Poctivé kynuté lívance jako od babičky: Podle receptu od Santnerky jsou úžasně nadýchané a vždycky se povedou
23. 1. 2024 Vaření
Léto je sice ještě daleko, ale kynuté lívance vás do něj tak trochu přenesou, a také na chalupu u babičky nebo do venkovského stavení ze starých časů, kdy se lívance pekly na kamnech a lívanečníku. Klidně je ale uděláte i na pánvi na sporáku. Pomaštěné máslem a posypané skořicí a cukrem jsou pak nepřekonatelné.
Lívance s droždím jsou nejlepší
Receptů na snadné lívance je v současnosti celá řada. Populární jsou banánové, z ovesných vloček, bez mouky, s jogurtem nebo tvarohem. Nadýchanosti se v nich dosahuje jednoduše pomocí kypřicího prášku, ty kynuté jsou ale úplně jiná liga.
Právě nadýchanost je u lívanců důležitá, je to totiž to, co je odlišuje od palačinek, tedy kromě větší tloušťky a menšího průměru.
I když se kypřicí prášek či jedlá soda používají nyní častěji, neboť jsou s nimi lívance rychleji hotové, nikdy s nimi nedosáhnete tak dobrých výsledků. Lívance s droždím jsou dokonale kypré, lehoučké, nadýchané jako obláček a doslova se rozplývají na jazyku, navíc nemají pachuť po kypřicím prášku.
Mohlo by vás zajímat
Jak na kynuté těsto, aby se povedlo
Z kynutého těsta mít obavy nemusíte, když dodržíte pár zásad, určitě se povede. A pokud byste chtěli mít lívance hned ráno na snídani, nemusíte vstávat se slepicemi. Stačí si připravit těsto den předem a nechat kynout v chladu.
- U kynutého těsta je zásadní vyndat všechny ingredience včas z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Mléko by mělo být vlažné, jeho teplota by však neměla přesáhnout 35 °C, abyste droždí nespařili.
- Na lívance je nejvhodnější hladká mouka – tu je lepší prosít, aby se provzdušnila. Těsto pak bude lépe kynout. Lepší vykynutí zajistí i mouka s vyšším obsahem lepku. Můžete sáhnout třeba rovnou po mouce na kynutá těsta.
- Z vlažného mléka, droždí a cukru je třeba si nejprve nechat vzejít na teplém místě kvásek. Ten se pak přidá k mouce smíchané se zbylým cukrem, solí a vejci. Dávejte si pozor, aby droždí nepřišlo do přímého kontaktu se solí.
- Kynuté těsto na lívance by mělo být tekutější, než jste zvyklí u jiných druhů kynutých těst. Je totiž třeba, aby se dalo lít na pánev. Pokud je příliš husté, nařeďte je mlékem.
- Těsto je pak nutné nechat vykynout někde v teple, dokud nedosáhne dvojnásobného objemu. Trvá to minimálně 30 minut až hodinu.
- Pokud chcete mít lívance rovnou na snídani, zvolte metodu kynutí v lednici. Předností takového těsta je, že ho nemusíte sledovat, zda vám nepřekynulo. Těsto v tomto případě zadělejte ze studeného mléka. Všechny suroviny smíchejte v míse, zakryjte a dejte kynout přes noc do lednice. Teplota by ovšem neměla klesnout pod 4 ° C, pak kvasinky přestávají pracovat. Ráno pak nechte vykynuté těsto ještě asi 5-10 minut při pokojové teplotě, než se pustíte do smažení. Předností těsta kynutého v chladu je i to, že je ještě víc nadýchané, vláčné a jemnější.
- Těsto můžete navíc vylepšit přidáním vanilky, skořice, citronové kůry nebo mletého muškátového květu.
- Lívance smažte na pánvi nebo na lívanečníku na másle. Vhodnější je to přepuštěné, které se tak brzy nepřepaluje.
Lívance podle Sandtnerky
Pokud vás kynuté lívance zaujaly a rádi byste je vyzkoušeli, můžete je udělat třeba rovnou podle receptu slavné prvorepublikové kuchařky M. J. Sandtnerové. Jak na to?
Budete potřebovat na kvásek: 10 g droždí, 5 g cukru, 100 g hladké mouky, 250 ml mléka. Dále: 100 g hladké mouky, 100 g hrubé mouky, sůl, citronovou kůru, na špičku nože mletého muškátového květu, 20 g cukru, 25 g rozpuštěného a vychladlého másla, 1 žloutek nebo 1 vejce, 250 ml mléka, 25 g másla na vymazání lívanečníků. Na ozdobu: máslo na potření lívanců, skořicový cukr, případně povidla, strouhaný tvaroh, zakysanou smetanu.
- Nejprve si udělejte kvásek z droždí, cukru, mouky a vlahého mléka o teplotě 16-20 °C a dejte kynout.
- Do hrnce si připravte zbylou prosátou hladkou a hrubou mouku, cukr, sůl, citronovou kůru a muškátový květ. Pak přidejte vykynutý kvásek a po částech zbylé vlažné mléko se žloutkem a máslem.
- Ohřátý lívanečník (nebo pánev) vymažte rozehřátým máslem, těsto do něho nalévejte po lžících a postupně opékejte lívance. Když těsto na povrchu osychá, obraťte je kulatým nožem a propečte na druhé straně.
- Teplé lívance nejprve potřete rozpuštěným máslem pak posypejte skořicovým cukrem. Můžete je také potírat, jak doporučuje Sandtnerová, povidly či marmeládou a pak posypat nastrouhaným tvarohem nebo pokapat zakysanou smetanou.
Náš tip: Při přípravě lívanců můžete postupovat i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Proč nechat těsto kynout v lednici? Buchty i mazance budou mnohem lepší, když dodržíte tento postup
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na kynuté těsto, aby rychleji vykynulo. Těšíme se na kynutý koláč s ovocem, ale máme málo času? Poradíme, jak na to
Lívance nadýchané jako peříčko: Ukrajinské oladyi od Inny z Charkova jsou fantastické hlavně díky jedné ingredienci
Jedlá soda: Máme pro vás rady a tipy na její využití při vaření i při úklidu