Jan Punčochář radí, jak na domácí majonézu: Stačí dodržet tento postup a povede se to každému, říká šéfkuchař
15. 11. 2023 V kuchyni s VIP
Majonéza patří do základní „výbavy“ v každé kuchyni. Ať už jde o tu kupovanou, nebo domácí. Pro někoho je sice její výroba složitým procesem, ale jak upozorňuje Jan Punčochář, není tomu tak. Populární porotce soutěže MasterChef Česko pro web Toprecepty prozradil, jak majonézu připravit a také, na co si dát pozor.
Odkud se vzala
Majonéza má své kořeny v Evropě, konkrétně ve Španělsku nebo Francii, ačkoli přesný původ je stále předmětem diskuse. Jedna z nejčastějších teorií je, že majonéza byla poprvé vytvořena na ostrově Menorca v 18. století. V té době byl tento ostrov pod kontrolou Francie, což může vysvětlovat, proč se majonéza stala tak populární ve francouzské kuchyni.
Mohlo by vás zajímat
Výběr surovin
Oblíbená je ovšem i v naší kuchyni, obzvlášť, když je doma vyrobená. Podle šéfkuchaře restaurace U Matěje je však velmi důležité, abychom si na domácí majonézu pořídili kvalitní suroviny. „Na to lidé často zapomínají a snaží se trochu ušetřit. Věřte tomu, že výsledek nebude stát za to,“ sdělil webu Toprecepty.cz Jan Punčochář.
Vejce a olej
Dalším problémem, který může u přípravy domácí majonézy nastat, je to, že špatně zvolíme teplotu ingrediencí. „Na to si musíme dát skutečně pozor. Teplota žloutku musí být stejná jako teplota oleje. Jinak se nám nespojí dohromady,“ vysvětluje oblíbený šéfkuchař. Také varuje před přílišnou dávkou oleje, která by mohla udělat mastnou hmotu, jež nebude mít s majonézou mnoho společného.
Do salátu jinak
Konzistence není jasně daná a může si ji každý určit dle své chuti. Třeba do bramborového salátu radí Jan Punčochář připravit majonézu řidší, protože brambory ji do sebe „natáhnou“.
Jak ovšem správně tu pravou majonézu připravit? Porotce kuchařské show MasterChef Česko to pro Toprecepty.cz prozradil.
Majonéza podle Jana Punčocháře
Na přípravu jedné porce majonézy, jak ji vyrábí známý šéfkuchař, budete potřebovat: 1 žloutek, 1 lžičku hořčice, zhruba 125–150 ml rostlinného oleje, sůl, pepř, cukr a ocet.
Jak na to?
- Vaječný žloutek prošleháme spolu s hořčicí a špetkou soli, pepře a cukru.
- Přidáme pár kapek octa.
- Poté do směsi postupně zašleháme olej – nejprve po kapkách, po chvíli už ho můžeme přilévat tenkým pramínkem.
- Hotovou majonézu necháme vychladit v lednici.
Zdroj informací:
slate.com - A Brief History of Mayonnaise
Náš tip: Domácí majonézu si můžete zkusit vytvořit i podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Majonézové koláčky bez kynutí: Díky majonéze jsou neskutečně vláčné, skořicová povidla a drobenka z nich dělají skvost
Časté chyby při přípravě majonézy: Které to jsou, jak je napravit nebo jim předejít
Jak oddělit žloutky od bílků bez nehody? S videonávodem to zvládnete hravě
Přečtěte si Zobrazit více
Občas nám při vaření nebo pečení zůstane přebytečný žloutek. Zpracujeme ho do těst a oceníme v domácí kosmetice
Jak na pikantní křupavé kuře jako z Popeyes? Základem úspěchu je těstíčko z podmáslí a speciální omáčka
Holka u plotny radí: Jak na čokoládou polévané linecké ve tvaru čajových sáčků? S přípravou pomůže foto návod