Oběd na neděli: Upečte si skvělé kuře s nádivkou podle Marie-Janků Sandtnerové
17. 9. 2021 Vaření
Neděle byla odjakživa považována za sváteční den a na tom se nic nezměnilo. A sváteční den si také zaslouží sváteční oběd na svátečně prostřeném stole. Pokud nevíte, co uvařit, přinášíme vám inspiraci. Tentokrát to bude klasické pečené kuře, ale vylepšené o rady věhlasné prvorepublikové kuchařky.
Dobře pečené kuře
Dát kuře na pekáč, osolit a upéct, to nezní moc složitě a taky to moc složité není, ale pokud si chcete nedělní oběd opravdu vychutnat, dejte si záležet na každém detailu. Marie-Janků Sandtnerová ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1936 radí kuře před pečením omýt, utřít dosucha, zvenku i uvnitř osolit a vyplnit máslem. To můžete udělat tak, že ztuhlé máslo nakrájíte na širší plátky a vložíte je dovnitř kuřete i pod kůži. Máslo se během pečení rozpustí a učiní sušší prsa šťavnatější a kuřeti dá také lepší chuť. Podobně funguje i nádivka.
Mohlo by vás zajímat
Šťavnatá nádivka
Jak udělat základní dobrou nádivku, o tom jsme už psali. Dnes se můžete inspirovat receptem od Marie-Janků Sandtnerové. Budete potřebovat na kuře: 80 g másla a sůl. Na nádivku: 50 g másla, nasekanou petrželku, játra a žaludky (lze vynechat, nebo použít jen kuřecí játra), sůl, muškátový květ nebo oříšek, 2 žloutky, 80 g na kostičky nakrájené starší housky, 2 lžíce smetany, sníh ze dvou bílků a 20 g strouhanky. Jak na to? Na troše másla orestujte očištěná a na kousky nakrájená játra a žaludky. Přidejte petrželku a odstavte. Pak v míse utřete zbytek másla se solí a žloutky, přidejte trochu muškátového květu nebo nastrouhaného muškátového oříšku. Přidejte vychladlá játra, smetanou navlhčené housky a sníh z bílků. Podle potřeby nádivku zahustěte strouhankou.
Mohlo by vás zajímat
Kuře osolte a potřete zvenku i zevnitř máslem. Nádivkou naplňte kuře jak uvnitř, tak pod kůží na prsou. Vložte do pekáče, přidejte zbylé máslo, podlijte trochou vody a pečte zakryté ve středně vyhřáté troubě. Před koncem pečení kuře odkryjte a nechte dopéct kůži dokřupava. Kuře rozdělte na díly a podávejte s nádivkou. Ideální přílohou je sametově hladká bramborová kaše. Za první republiky se místo dezertu často podával k jídlu sladký kompot. K pečenému kuřeti se skvěle hodí jablečný. A máte-li jablek dost, klidně je přihoďte k kuřeti rovnou při pečení. Zajímavě ochutí šťávu!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Milujete drobenku? Připravte si ji zásoby a podle jednoduchého návodu dobře zabalte a zamrazte. Vydrží až tři měsíce
Nadívané kuře lepší než od maminky: Osvědčené triky, jak ho dotáhnout k dokonalosti
Holka u plotny radí: Vyčarujte z jednoho kuřete čtyři poctivá jídla a ušetřete