Tyrolská polévka s preclíky se jí na přilepšenou během půstu. Dokonalou chuť jí dodá speciální sýr, vynikající je ale i z parmazánu
2. 3. 2023 Vaření

Máte rádi vydatné krémové polévky, které zahřejí i v té největší zimě? Pokud zároveň milujete louhované preclíky, budete z preclíkové polévky přímo nadšeni. Nyní je na ni dokonce ten pravý čas, v Tyrolsku, odkud pochází, se vaří tradičně v období předvelikonočního půstu.
Polévky - základ tyrolské kuchyně
Tyrolská kuchyně je svými polévkami vyhlášená. V drsných horských podmínkách se často jedly místo hlavního jídla. Ne nadarmo se v Rakousku říkalo: „Kdo jí polévky, má pěkná kulatá kolena.“ Ke konzumaci polévky tu ale nebylo třeba nějak extra pobízet. Polévkami tu často začínají den a mnohdy jí i den končí.
A protože byly často jediným jídlem, musely být patřičně vydatné, aby nasytily i místní horaly hospodařící uprostřed alpských vrcholků. V oblibě tu měly třeba bramborové polévky nebo různé polévky s místními aromatickými sýry vyrobenými z mléka od kraviček pasoucích se na zelených stráních. Vzhledem k tomu, že jednotlivé chaty nebo selské usedlosti často ležely daleko od sebe, v průběhu staletí se tu postupně vytvořily různé verze polévek, takže je tu opravdu z čeho vybírat.
Mohlo by vás zajímat
Postní polévka s preclíky
Jednou z nejoblíbenějších tyrolských polévek je právě ta preclíková. I ta se připravuje ve spoustě variant, podobnou vaří na svůj tradiční podzimní pivní festival Octoberfest i v německém Bavorsku. Tyrolská preclíková polévka zvaná Brezelsuppe nebo Brezler se však vařila v průběhu předvelikonočního půstu, neboť byla bez masa a lidé si ji často vychutnávali hned po ránu jako první pokrm. Na Popeleční středu byla dokonce jediným jídlem během celého dne. Důvod je právě preclík, který byl tradičním postním pokrmem kvůli svému tvaru. Připomínal totiž ruce sepjaté k modlitbě.
Mohlo by vás zajímat
Do tyrolských polévek patří horské sýry
I tyrolská preclíková polévka je dostatečně výživná díky sýru. Obvykle se používá místní sýrová specialita Graukäse – šedý sýr z kyselého mléka s velmi nízkým obsahem tuku, případně sýr Zieger, který se svou chutí podobá právě parmazánu. Sytost pak zvyšuje ještě preclík, s nímž se polévka podává. Preclíky jsou nejlepší louhované, německy zvané Laugenprezel, které si můžete upéct podle receptu v našem starším článku. Koupit se ale dají i u nás třeba na Rohlíku, Košíku či v Lidlu. Pokud je chcete míst čerstvé, můžete si je koupit mražené, ty už pak jen stačí krátce zapéct v troubě.
Mohlo by vás zajímat
Recept na tyrolskou preclíkovou polévku
A pokud již preclíky máte, nezbývá než se pustit do vaření samotné polévky. Polévka je jinak poměrně prostá a snadná na přípravu. Jak na to?
Budete potřebovat: 4 preclíky, horkou vodu, 150 g šedého sýra (k dostání třeba v obchodě s tyrolskými specialitami Tyrolskespeciality.cz) nebo parmazánu, 50 g másla, 2 bílé cibule, mletou papriku, mouku, olej, pažitku, sůl a pepř
Postup: Máslo rozehřejte v hrnci, zasypejte moukou a osmahněte světlou jíšku. Zalijte ji vodou, přidejte sýr a vařte asi 10 minut. Osolte, opepřete a přidejte preclíky. Podávejte, jakmile preclíky nabobtnají. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Mouku smíchejte v míse s mletou paprikou, ve vzniklé směsi obalte kolečka cibule a osmažte je na pánvi na oleji. Cibulí pak dozdobte polévku a ještě posypejte nasekanou pažitkou.
Náš tip: Láká-li vás vyzkoušet ještě nějakou další tyrolskou specialitu, udělejte si třeba Gröstl podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak upéct brownies, ideální moučník pro čokoholiky. Ten dokonalý může být i poměrně dietní
Brownies je pro čokoholiky symbolem moučníku nabitého intenzivní čokoládovou chutí. Podle některých zdrojů jde o hnědou variantu moučníku blondies,… Číst více
Tipy, čím nahradit smetanu: Poradíme vám, jaké jsou alternativy ke šlehačce
Smetana se používá v kuchyni k dochucení omáček, které zjemní. Ušlehanou šlehačkou zdobíme dorty a zákusky. Někdy však zapomeneme šlehačku koupit… Číst více
Nemaso, nemléko, nemed, nesýr: S názvy rostlinných alternativ je potíž, úředníkům totiž vadí a rozdávají za ně tučné pokuty
Dáte si raději mléko nebo sojové „nemléko“? Už… Číst více
Retro: Plumlovský řízek zažene hlad i bez přílohy a kdysi stál 15 Kčs stejně jako biftek. Typické pro něj jsou tři zvláštní ingredience
Pohostinství v dobách předrevolučních… Číst více
Skvělé aprílové žertíky: Falešnými čoko vajíčky, sladkým volským okem nebo slanou colou napálíte koledníky
Baví vás žertíky na prvního apríla a snažíte se… Číst více
Jak připravit sázená vejce neboli volská oka? S námi je i začátečníci zvládnou dokonale
Jak na dokonalá sázená vejce (volská oka) Potřebujeme nepřilnavou pánvičku, vejce a trochu tuku, nejchutnější je máslo, ale poslouží i olej… Číst více
Majonéza: Jak ji odlehčit, aby si zachovala chutnost
Rádi byste alespoň trošku odlehčili kupovanou majonézu a udělali ji o něco málo zdravější? Přinášíme vám tipy, jak s ní naložit a odlehčit svému… Číst více
Jak připravit sázená vejce? S tímto videonávodem je zvládnou i úplní začátečníci
Volská oka jsou na přípravu jednoduchá, během úpravy zůstanou bílky tuhé a žloutky naopak tekuté. Podáváme je většinou s opraženým toastem a slaninou… Číst více
Jak připravit sázená vejce v toustovači? Tento trik je populární pro svou jednoduchost
Sázené vejce je na tepelnou úpravu velmi jednoduché, správně připravené volské oko má tuhý bílek a naopak tekutý žloutek. V kombinaci s jinými… Číst více
16 receptů na zdravější vánoční pokrmy: Připravte si oblíbená jídla v odlehčené verzi
Cukroví, vánočka s máslem, smažený kapr, bramborový salát s majonézou, nespočet různých jednohubek a mnoho alkoholu. To si mnozí z nás představí,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více