Babiččina kynutá bábovka nejen k odpolední kávě. Voní tradicí a chutná po kandovaném ovoci
24. 10. 2022 Vaření
Bábovky patří mezi naše nejoblíbenější dezerty. Taková kynutá bábovka je nádhernou vzpomínkou na hřejivé teplo babiččiny kuchyně. Přečtěte si, jak připravit tento výborný dezert.
Proč přichystat kynutou bábovku
Dobrá bábovka už tradičně patří k odpolední kávě. Bábovky se také liší podle doby, kdy vznikly. Řada z nich se totiž dokázala obejít bez prášku do pečiva, jako tomu je u bábovky v tomto článku.
Mohlo by vás zajímat
Jak na kandované ovoce
Dříve se hodně používalo kandované ovoce a muškátový oříšek nebo květ. Pokud toužíte po domácím kandovaném ovoci, bude třeba, abyste počítali s dobou 5-10 dnů. Tak dlouho totiž trvá kandování. Princip spočívá v povaření ovoce, které se pak máčí v roztoku z cukru. Kandování není složité a zvládnete ho podle tohoto návodu. V podzimní sezóně můžete využít třeba jablka, hrušky, ananas, nebo třeba banány.
Jak docílit bábovky s křupavou kůrkou
Pokud toužíte po křupavé kůrce, „Dejte ji do hodně vyhřáté trouby a pečte prvních 10 minut zprudka. Pak teplotu snížíme a to proto, aby se bábovka dobře propekla,“ poradila v pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli Miroslava Kuntzmannová, autorka několika kuchařek.
Jak na kynutou bábovku
Kyprost v této kynuté bábovce, kterou připravovala v pořadu Miroslava Kuntzmannová, zajišťuje droždí. Přichystejte si: ½ kg polohrubé mouky, ½ l mléka, 100 g cukru moučka, 100 g másla, 3 žloutky, 30 g droždí, špetku soli a špetku muškátového oříšku. Dále budete potřebovat 30 g kandovaného ovoce, 30 g rozinek a 30 g mandlí (vlašských ořechů). Tuk a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy.
Nejprve rozetřete droždí s malým množstvím cukru, až vznikne kašičkovitá směs. Přidejte dvě lžíce mouky, vlažné mléko. Promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte nakynout na teplém místě. Kvásek bude vznikat zhruba deset minut. Zatím si připravte formu, kterou vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Někdo nedá dopustit na strouhanku. Kůrka tak získá chuť podobnou oříškům. Když směs nabude, přisypte zbytek mouky a moučkový cukr.
Troubu rozpalte na 180 °C. V mléce rozmíchejte žloutky a přidejte je do těsta. Přilijte zbytek mléka, opatrně promíchejte metlou, a přidejte rozpuštěné máslo, muškátový oříšek a špetku soli. Vypracujte řídké těsto a vmíchejte do něj rozinky, nasekané mandle a kandované ovoce. Pokud máte vlašské ořechy, nasekejte je, můžete je vyměnit za mandle. Bábovka bude ještě voňavější.
Těsto nalijte do bábovkové formy a nechte půl hodiny kynout na teplém místě. Pak formu dejte do předehřáté trouby a pečte deset minut, pak snižte teplotu na 150 °C. a pečte zhruba 35 minut. Upečenou bábovku nechte mírně vychladnout, až pak ji opatrně vyklopte a můžete ji posypat moučkovým cukrem. Krájejte po vychladnutí.
Pokud byste chtěli nepocukrovanou bábovku ještě více ozdobit, můžete ji polít citronovou polevou. S tímto kyselým zakončením bude bábovka ještě lahodnější.
Zdroje informací:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/12059685760-co-nase-babicky-umely-a-na-co-my-jsme-zapomneli/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek
Kynuté těsto, droždí, koblihy i celá vejce můžete dát klidně do mrazničky, když dodržíte tento postup a dobu uskladnění
Jak upéct bábovku: Poradíme začátečníkům, jak připravit dokonalý moučník
Přečtěte si Zobrazit více
Amatérská kuchařka Milada z Ostravy navařila, popsala a nafotila už neskutečných 2336 receptů a hodlá pokořit jeden milník
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Připravte si domácí kandované ovoce sladké jako med. Při vánočním pečení ho oceníte!