Jídelní rozmary slavných: Albert Einstein dokázal najednou spořádat kila jahod a miloval čočkovou polévku s klobásou
15. 7. 2023 Historie a zajímavosti
Jeho genialita kombinovaná s podivínstvím se projevovala i ve stravování. Albert Einstein neměl nijak vytříbené chutě a jídlo pro něj nebylo žádným zvláštním požitkem. O tom, co se bude doma podávat, většinou rozhodovala jeho žena Elsa.
Einstein byl normální všežravec
Albert Einstein jednou řekl: „Nic neprospěje lidskému zdraví a nezvýší šance na přežití života na Zemi jako přechod na vegetariánskou stravu.“ Na základě tohoto citátu se mnoho lidí domnívá, že slavný fyzik byl vegetarián. To dokonce vedlo i ke spekulacím, že vyloučení konzumace masa přispělo k rozvoji jeho myšlení.
Převážnou většinu svého života byl Einstein úplně normální všežravec. Vegetariánem se stal až rok před svou smrtí.
Mohlo by vás zajímat
Genialita z vajec?
Einsteinova mimořádná inteligence tedy rozhodně nijak nesouvisela s jeho stravou, jak se někteří vědci později domnívali.
Občas se také objevily teorie, že na jeho genialitu měla vliv vajíčka. Každé ráno totiž začínal den třemi míchanými vejci a toustem. Pokud si dal k obědu vývar, musel být čistý, pouze s rozklepnutým vejcem.
Mohlo by vás zajímat
Žil dost nezdravě
V mládí rozhodně nijak nedbal na zdravý životní styl. V roce 1913 dokonce mj. napsal své druhé manželce Else: „Učinil jsem pevní rozhodnutí, že až nadejde moje hodina, chci jen minimum lékařské pomoci. Ale do té doby budu hřešit, jak mi moje hanebná duše říká. Kouřit jako komín, pracovat jako kůň a jíst to, na co mám chuť.“
Tohle „předsevzetí“ tak vlivem mnoha okolností úplně nedodržel. V různých obdobích svého života byl nucen poslouchat lékaře a držet dietu, protože trpěl na choroby srdce, žaludku a jater.
Mohlo by vás zajímat
Kaviár nepoznal a jahody jedl po kilech
Je ale třeba zdůraznit, že gurmánství mu bylo cizí. Když mu jeho přátelé jednou přinesli jako dárek k narozeninám kaviár, bez nabíral si ho lžící. „Uvědomuješ si, co jsi jedl?“, zeptal se ho jeden z kamarádů. „Proboha,“ zvolal Einstein, „tak to byl ten slavný kaviár!?“
Herta Schiefelbeinová, která pracovala jako hospodyně u Einsteinů, vzpomínala, že profesor rád jedl houby, různě připravené fazole a chřest. Na jídelním stole však nikdy nechyběla mísa s čerstvým ovocem. Einstein ze všeho nejvíc miloval jahody. Když nastala jejich sezóna, snědl jich během dne i několik kilogramů.
Mohlo by vás zajímat
Čočková polévka podle paní Einsteinové
Elsa měla ráda čočkovou polévku s klobásou, kterou hospodyně Herta často vařila k obědu, takže si ji nakonec oblíbil i Einstein. Budete potřebovat:
- 200 g čočky
- 100 g pikantnější klobásy podle chuti
- 100 g cibule
- 1,2 l hovězího nebo zeleninového vývaru (ten může být i s kousky kořenové zeleniny)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sádla nebo rostlinného oleje
- 1 lžíce lístků plocholisté petržele
- sůl
- pepř
- Čočku důkladně propláchněte a vložte do většího hrnce (během namáčení zvětší objem). Zalijte ji 1 l studené vody a nechte alespoň 2 hodiny namáčet. Přidejte lžíci soli a čočku vařte na středním ohni doměkka. Poté ji slijte přes síto.
- Vývar ohřejte. Klobásu nakrájejte na malé kousky. Cibuli nakrájejte najemno a česnek na tenké plátky. Plocholistou petržel nakrájejte najemno.
- V hrnci na středním ohni rozehřejte sádlo, přidejte klobásu a za častého míchání ji orestujete. Přidejte nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji nechte zesklovatět. Pak přidejte česnek a za stálého míchání restujte ještě 1 minutu. (Dejte pozor, aby česnek nezhnědl a nezhořkl.) Přidejte ⅔ uvařené čočky, důkladně promíchejte, přilijte 900 ml horkého vývaru a nechte 5 minut vařit na mírném ohni.
- Zbylou čočku společně se zbylým vývarem rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte do hrnce k polévce, důkladně promíchejte a 5 minut provařte. Osolte a opepřete. Servírujte na talíři posypané čerstvě nakrájenou petrželkou.
Dobrou čočkovou polévku v italském stylu si můžete připravit i podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
mentalfloss.com: 10 Breakfasts Enjoyed by History’s Most Productive People
inverse.com: What did Einstein eat? Inside the diet of the famed physicist
einstein-website.de: Einstein´s „favorite foods“
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Jak na hedvábná míchaná vejce podle Jamieho Olivera? Slavný šéfkuchař doporučuje začít lžičkou másla a včas sundat pánev ze sporáku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Jídelní rozmary slavných: Mistr hororů Alfred Hitchcock měl fóbii z vajec, hosty děsil modrým jídlem a miloval tenhle slaný koláč
Charles Darwin předsedal Klubu žroutů a miloval „divná jídla“: Mimo jiné snědl pásovce nebo sovu a vypil želví moč