Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradiční americký cheesecake dělá Josef Maršálek po svém. Předvedl to i divákům pořadu Buchty po ránu, v němž ukázal třeba to, jak si vyrobit daleko lepší korpus, než je ten „původní“ ze sušenek a margarinu. Navíc mu příprava trvala velmi krátce.

Deset minut přípravy

Jak Maršálek ještě před startem přípravy receptu upozornil, bude se lahodný dezert líbit těm, kdo nemají rádi dlouhé chvíle, strávené u tvorby těsta. „Takový cheesecake můžete mít od A do Z v troubě do 10 minut,“ poznamenal populární cukrář. Zároveň podotkl, že nebude korpus připravovat tak, jak bývá zvykem nejen ve Spojených státech amerických.

Na sušenky zapomeňte

Velmi často se totiž těsto připravuje ze sušenek, které se po rozemletí slepí dohromady máslem, v USA častěji margarinem. „To nemá žádnou logiku. Je to zbytečně mastné a navíc to není ani moc dobré,“ sdělil své moderátorské kolegyni Tereze Bebarové Maršálek. Dodal také, že často se těsto umisťuje ve formě i po stěnách.

„Když se korpus vyrábí s těsta, které si připravujeme my, tak to udělat nemůžeme. Kdybychom totiž těsto vytáhli, a pak bychom na něj nalili náplň, bude po upečení syrové,“ vysvětlil cukrář.

Cheesecake s banány a javorovým sirupem

Na přípravu perfektně křehkého korpusu budeme potřebovat: 100 g celozrnné mouky, 70 g másla, 70 g třtinového cukru, 2 g skořice, 1 g soli a 1 g jedlé sody.

Náplň vyrobíme z: 750 g tvarohu, 300 g zakysané smetany, 1 vanilkového lusku, 70 g javorového sirupu, 70 g třtinového cukru, 5 vajec velikosti M a 2 velkých banánů.

Na zdobení si připravíme: 3 banány, physalis (mochyně), 50 g javorového sirupu.

Jak na to?

Křehké těsto:

  1. Do mísy nasypeme mouku, přidáme třtinový cukr, mletou skořici, sůl, jedlou sodu a nakonec kousky vychlazeného másla.
  2. Rukou vypracujeme křehké těsto.
  3. Vložíme těsto do nevymazané dortové formy, vyložené pečicím papírem.
  4. Těsto rukou namačkáme rovnoměrně po celém dnu formy.
  5. Vložíme do trouby předehřáté na 160-170 °C a pečeme 10-15 minut dozlatova.

Náplň:

  1. Všechny ingredience dáme do mixéru, který pustíme na nejvyšší rychlost.
  2. Předtím, než náplň nalijeme do formy, obalíme ji alobalem. Budeme totiž péct ve vodní lázni, třeba v plechu.
  3. Do formy s korpusem nalijeme umixovanou náplň.
  4. Do vyššího plechu nalijeme vodu do výšky zhruba 2 cm (vodu v průběhu pečení doléváme, nesmí se vypařit).
  5. Plech i s formou umístíme do trouby, předehřáté na 150 °C na
    horkovzduch. Pečeme 45-50 minut.
  6. Upečený cheesecake poznáme podle toho, když zatřepeme s formou, hladina náplně se ani nehne.
  7. Zdobíme nakrájeným banánem, physalis a poléváme javorovým sirupem.

Rady slavného cukráře:

  • Pokud budete používat při jakémkoliv pečení banán, volte třtinový cukr místo obyčejného. Je to totiž ideální kombinace.
  • Formu na korpus obalujeme alobalem proto, že ve směsi není žádná mouka, žádný škrob, tedy žádné pojidlo. Potřebujeme péct pomalu ve vodní lázní, jakoby to bylo soufflé nebo crème brûlée,“ říká Josef Maršálek.
  • Při nalévání náplně do formy není důležité, zda je korpus úplně vychladlý.

Jak probíhalo natáčení a výroba banánové lahůdky se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Buchty po ránu - Cheesecake s banány a javorovým sirupem

Ukázat 11 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pekli po dvacet nedělí známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidali i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Pokud vám ještě nějaké banány zbydou, zkuste si z nich podle našeho videoreceptu vyrobit banánový chlebíček:

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku