12 nejlepších večeří do 30 minut: Připravte si kuřecí steak, maďarské nudle s tvarohem, slané palačinky nebo bramboráky!
11. 2. 2022 Vaření
Máte hlad a na vaření nemáte čas? Žádný problém! Připravili jsme pro vás výběr dvanácti nejoblíbenějších receptů, podle kterých zvládnete uvařit a podávat na stůl jídlo do půl hodinky! Přitom nejde o žádné polotovary, ale poctivé domácí vaření!
Hrátky s plátky
Jste-li spíš na maso, vsaďte na kuřecí prsa. Jsou rychle hotová a lze je připravit jako steak, třeba jen s dušenou zeleninou, případně s těstovinami. Další možností jsou přírodní vepřové řízky. Maso stačí jen naklepat, osolit, opepřit, zlehka obalit v hladké mouce a osmažit z obou stran v pánvi na rozpáleném oleji. Velmi rychlé jsou na přípravu i ryby. Takový losos na bambusových výhoncích je delikatesa, která uspokojí i náročnější strávníky.
Rychlé ještě nutně nemusí znamenat odbyté. Pokud vás při přípravě oběda, večeře nebo moučníku pro návštěvu tlačí čas, nepropadejte panice. I pouhých 30 minut stačí k tomu, abyste vykouzlili…
Pokud chcete připravovat maso na minutkový způsob, vybírejte takové druhy, jež nevyžadují dlouhé vaření či dušení. Sem patří kromě kuřecích prsou třeba i vepřová pečeně, vepřová panenka, hovězí svíčková, případně vyzrálé druhy hovězího masa jako jsou nízká i vysoká roštěná, květová špička nebo pupek. Ty ovšem už vyžadují kuchařské zkušenosti. Jde o maso dražší a nešetrnou úpravou by se mohlo znehodnotit. Jak na dokonalý steak se dočtete zde. pokud zrovna dobré steakové hovězí nemáte, vsaďte na jiné „rychlovky“. Tady jsou:
Někdo to rád sladké
Věděly to už naše babičky. Mnohé sladké pokrmy lze zvládnout rychle, nestojí moc peněz a ještě si na nich pochutnáte. Mezi nejklasičtější patří poctivá krupicová kaše. Je hotová do patnácti minut a dobře zasytí. Navíc chutná dětem i dospělým. Chcete-li udělat kaši ve slavnostnější verzi, nahraďte část mléka 12% smetanou a na hotovou kaši nastrouhejte mléčnou čokoládu. Dalším dobrým sladkým pokrmem, hotovým v cukuletu jsou nudle s tvarohem. Tvaroh dodá jídlu potřebné bílkoviny, takže vás to zasytí podobně jako maso. Česká kuchyně zná sladkou verzi toho jídla, maďarská zase slanou s tvrdým tvarohem a se slaninou. Podobně lze nasladko i naslano udělat palačinky. Z tohoto důvodu je obvyklejší, že se palačinkové těsto nesladí, a to právě proto, aby se upekly „univerzální placky“, které lze plnit dle chuti.
Bramboráky a placky
Placky všech možných druhů patří k levným, snadným a rychle hotovým jídlům. Mezi všemi asi vedou bramboráky, ale oblíbené jsou i jiné placky, třeba ze zbylých vařených brambor, případně placky květákové nebo jednoduché kedlubnové. Prakticky všechny placky se dají po upečení ještě naplnit. Anebo lze zvolit „španělskou cestu“, a sice koupit placky hotové, v tomto případě tortilly, a ty naplnit, třeba směsí z kuřecího masa, nakrájeného na nudličky, smíchaného se zeleninou či jinými přísadami.
Karbanátky
Mleté maso, to je obvykle záruka úspěchu v kuchyni. Jednak je rychle hotové, jednak je úžasně šťavnaté a dá se ochutit či připravit mnoha různými způsoby. Jedním z nejoblíbenějších jsou právě karbanátky. Ačkoliv mezi ty nejznámější patří karbanátky ze směsi mletého hovězího a vepřového masa, lze je připravit z libovolných druhů mas, nebo i ze zeleniny. A co takhle ochutnat netradiční karbanátky tvarůžkové nebo bramborové?
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
7 triků, jak připravit dokonalý steak: Chce to kvalitní maso i pánev a pár snadných vychytávek
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova