Nejslavnější steakové omáčky světa: Ochutnejte pepřovou klasiku i argentinskou chimichurri
30. 6. 2021 Vaření
Grilujete o sto šest? Pak pro vás máme malé vylepšení: jakýkoliv steak dotáhne k dokonalosti omáčka! Představíme vám ty nejslavnější a vy už si jen vyberte tu, která se vám nejvíc líbí a ohromte návštěvy skvělým pohoštěním.
Chimichurri
Slavná, lehce navinulá argentinská studená omáčka se připravuje ze směsi jemně nasekané hladkolisté petrželky, utřeného česneku, panenského olivového oleje, červeného nebo bílého vinného octa, nasekaného oregana, bílého octa, nadrobno nakrájené červené cibule a papriky. Kdo chce, může ještě přidat vločky chilli nebo drcený červený pepř. Množství surovin volíme dle chuti.
Mohlo by vás zajímat
Máslo Café de Paris
Kolik ingrediencí, tolik variací tohoto receptu, ale základ v podobě másla ochuceného kapary, pažitkou, estragonem a dijonskou hořčicí zůstává. Jak na to? Smíchejte v míse 1 lžičku dijonské hořčice, 1 lžíci nasekaných kaparů, 1 nasekanou ančovičku, 1 lžičku nadrobno nasekané pažitky, 1 lžičku nadrobno nasekaného estragonu, 1 lžičku koňaku, 1 lžíci koňaku, 1 lžičku worcesterské omáčky a nadrobno nakrájenou 1 šalotku (můžete přidat i 1 stroužek česneku). Všechny suroviny promíchejte se 160 g změklého másla, zabalte do válečku a nechte vychladit. Poté krájejte na širší plátky a těmi poklaďte hotové steaky. Kořenicí směs můžete také koupit hotovou. Není to sice tak dobré jako z čerstvých surovin, ale hodí se ji mít doma.
Mohlo by vás zajímat
Demi-glace
Extra silný telecí nebo hovězí vývar se používá k zesílení masové chuti. Profesionální šéfkuchaři se bez této „kouzelné přísady“ neobejdou. Demi-glace vypadá jako hustá omáčka nebo želé kostka tmavé barvy. Příprava je snadná, ale časově náročná - trvá až 36 hodin! V troubě při 240°C zhruba hodinu až hodinu a půl předpečte hovězí nebo telecí kosti. Pak přidejte kořenovou zeleninu a cibuli a pečte další hodinu. Nesolte! Dále vše přendejte do většího hrnce, přidejte bylinky, česnek, rajský protlak a červené víno a přiveďte k varu. Poté ztlumte a vařte „táhnutím“ 24 hodin. Následně vývar přeceďte a vařte znova, dokud nezredukuje svůj objem. Demi-glace můžete také rovnou koupit. Anebo zkuste podle našeho přesného receptu připravit časově méně náročnou verzi.
Pepřová omáčka
Dá se připravit na několik způsobů, my vám rozradíme ten nejsnazší. Jakmile v pánvi uděláte steak a dáte jej do trouby či alobalu. Pak vlijete do výpeku po mase smetanu a přihodíte 2 až 3 lžičky nakládaného zeleného pepře. Přidejte lžičku hořčice a prošlehejte. Osolte, krátce povařte, dokud omáčka lehce nezhoustne, a podávejte ke steaku. Dokonalost!
Sýrová
Zda je výrazná nebo jemná, to záleží na použitém druhu sýru. Je to na vás. Na přepuštěném másle osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku, zaprašte lžící hladké mouky, promíchejte, zalijte trochou vývaru a smetany (nebo jen smetanou), ochuťte solí, bílým pepřem a špetkou muškátového oříšku. Můžete dochutit bylinkami (estragonem, oreganem) a dále vařte 10 až 15 minut. Omáčku sceďte, dochuťte strouhaným parmezánem, čedarem nebo gorgonzolou a nechejte sýr v omáčce rozpustit. Jemnější sýrovou omáčku podávejte k výraznějšímu masu, třeba ke zvěřině, a výraznější zase k jemnému, například ke svíčkové.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled levných jídel pro celou rodinu šetřících váš rozpočet. Jak se najíst a ušetřit?
Levně jíst lze i dobře a výživně. Máme konečně příležitost naučit rodinu na jídla šetřící rodinný rozpočet, aniž by měli její členové pocit ošizení.… Číst více
Kterou mouku použít na kynuté lité těsto? Vyzkoušejte náš tip a buchta se vždy povede
Kynuté koláče jednoduše patří k osvědčeným a poctivým receptům. Voní máslem, rumem a jsou šťavnaté po ovoci, které můžeme dát čerstvé, kompotované i… Číst více
16 receptů na levná bramborová jídla: Za málo peněz hodně muziky a plná bříška
Bramborová jídla jsou skvělou volbou, pokud plánujete vařit rychle, snadno, ale přesto opravdu sytě a ke všemu ještě navíc za minimum peněz. Z pár… Číst více
Brambory v naší kuchyni: Poradíme, jak se vyznat v typech i jak je správně zpracovat
Brambory jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jejich využití je opravdu široké a chutné jsou nasladko i naslano. Připravit je lze během chvilky… Číst více
Jakou mouku na nekynuté lité těsto? Je skvělé na moučníky, palačinky i lívance
Lité těsto se běžně připravuje bez cukru a kypřidel, nicméně vzhledem k použití u různých receptů se jeho příprava mírně liší. Palačinky nakypříme… Číst více
Vynikající ořechový chlebíček podle babičky Elišky je krásně nadýchaný a využijete do něj zbytky ořechů z Vánoc
Sladké chlebíčky patří v poslední době k velmi… Číst více
Peče celá země v číslech: Soutěž „spolkne“ přes sto kilo másla, 72 kilogramů ovoce, 61 kg čokolády a skoro tři tisíce vajec
Soutěž Peče celá země odstartovala 6. ledna svou… Číst více
Míša Landová z Peče celá země nabídla recept na skvělý chlebíček: Vynikající zůstane několik dní, říká
Michaela Landová se ve třetí řadě Peče celá země… Číst více
Zákulisí Peče celá země: Jak vypadá natáčení populární soutěže, kdo peče za porotce a kam mizí všechny dobroty
Třetí řada Peče celá země opět slaví u diváků… Číst více
Rakouské käsespätzle připomínají halušky. Lehce pikantní máslovou chuť jim dodá sýr z Tyrolska a speciálně osmažená cibulka
Snad žádné jiné jídlo nechutná po lyžovačce tak… Číst více