Pivní trendy roku 2023: V Česku roste obliba nealkoholických zlatavých moků a bodují i ovocné varianty a speciály
12. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Pivo se dá bez nadsázky označit za český národní nápoj. Dopomáhá tomu i fakt, že našinci jsou v konzumaci, přepočtené na jednoho občana, lídrem celosvětového žebříčku. Kdo by si ovšem myslel, že pivovarnictví stojí na místě, asi by se divil. Vnímá totiž trendy, které se postupem času mění a přizpůsobuje se jim.
Více alkoholu
Například od roku 2022 se do popředí zájmu pivařů dostávají „silná“ piva, tedy ta, která mají objem alkoholu mezi 7-9 procenty. Proto se i letos podle serveru Backbar budou dobře prodávat například piva typu IPA. „India Pale Ale“ jsou světlá, vyrobená za použití svrchního kvašení.
Jejich ovocná chuť může kdekoho zmást, ale právě IPA jsou piva, která disponují větším množstvím alkoholu, než klasické druhy. Záleží na tom, na jaký konkrétní druh narazíte.
Pokud budete hledat mezi českými výrobci, uspějete především u menších pivovarů. Například ten z Kamenice nad Lipou nabízí 15° IPA s obsahem alkoholu 6,5 %, minipivovar Obora je se svou 15° India Pale Ale na stejných číslech, pivovar Falkon vyrábí 17° Tyjátr IPA se 7,6 % a Permon 17° Zaříkávač chmele má dokonce 8 procent obsahu alkoholu.
Mohlo by vás zajímat
Bez alkoholu
Překvapivě se stejným, možná i větším ohlasem, setkávají se poslední léta i piva nealkoholická. Poznat je to například i v nabídce českých restaurací, v nichž se dnes již zcela běžně objevuje točené nealko pivo nebo alespoň jeho plechovková varianta, často ochucená. Tento druh nápojů dokázal zaujmout i dívky a ženy, pro něž se vlastně nejedná o pivo, ale o společensky přijatelnou limonádu.
Je sice třeba si uvědomit, že pojem nealkoholické není u piva přesný, neboť i tyto výrobky obsahují kolem 0,5 % objemu alkoholu, přesto jsou ve srovnání s klasickým pivem „neškodná“ a rozhodně vám nehrozí, že po nich budete mít druhý den kocovinu. Pochopitelně za předpokladu, že jich vypijete rozumné množství.
Mohlo by vás zajímat
Ovocná piva nejen pro dámy
Do kategorie nealko piv můžeme započítat i ta „ovocná“ s jejichž nabídkou se nyní pivovary přehánějí. Jejich obliba se stupňuje poslední tři roky a zatím se zdá, že nejinak tomu bude i v následujících letech.
Jak vysvětluje server Brewandhub, může za to nejen to, že se objevují i nízkokalorické verze, oslovující dámskou část zákazníků, ale také nakyslá chuť, která zanechává „návykový pocit, který konzumenta láká k tomu, aby chtěl další pivo“.
Limitované série a netradiční příchutě
Speciální kategorií jsou limitované edice a sezónní piva. Ty vyrábí jak malé pivovary, tak i ty věhlasnější, které pochopili, že své zákazníky musí stále něčím překvapovat. Například letošní Oktoberfest, který proběhne od 16. září do 3. října nabídne takových speciálů spoustu.
Obdobnou, i když menší, nabídku najdete i na některých dočesných v České republice. Standardně můžete ochutnat například piva s višňovou příchutí, poslední dobou se do obliby dostaly i maliny, dýně či hroznové víno.
Zdražení Plzně
Svou roli v letošních pivních trendech ovšem může sehrát i zdražení, které od 1. října plánují Plzeňský prazdroj a Bernard. Zatímco oblíbená dvanáctka bude v restauracích a hospodách stát zhruba o dvě koruny víc, druhý jmenovaný pivovar hodlá zdražit o korunu. Ne však pouze točenou, ale i lahvové a plechovkové verze.
Ostatní výrobci piva zatím vyčkávají, zda nebude pivo zařazeno do jiné sazby DPH. Například Budvar však už ohlásil, že pokud půjde s cenou nahoru, bude to až v příštím roce.
Zdroje informací:
getbackbar.com - What's Happening in 2023: Beer Trends
brewandhub.es - 2023 Trends in the Craft Beer Industry
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více