Nadívané kuře lepší než od maminky: Osvědčené triky, jak ho dotáhnout k dokonalosti
15. 5. 2021 Vaření
Pečené kuře patří mezi nejsnazší obědy nebo večeře. Skoro by se dalo říct, že jde o celkem obyčejné jídlo. Ovšem pokud je doplníte nádivkou, uděláte z obyčejného pokrmu slavnostní dobrotu. Jak na to, aby byla nádivka šťavnatá a chutná?
Není pták jako pták
Ano, píšeme sice o kuřeti, ale nadívat se dá téměř jakákoliv drůbež i její části s výjimkou starších a tuhých kusů. Když zůstaneme u toho kuřete, tak můžete nadívat jak celé, tak třeba jen stehýnka. Právě podle toho volte druh nádivky. Při nadívání stehýnek si můžete dovolit trochu víc experimentovat, při plnění celého kuřete se držte klasiky.
Rohlíky, housky, nebo…?
Za nádivkový základ se považuje pečivo; buď rohlíky, nebo housky. Rohlíky obecně fungují v nadívaném mase lépe, ale možná vás překvapí, že můžete klidně použít i namočený starší chléb. Ovšem ne při nadívání celého kuřete, ale jen do stehýnek nebo křídel. Drůbež vždy dobře osolte zvenku i zevnitř (pokud chcete, tak je i opepřete) a až pak nadívejte.
Mohlo by vás zajímat
Příprava nádivky
Starší rohlíky nakrájejte a zalijte svařeným a částečně vychladlým mlékem. Pak přidejte změklé máslo, sůl, vejce a nastrouhaný muškátový oříšek. Do nádivky se také hodí bylinky, třeba pažitka, petrželka nebo tymián. Počítejte ale s tím, že bylinka předá nádivce svoji chuť, proto na to myslete při jejím výběru. Nejméně problematická je listová petržel. Nádivku můžete také ochutit šunkou, vyškvařenou a vychladlou anglickou slaninou, nebo uvařenými a pokrájenými drůbky. Skvěle chutná také s loupanými mandlemi.
Mohlo by vás zajímat
Vejce, nebo sníh?
Ano, do nádivky lze použít jak celá vajíčka, tak žloutky vyšlehané s máslem a doplněné bílkovým sněhem. Ani jedno z toho není dobře nebo špatně. Volba je na vás. Se sněhem bude nádivka nadýchanější, s celými vajíčky zase lépe drží tvar a dá se pak dobře krájet na plátky. Nádivkou totiž můžete naplnit jak kuře uvnitř, tak prostor mezi masem a kůží.
Postup nadívání
Kuře nejdříve vložte do pekáče a pak je rovnou v pekáči nadívejte. Nádivkou naplňte prostor uvnitř a jestli chcete, tak i prostor mezi kůží a kuřecími prsy. Pokud vám nádivka zbude, dejte ji na pekáč vedle kuřete, vše podlijte vodou, přidejte máslo a společně upečte. Během pečení kuře podlévejte šťávou, ale neobracejte! Nádivka by mohla vytéct. Kuře pečte pozvolna, aby se dobře propeklo jak maso, tak náplň uvnitř. Hotové pečené kuře podávejte s bramborovou kaší a nádivkou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Komentáře
7. 6. 2021 01:33
21. 5. 2021 10:30