Skvělé včelí úly podle Petry z MasterChef Česko 2023: Stačí jen tři ingredience a chuťově vynikající těsto je hotovo
19. 12. 2023 V kuchyni s VIP
Vosí hnízda, chcete-li včelí úly, patří k nejoblíbenějším druhům cukroví u nás. Nejen proto, že se nemusí péct, ale především kvůli své skvělé chuti. Původní recept sice obsahuje máslo, ale pokud se rozhodnete pro méně tučnou verzi, není problém.
Bez másla to jde
Jak ukázala Petra Kamencová, účastnice letošní řady kuchařské soutěže MasterChef Česko na svém instagramovém profilu, dá se tuk skvěle nahradit, přitom to na chuť nemusí mít vliv. Když totiž místo másla použijete vaječný bílek, neztratíte nic na pevnosti úlů ani na typické chuti, kterou mají všichni tak rádi.
Mohlo by vás zajímat
Náhrady chuť nekazí
Pokud chcete připravit zdravější verzi vašeho oblíbeného cukroví, můžete udělat i několik dalších změn v receptu. Použít můžete například celozrnnou nebo ovesnou mouku namísto běžné pšeničné. To zvýší obsah vlákniny a zlepší nutriční hodnoty vašeho pečiva. Také můžete část másla nahradit jablečným pyré nebo jinými zdravějšími tuky, jako je kokosový olej, což sníží množství nasycených tuků v receptu.
Diabetici si pochutnají také
Pokud se snažíte omezit příjem cukru, snižte jeho množství v receptu nebo ho zcela nahraďte přírodními sladidly, jako je med, javorový nebo agávový sirup. Můžete také zvolit sladidla s nízkým glykemickým indexem, jako jsou kokosový cukr nebo stévie, které méně ovlivňují hladinu krevního cukru.
Pro zvýšení nutriční hodnoty cukroví přidejte do těsta ořechy nebo semena, například mleté mandle, vlašské ořechy nebo chia semínka. Tyto přísady poskytují zdravé tuky, bílkoviny a další živiny. Pro extra dávku vlákniny můžete přidat rozinky, sušené ovoce nebo kokos, což také přidá další chuť.
Jako první ovšem rozhodně vyzkoušejte odlehčený recept od Petry. „Jestli se vám trhá těsto na úly a lepí se vám na formičku, tak zkuste to moje. Je jen ze tří ingrediencií, není tam žádné máslo, jen bílek, a tím je energeticky přijatelnější,“ říká účastnice MasterChef Česko 2023. Zároveň upozorňuje, že pokud někomu nevyhovují vlašské ořechy, může je vyměnit třeba za mandle: „Úly pak budou jemnější, vlašáky jsou výraznější“.
Včelí úly bez másla
Na chutné cukroví podle Petry z MasterChef Česko 2023 budete potřebovat: 200 g vlašských ořechů, 200 g moučkového cukru a jeden bílek.
Jak na to?
- V mise smíchejte všechny ingredience.
- Vypracujte těsto a vyválejte z něj „hada“, ze kterého postupně odkrajujte menší, stejně velké kousky.
- Těmi naplňte formičky, které není třeba před použitím vymazávat.
- Pokud vám těsto přesahuje z formičky, seřízněte jej dvěma tahy směrem od středu ven.
- Úly nechte přes noc „uschnout“, potom je plňte libovolným krémem. Přiklopte lineckým kolečkem. Kdo by si chtěl práci usnadnit, může použít piškoty, Petra ale sází na linecké!
Rady Petry Kamencové:
- Část bílků můžete nahradit rumem a část ořechů zase sušeným mlékem.
- Jestli chcete tmavší těsto, přidejte do něj kakao.
- Sušené mléko můžete použít i tehdy, když se vám bude zdát těsto řídké nebo bude lepit, každý bílek je totiž jinak velký.
Náš tip: Za vyzkoušení rozhodně stojí i ořechová vosí hnízda, která si můžete připravit podle našeho videoreceptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, jak na to, aby vánočka nepopraskala: Těsto během kynutí nesmí oschnout, říká
Vosí hnízda třikrát jinak: Svěží citronová mají italský šmrnc a na voňavá perníková zužitkuje i nepovedené perníčky
Margotková kolečka voní kokosem a rumem, díky máslovému krému jsou neodolatelně vláčná a božsky chutnají
Přečtěte si Zobrazit více
Pět tipů, jak správně skladovat vlašské ořechy: Nejlepší je nechat je ve skořápce, vyloupané zmrazit, překvapivě jdou i zavařit
Vánoční chvíle Lucie Bílé: Na obalované oříšky z kuchařky po mamince nedám dopustit, říká zpěvačka
Pět nejlepších krémů do cukroví: Salkový s máslem, šlehaný vaječný, čokoládový i pudinkový provoní každý sváteční stůl