Senzační velikonoční nádivka podle slavné české kuchařky Marie Janků-Sandtnerové
2. 4. 2021 Vaření
Je šťavnatá, plná bylin, másla a vajíček a tradičně se peče na Boží hod velikonoční. Sekanina, hlavička, nádivka, svítek či zlatá buchta; všechna tato označení patří jednomu jedinému jídlu. Znáte historii speciálního nákypu a víte, jak upéct takovou nádivku, aby vás všichni stolovníci pochválili?
Od plněné labutě až k telecímu
Jak píše historiky Stephen Mennell v článku All manners of food: eating and taste in England and France from the Middle Ages to the present z roku 1996, nadívání různých druhů mas má svůj počátek v 16. století na královských stolech tudorovské Anglie, odkud se tato gastronomická móda brzy dostala i na francouzský královský dvůr a stala se tam symbolem luxusu. Vrcholem leckterých hostin bylo právě nadívané maso a kuchaři se předháněli v originalitě. Někteří tehdejší hosté císařských, královských či carských dvorů zažili u stolu i chvíle, kdy ze servírované labutě plněné ochuceným holubím masem nakonec vylétl živý slavík.
Nadívání lecčeho, od krocanů přes kachny až po raky, se stalo tak oblíbeným, že se záhy rozšířilo i k nám. Už v kuchařské knize tiskaře Severina mladšího pocházející z 16. století je popis nadívaného telecího hrudí s vejci, rozinkami a mandlemi. Velikonoční nádivka tak, jak ji známe dnes, pak zřejmě vznikla spojením inspirací z různých nákypů s náplněmi do různých druhů masa. V současné době se nádivka peče samostatně. Hlavička se jí někde říká proto, že součástí náplně bývalo dříve obrané maso z vařené telecí hlavy.
Mohlo by vás zajímat
V pekáči pečená
Nádivka sestává ze směsi sekaného nebo uzeného masa s vejci, krupicí, nebo houskami namočenými v mléce, čerstvými zelenými bylinami a kořením. Marie-Janků Santnerová ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1936 uvádí recept na velikonoční nádivku, do níž patří celá vejce, mléko, rozsekané maso, trochu soli, tlučeného pepře a nového koření a tolik strouhané housky, až je směs zahoustlá. Místo uzeného masa, jak píše Sandtnerová, dá se přidati vařený kůzlečí nebo jehněčí kořínek. Takovou směs doporučuje kuchařka dát do máslem vymazaného pekáče a péct půl až tři čtvrtě hodiny. V receptu sice bylinky neuvádí, ale jejich použití nádivku skvěle ochutí.
Mohlo by vás zajímat
Jemná po másle, nadýchaná díky sněhu
Receptů na nádivku najdete spousty. Jak ale docílit toho, aby byla šťavnatá a nadýchaná? Především nešetřete na tuku. Do nádivky použijte předem vařené, vychladlé a nakrájené uzené nebo jiné tučnější maso, případně i na kostičky nakrájenou uškvařenou slaninu. Kromě toho je základem máslo utřené s celými vejci nebo se žloutky. Pokud chcete mít nádivku pevnější a hutnější, použijte celá vejce, chcete-li ji naopak nadýchanější, rozdělte žloutky a bílky. Žloutky utřete s máslem a z bílků vyšlehejte do nádivky sníh. Zapracujete jej vždy až nakonec, jakmile budou smíchány všechny ostatní suroviny.
Mohlo by vás zajímat
Postup při přípravě nádivky je následující: starší housky nakrájejte na kostičky a krátce opečte nasucho na pánvi. Nenasáknou tolik tekutiny a v nádivce vytvoří hezkou část mozaiky. Opečené housky potom nechte namočené v plnotučném mléce, případně smíchejte mléko s vychladlým vývarem z masa. Utřete změklé máslo se solí a vejci nebo žloutky. Smíchejte je s nakrájeným masem, případně i se slaninou a s navlhlými houskami. Přidejte nasekané čerstvé zelené bylinky a koření a promíchejte. Pokud jste ušlehali sníh, lehce jej vmíchejte do hotové směsi. Nádivku pak vlijte do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Pečte v předehřáté troubě dozlatova.
Čím ochutit a jak servírovat?
Základ na velikonoční nádivku jsme si popsali výše. Dá se ještě něčím vylepšit? Dá! Jednoznačně jí na chuti přidají různé čerstvé bylinky. Těmi opravdu nešetřete a použijte nejlépe několik různých druhů. Omamnou vůni a kořeněnou chuť dodá nádivce nastrouhaný muškátový oříšek, případně malá špetka mletého nového koření. Nádivka se může jíst jak teplá, tak studená a lze ji podávat buď jako samostatný pokrm, doplněný třeba čerstvým salátem, nebo jako přílohu, například k pečené kachně. Na plátky nakrájenou nádivku použijete místo knedlíku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Oblíbený sezam má široké uplatnění, stačí mu dát prostor. Jak zařadit sezam do jídelníčku
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Přečtěte si Zobrazit více
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Velikonoční jídelníček: O Škaredé středě musí být škaredé jídlo. Maso až na Bílou sobotu!
Vanilkové rohlíčky skladujte v dobře uzavřené nádobě v chladu a temnu. V mrazáku výjimečně a ve speciálním obalu