Zeleninu můžete sít i v červenci a v srpnu. Kterou vybrat, abyste si užili bohatou sklizeň?
12. 7. 2022 Ostatní
Pokud máte možnost získat vlastní zeleninu, je to výhra. Na pěstování nemusíte mít zahradu, často stačí i balkon nebo terasa. I v červenci a srpnu můžete zasít zeleninu, kterou stihnete sklidit do zimy.
Pěstování vlastní zeleniny
Zelenina je přírodním pokladem, obzvláště pokud ji máte bez chemických hnojiv. Když ji pěstujete doma, můžete o ni pečovat tak, aby byla co nejprospěšnější vašemu zdraví. Červenec a srpen nejsou pouze měsíci, kdy se zelenina sklízí, naopak můžete využít potenciál léta a pokračovat v pěstování některých druhů. Poradíme, které to jsou, na co se zaměřit, abyste se mohli radovat z vlastní zeleniny až do zimy.
Mohlo by vás zajímat
Než znovu osijete v červenci půdu
Pokud nejste právě zkušenými zahradníky, vyplatí se vědět, že i v létě je důležitá příprava na nové plodiny. Až sklidíte původní zeleninu, prokypřete půdu a ošetřete ji organickým hnojivem (třeba kompostem). Ideální je také nedávat stejné druhy zeleniny na jeden záhon, ale střídat je. Pokud pěstujete rostliny v truhlíku, zkrátka všechnu hlínu vyměníte za novou.
Tyhle rostliny vysévejte se 14 denním odstupem
Řadu druhů zeleniny můžete prakticky vysévat stále za sebou s odstupem jednoho až dvou týdnů. Jak budou rostliny postupně růst, budete mít k dispozici pořád čerstvou zeleninu. A který druh zeleniny zasít? V červenci i srpnu můžete stále s odstupem sít listový salát, špenát, čínské zelí, ředkvičky, polníček. Když budete vybírat semena, speciálně pro saláty a další plodiny, volte letní odrůdy. Ty by totiž neměly vybíhat do květu.
Nezapomeňte na stín a dostatek vláhy
Většinou bývá léto pro rostliny velmi náročné z hlediska míry svitu slunce. Proto je třeba se zelenině věnovat a více ji zalévat. Pro salát je sice vhodné mírné zastínění (třeba stín ze stromů), zároveň je ale třeba, aby se slunce k rostlině dostalo. Jinak by se netvořily hlavičky (v případě hlávkového salátu). Brzy po vysetí můžete konzumovat listové saláty. Vysejte i další jednoletky, jako je koriandr, kopr.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…
Vysejte mrkev, fenykl, čekanku
Mysleli jste, že mrkev jde vysít jen na jaře? Pokud ji chcete dát do země teď v létě (obzvláště v červenci), nic vám v tom nebrání. Měli byste ale zvolit odpovídající variantu a počítat s tím, že mrkev bude určená spíše na přímou spotřebu než na skladování. Zamrazit nebo usušit ji samozřejmě můžete. Vhodná mrkev je raná, která má dobu vegetace od výsevu do sklizně kratší než 100 dnů. Tyto mrkve jsou spíše kulaté než špičaté, jak bývá zvykem.
Z kořenové zeleniny můžete zasít i černou a červenou ředkev. Od poloviny července do poloviny srpna můžete dát do země semínka fenyklu a čekanky. Z dalších rostlin můžete využít i rané kedlubny, zelí a růžičkovou kapustu. Hrášku není nikdy dost, tak ho můžete nechat vyrůst i během léta. Vysejte hrášek (dřeňový i cukrový), hodit se budou třeba i keříčkové a pnoucí fazole.
Náš tip: Podívejte se na galerii v úvodu článku, kterou zeleninu můžete zasít.
Zdroje informací:
https://eatsmarter.de/blogs/
https://www.krautundrueben.de
https://www.gartenflora.de/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Asijské bylinky: Koriandr, thajská bazalka nebo perila jídlo ochutí, provoní a ještě pomůžou trávení
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Přečtěte si Zobrazit více
Zelí podle Jana Punčocháře: „Nejraději mám to čerstvé a zkaramelizované,“ říká slavný šéfkuchař, který přidal i pár vychytávek
Na Zelený čtvrtek si určitě uvaříme něco zeleného. Využijeme zeleninu nebo čerstvé bylinky
Pikantní ředkvičky: 5 tipů, jak je využít do salátu, pomazánek, do polévky i při grilování