Jahodové tiramisu: Nepečený italský dezert místo tradiční kávy ochutí jahody a jahodový sirup, vláčný je díky mascarpone se šlehačkou
19. 6. 2023 Vaření
Sezóna jahod svádí k přípravě nejrůznějších dezertů, a to jak pečených, tak těch rychlých nepečených. Mezi ně patří i jahodové tiramisu v italském stylu. Jak ho vyladit, aby se za něj ani Ital nestyděl?
Proč vyzkoušet tiramisu s jahodami
Italské tiramisu je pojem, pod kterým si představíme lahodný kávový dezert. Proslavilo se po celém světě. Co ale nechat se inspirovat originálem, a využít při přípravě čerstvé jahody? Z vynikající osvěžující kombinace mascarpone se šťavnatými jahodami budete nadšeni.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na jahodové tiramisu
Jahodové tiramisu se neobejde bez čerstvých šťavnatých jahod, mascarpone, cukrářských piškotů (savoiardi, pavesini), cukru a vajíček. Někdy se přidává také našlehaná smetana a piškoty se namáčejí do různých směsí. Může jít o likér (limoncello, amaretto a jiné), variantou je také o jahodová šťáva, jahodový sirup. Jeho příprava je jednoduchá a využijete ho v nápojích i dezertech.
Mohlo by vás zajímat
Co je dobré vědět před přípravou jahodového tiramisu
Kombinace smetany a mascarpone bývá v různých poměrech. Nejčastěji tvoří převážnou většinu mascarpone. Někdo ale dává přednost půl dávky mascarpone, půl smetany.
Také jahody se dají do tiramisu využít různým způsobem. Jahody můžeme pokrájet na plátky a vložit je do jednotlivých vrstev. Výborně chutnají i v rozmačkané podobě. Celé jahody pak mohou být i krásnou ozdobou na povrchu..
A čím tiramisu ozdobit? Mohou to být jahody samotné, případně posypané nastrouhanou hořkou nebo bílou čokoládou. Také se jako varianta nabízí klasické kakao, jak jsme u tiramisu zvyklí.
Skvělým nápadem je také nedělat tiramisu do větší mísy, ale do skleniček. Postup je stejný, jen se vše rozdělí do několika skleniček. Výsledek vypadá velmi dekorativně a hodí se při oslavách nebo na párty.
Celý dezert je dobré nechat důkladně vychladit v lednici zhruba, a to tři až čtyři hodiny.
Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…
Jak na přípravu jahodového tiramisu v italském stylu
Na tento nepečený dezert budete potřebovat: 3 vejce, 60 g cukru, 250 g mascarpone, zhruba 500 g jahod, citronovou šťávu z ½ citronu, 200 g cukrářských piškotů, 4 lžíce smetany na šlehání a jahodový sirup zředěný v poměru 1:2 s vodou. Kakao na posyp.
Jak na to? Ušlehejte pevnou šlehačku. Připravte si dvě misky. Rozklepněte vejce a do jedné misky vždy nalijte bílek a do druhé žloutek. Do každé misky přidejte polovinu cukru a obsah v miskách vyšlehejte. Ze žloutků s cukrem a by měla vzniknout hustší kaše. Z bílků a cukru vyšlehejte pevný sníh a přilévejte postupně citronovou šťávu. Do žloutků vmíchejte mascarpone, ušlehanou smetanu a nakonec opatrně a postupně, aby zůstal nadýchaný, přidejte sníh.
Připravte si do misky sirup s vodou. Jahody omyjte a zbavte je stopek. Nakrájejte je na plátky. Připravte si nádobu, dno vyložte piškoty, které předtím krátce namočíte do sirupu s vodou. Na piškoty naneste polovinu krému, na to navrstvěte plátky jahod a další vrstvu namočených piškotů. Znovu naneste vrstvu krému a nakonec ozdobte dezert plátky nakrájených jahod.
Vše můžete posypat kakaem. Nakonec dejte dezert do ledničky a nechte alespoň 3 hodiny ztuhnout.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat