5 výborných jídel z těstovin, která nezruinují vaši peněženku: Fleky se zelím, kolínka s játry nebo špagety s chilli chutnají skvěle
22. 1. 2023 Vaření
Špagety, kolínka, nudle… prostě těstoviny už dávno nejsou doménou jen italské kuchyně. Ty „pravé“ se vyrábějí pouze ze semoliny, což je vlastně krupice z tvrdozrnné pšenice, a z vody. Naše babičky zase připravovaly fleky a nudle do polévky z těsta, do kterého se k hladké mouce a vodě přidávala vejce.
Koupit, nebo připravit?
Cenové rozpětí těstovin v obchodech je široké, pokud ale chcete ušetřit, sáhněte v supermarketu po tzv. privátních značkách. Za příznivou cenu tak většinou pořídíte kvalitní výrobek. Pokud jde o množství, půlkilový balíček těstovin vystačí na 4–5 porcí, záleží na dalších ingrediencích.
Těstoviny si můžete vyrobit i doma, a to právě podle receptů maminek a babiček. Není to vůbec složité.
Mohlo by vás zajímat
Špagety alio olio
To je levná italská klasika, na kterou potřebujete 500 g špaget, 8 lžic olivového oleje, 3 malé čerstvé nebo sušené chilli papričky, nakrájené nadrobno, 6 stroužků česneku nakrájeného na plátky, 2 lžíce nasekané petrželové natě, sůl.
Špagety uvařte podle návodu. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte chilli papričky a česnek a asi minutu restujte (česnek nesmí ztmavnout). Přidejte petrželku, osolte, promíchejte, smíchejte s uvařenými těstovinami a ihned podávejte. Můžete na talíři posypat nastrouhaným parmazánem.
Těstoviny se špenátem
Těstoviny si můžete zvolit podle toho, co máte ve špajzu, ale ke špenátu se nejvíc hodí široké tagliatelle nebo fettuccine. Potřebovat budete 500 g těstovin, 400 g zmrazeného listového špenátu, 6 stroužků česneku, olivový olej, 200 g parmazánu, 250 ml horké vody ze scezených těstovin, sůl a pepř.
Uvařte těstoviny podle návodu. Při jejich scezování si nechte trochu vody z vaření, v které zůstal škrob z těstovin. Na pánvi rozpalte olej, přidejte prolisovaný česnek a pomalu orestujte. Přidejte cca 250 ml horké vody, pokrájený špenát a promíchejte a na mírném ohni prohřejte. Přidejte uvařené těstoviny, nastrouhaný parmazán a mletý pepř, promíchejte a podávejte.
Mohlo by vás zajímat
Těstoviny s vepřovými nebo kuřecími játry
Ta vepřová jsou levnější, kuřecí zase dříve hotová. Potřebovat budete 400 g těstovin (penne či farfalle), 1 středně velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 400 g jater, čerstvé bylinky (například 1 snítka tymiánu nebo 4 lístky šalvěje), 125 ml suchého bílého vína, 1 lžíce vody, olivový olej, sůl, pepř, parmazán na zdobení.
Cibuli oloupejte a nadrobno nakrájejte, česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Na velké pánvi rozehřejte olej a na středním plameni duste cibuli a česnek do změknutí. Přidejte na malé kousky nakrájená játra, pak bylinky a orestujte ze všech stran, aby se „zatáhly“. Osolte, opepřete, nalijte víno, přiklopte a restujte doměkka. Během té doby můžete podle potřeby přilít trochu vody.
Mezitím podle návodu uvařte těstoviny, sceďte a přidejte na pánev a promíchejte. Podávejte posypané strouhaným parmazánem.
Fleky se zelím
Na rychlé a chuťově zajímavé jídlo potřebujete 400 g vaječných fleků nebo širokých nudlí, 750 g kysaného zelí, 300 g čerstvých žampionů nebo mražených hříbků, 1 středně velkou cibuli, rostlinný olej, mletou sladkou papriku, sůl a pepř.
Zelí před přípravou nakrájejte na menší kousky, dejte do kastrolu, trochu osolte a pomalu duste doměkka (podle potřeby přilijte trochu vody, aby se nepřipálilo). Žampióny nakrájejte na malé kousky a v jiném kastrole také s trochou vodu duste doměkka. Na pánvi na troše oleje nechte zesklovatět cibuli, přidejte k ní podušené zelí a houby, osolte, opepřete a přidejte mletou papriku, promíchejte, přikryjte a cca 20 minut duste.
Mezitím podle návodu uvařte fleky, sceďte a promíchejte s směsí zelí a hub. Ihned podávejte.
Těstoviny a la cabonara
Na lehčí a dietnější verzi oblíbených těstovin carbonara budete potřepovat 400 g makaronů nebo tagliatelle, 2 vejce, 1 svazek petrželky, 1 lžíce olivového oleje, 100 g vařené šunky, 3 cibule, 3 stroužky česneku.
Těstoviny uvěřte podle návodu. Až je budete cedit, nechte si cca 15 lžic vody z vaření. Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli a česnek. Šunku nakrájejte na jemné kostičky. Poté omyjte, osušte a nadrobno nasekejte petrželku.
Cibuli, česnek a šunku restujte 2–3 minuty na pánvi s olejem na středním plameni. Vejce rozšlehejte v míse spolu s vodou z vaření.
Na pánev s cibulí, česnekem a šunkou přimíchejte těstoviny, nalijte směs rozšlehaných vajec s vodou a znovu důkladně promíchejte. Rozdělte na talíře a posypte petrželkou.
Zdroje informací: Karolina Fourová Výživná kniha o jídle a chefkoch.de.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Smažené makaronové koule: Americká fastfoodová specialita, do níž využijete zbytky těstovin, je kulinárním hitem
Jak restovat žampiony. Jednoduchá úprava žampionů nám zabere jen chvilku a skvěle si pochutnáme
Jak připravit nejlepší špenát. Chutné recepty z naší oblíbené zeleniny