Falešné medy v českých obchodech: Pozor na velké množství barviv a příměsi, varuje potravinářská inspekce
22. 8. 2023 Ostatní
Dáváte si rádi med do čaje, na chléb s máslem nebo ho používáte při pečení? Buďte raději na pozoru. Podle zjištění Státní potravinářské a zemědělské inspekce (SPZI) se v českých obchodech objevilo několik výrobků, které jsou buď šizené, nebo jinak nevyhovují předpisům.
Problém i v řetězcích
Jak informuje inspekce na webu Potraviny na pranýři, od června objevila dokonce devět medů, které neprošly její kontrolou. Buď se jednalo o nejakostní zboží, jindy šlo o medy falšované. Mezi prodejci se objevili jak drobní obchodníci, tak řetězce jako Kaufland či Makro.
Mohlo by vás zajímat
Klamání zákazníka
Jako falšovaný označili kontroloři například výrobek společnosti Medas „Včelí med - Květový lipový“. Ten podle inspekce, přestože byl označen jako lipový, byl z více rostlinných druhů. „Laboratorní analýza tedy prokázala, že med byl jiného botanického původu,“ sdělila SPZI.
Předpisy porušoval i med společnosti Včela Předboj „Jarní květy“. Ten byl falšován nepovoleným přídavkem barviva amoniak - sulfitový karamel. Navíc med obsahoval více sacharózy, než připouští příslušný právní předpis.
Špatné zpracování
U některých medů z Makra inspekce odhalila vyšší obsah látky hydroxymethylfurfural (HMF), než je povoleno. HMF je látka, která vzniká například při vyšších teplotách během zpracování medu. Stejně jako u falšovaného „lipového medu“ se jedná o produkt společnosti Medas.
Nejčastější podvody u medu
Jak uvádí server Potraviny info, med patří k často falšovaným potravinám, protože se „jedná o přírodní produkt distribuovaný v omezeném množství za relativně vysokou cenu“. Mezi nejběžnější způsoby podvádění zákazníka patří záměna botanického původu medu, prodej umělého medu, což je většinou zahřátý roztok sacharózy, nebo jiného cukerného sirupu či stáčení nezralého medu nebo přídavek vody.
Které druhy medu byly falšovány, zjistíte v naší fotogalerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit pastovaný med: Jednoduchým postupem získáte lahodnou pochoutku
Jak správně skladovat nasbírané houby? Mykolog Petr Souček vysvětluje, co udělat už v lese a proč nemrazit houby bez povaření
Falešné medy v českých obchodech: Pozor na velké množství barviv a příměsi, varuje potravinářská inspekce
Přečtěte si Zobrazit více
V troubě upečené bramboráky s čerstvými bylinkami jsou jednoduché, za chvíli hotové a skoro bez tuku
Pampeliškový med krok za krokem: Zvládnete ho levou zadní, důležité je nasbírat správné květy, pak už stačí jen cukr
Jak poznat kvalitní med: Zkušený včelař radí, čeho si při nákupu všímat, abyste nenaletěli a nekoupili „obarvený“ cukr