Maďarská delikatesa ze zbytků? Tajemství Hortobáďských palačinek tkví v omáčce!
12. 11. 2021 Vaření
Uvařili jste guláš nebo kuře na paprice a zbylo vám nějaké maso? Tak hurá, máte základ na fantastický pokrm! Do slaných maďarských palačinek si sice můžete i samostatně uvařit perkelt, ale také můžete využít zbytků z kuchyně. Aby bylo jídlo nakonec skvostné, má to jen jednu podmínku!
Uherský „zázrak“
Věděli jste, že palačinky se k nám dostaly z Uher, tedy území dnešního Maďarska? Jak už jsme psali v našem článku dříve, nápad na výrobu palačinek si v lednu 1687 přivezl od francouzského dvora, kde byl na návštěvě se svým pánem, hrabětem Esterházym, kuchař Francisco Palaccini. Na okázalém banketu, pořádaném francouzským králem Ludvíkem XIV., si totiž kuchař Palaccini všiml zvláštních placek, kterým Francouzi říkali crêpes. Tyhle tenké placičky podávali Francouzi složené do trojúhelníku, polité koňakem a jen lehce pocukrované, ostatně tak, jak to mnohde dělají dodnes. Tento způsob ovšem připadal Pallaccinimu příliš fádní. Nebo možná nechtěl jen „obšlehnout“ původní verzi. Tak udělal těsto na palačinky trochu tlustší, dovnitř dal pořádnou porci marmelády a ještě to všechno zaroloval. A voilà, „ruličky do ručky“ si oblíbili nejen na Uherském panství, ale posléze i v celé Evropě.
Mohlo by vás zajímat
Bruselský omyl
Jak popisuje kniha Culinaria Maďarsko, v zemi kolem Balatonu se palačinky objevují v nespočtu variací, jak sladkých, tak slaných. Právě mezi ty slané verze patří také dnes už kultovní Hortobáďské palačinky, plněné masem a zapečené s omáčkou. Podle informací z portálu Mindmegette.hu je rodištěm palačinky Hortobágy město Debrecín, přesněji místní hostinec historického hotelu Aranybika, kde se jídlo s tímto názvem poprvé podávalo. Ovšem kdy přesně to bylo a proč se palačinky jmenují Hortobáďské podle blízkého regionu, to nikdo s jistotou neví. Známý maďarský kulinární redaktor a kritik, Csíki Sándor, pouze uvádí, že se palačinky plněné kuřecím masem na paprice objevily v maďarské kuchařce už v roce 1909, recept na masové palačinky byl také později publikován v roce 1932 v maďarské Kuchařce labužníka. Ovšem, jak sám Csíki Sándor uvádí na stránkách Foodandwine.hu, původ sahá ještě hlouběji do historie. Náplň do palačinek, podobně jako do štrúdlu, se začala šířit od počátku 19. století. Na přelomu 19. a 20. století se pak do venkovských kuchyní dostaly tenké smažené palačinky z městských měšťanských kuchyní. Počátky masové palačinky Hortobágy tak zřejmě sahají do 19. století a je pravděpodobné, že se tato varianta začala šířit zhruba od 60. let 19. století. Rozhodně není pravdivá verze, která delší dobu kolovala různými médii, že pokrm vymyslel maďarský kuchař pro Světovou výstavu v Bruselu v roce 1958. Na této výstavě sice Hortobáďské palačinky skutečně „zazářily“ a slavily veliký úspěch, ovšem recept byl znám již mnohem dříve.
Jak se připravují
Hortobáďské palačinky se vyznačují dvěma zvláštnostmi. Jednak v originálním maďarském receptu patří do palačinkového těsta soda, a jednak se jemně nasekané maso nejdříve smíchá s omáčkou, v níž se dusí a pak se touto směsí plní palačinky a přelévají opět omáčkou. Právě díky tomu, že se maso smíchá s omáčkou, výsledkem je nakonec opravdu šťavnatá dobrota, plná zajímavých chutí. A čím palačinky plnit? Je to na vás! Použít můžete kuře na paprice, nebo vepřový perkelt, případně telecí guláš. Ideálně využijte zbytky! Pro tento účel jsou jak stvořené. Jak na to? Maso, které je dušené a měkké, třeba kuřecího perkeltu, vyjměte z omáčky, zbavte případných kostí a nasekejte nadrobno. Omáčku, která zůstala po dušení masa, zahustěte trochou mouky, rozkvedlanou v zakysané nebo normální smetaně a krátce povařte. Nasekané maso smíchejte s částí provařené omáčky a naplňte jím předem připravené slané palačinky. Naplněné palačinky složte do „obálky“, dejte do pekáče a přelijte zbylou omáčkou nebo jen její částí. Zapékejte v troubě asi 15 – 20 minut. Hotové Hortobáďské palačinky podávejte se zbylou omáčkou (nebo s tou, s níž se zapékaly) a dozdobte zakysanou smetanou.
Slané palačinky
Jelikož si náplň do palačinek můžete zvolit podle sebe, nabízíme originální recept na slané palačinkové „maďarské těsto“ z knížky Culinaria Maďarsko. Budete potřebovat: 250 g hladké mouky, špetku soli, 3 vejce, 200 ml mléka, 50 ml oleje a zhruba 150 ml sodovky. Z mouky, soli, vajec, mléka a oleje umíchejte hladké těsto a zřeďte ho sodovkou na hustotu husté smetany. Podle velikosti vajíček budete potřebovat více či méně sodovky, řiďte se proto vzhledem těsta. Hotové těsto nechte hodinku odpočinout a pak z něj smažte klasickým způsobem palačinky. Plňte najemno nasekaným, na paprice dušeným masem, nebo třeba dušenými hříbky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Sušené hřibovité houby Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené… Číst více
Tradiční pokrmy na vánočním stole: Milujeme rybí polévku, kapra se salátem a vánočku
Stolování o vánočních svátcích je dominantou všeho dění, stůl je krásně prostřený vánočním ubrusem, doplněný svíčkou, dekorací, případně adventním… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Snad žádný jiný měsíc v roce si nespojujeme s… Číst více
Lékařka radí, co dělat při otravě houbami: Pomůže aktivní uhlí, v určitých případech ale jeďte hned do nemocnice, varuje
Pokud patříte k těm, kteří zásadně sbírají jen… Číst více
Základní symboly Velikonoc v kuchyni: Pečeme zajíčky, beránky, kuřátka a zdobíme kraslice
Proč je symbolem zajíček Zajíček byl už v pohanství symbolem štěstí a je spojován s Matkou Zemí, protože si nory a hnízda staví pod zemí. Zajíček… Číst více
Co se tradičně vaří na Štěpána? Na druhý svátek vánoční pečeme pernatou drůbež
I na druhý svátek vánoční se pokračuje v hodování. Podle tradice by se měla péct drůbež např. kachna či husa. V některých krajích se připravuje… Číst více
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Mazanec se na první pohled zdá být jednodušší než… Číst více
Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kuře na paprice: původní jídlo maďarských pastevců jsme si zamilovali i u nás. Víte, jak se správně dělá?
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Ukradené palačinky k nám přišly z Uher. Uhádnete, jak získaly svůj název?
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 3 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 6 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 8 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 10 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Oběd na neděli: Kuře na paprice se zakysanou smetanou a maďarskými nočky vás nadchne!
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina