Koblihy s jablky a pudinkem: Masopustní lahůdka v překvapivé podobě
25. 1. 2024 Vaření
K masopustu patří koblihy. Existuje na ně řada receptů. Koblihy s jablky a pudinkem jsou ale výjimečným dezertem plným lahodných chutí. Uvnitř se ukývá jablko a po usmažení je dobrota naplněna karamelovým pudinkem.
Masopustní koblihy
Ačkoliv by se mohlo zdát, že slovo masopust souvisí s půstem, je tomu spíše naopak. Hlavně posledních pár dnů tohoto období souvisí spíše s velkým množstvím jídla. A koblihy samozřejmě nesmí chybět. Existuje jich řada, nejobvyklejší jsou klasické kynuté, připravit můžeme i tvarohové koblihy, ale skutečným dezertem jsou ty, které vám představíme dnes. Koblihy ukrývají jablko a navrchu se pyšní karamelovým pudinkem.
Mohlo by vás zajímat
Správné smažení koblih
Když jsme si správně připravili kynuté těsto na koblihy, potřebujeme toto sladké pečivo ještě dobře usmažit. Na smažení se dříve používalo sádlo nebo přepuštěné máslo, můžeme ale sáhnout i po oleji.
Důležité je především množství tuku. Koblihy v něm musí plavat. Díky tomu vznikne světlý kroužek po obvodu. Olej by měl být horký (kdyby byl chladný, tak by se nenafoukly), ale zase ne příliš, aby koblihy příliš rychle neztmavly. Koblihy osmažíme po jedné straně, to jde poměrně rychle. Když budou nazlátlé, tak je obrátíme a dosmažíme. Sledujeme průběh smažení a po prudším začátku můžeme hořák ztlumit. Osmažené koblihy pak dáme na ubrousek, aby odkapal tuk. Přestože koblihy plavou v tuku, díky rumu v těstu tolik nenasáknou olejem.
Když se řekne masopust, vybavíme si asi především vesnickou pouť s průvodem masek. Je to ale zároveň označení pro období mezi vánočními svátky a čtyřicetidenním postním obdobím, které předchází…
Koblihy s jablky a pudinkem
Na přípravu těchto koblih budete potřebovat: 50 g másla, 40 g moučkového cukru, 4 žloutky, 1 vanilkový cukr, 1 lžíci citronové šťávy, 3 lžíce rumu, 250 ml mléka, 1 lžičku cukru, 30 g droždí, 500 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, hladkou mouku na vál a tuk na smažení. Na náplň potřebujete: jablka, citronovou šťávu, 1 pudink karamelový (vanilkový) a 0,5 l mléka.
Jak na to? Základem těchto koblih je kynuté těsto a všechny ingredience tedy musí mít pokojovou teplotu. Nejprve utřete změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně do něj vmíchejte žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum.
Do vyšší misky nalijte 100 ml z odměřeného množství vlažného mléka a rozdrobte do něj droždí. Přidejte lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamíchejte. Kvásek přikryjte ubrouskem a nechte na teplém místě vzejít. Trvá to zhruba 10 minut.
Do žloutkové směsi nalijte kvásek, přidejte zbytek mouky se solí a zbytek vlažného mléka. Vypracujte ne příliš tuhé těsto a poprašte ho moukou. Přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout asi hodinu. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a vyválejte z něj asi 1 cm vysokou placku.
Oloupejte jablka, pokrájejte je na menší kousky (aby se vešly do těsta) a pokapejte je citronovou šťávou. Hrníčkem vykrajujte koblihy, dejte do každé kousek jablka a uzavřete druhým kolečkem, mírně přimáčkněte kraje.
Připravte si vyšší hrnec s dostatečným množstvím tuku, aby se koblihy daly dobře smažit. Pudink uvařte obvyklým způsobem v mléce a nechte vychladnout. Usmažte koblížky ve horkém tuku, a pak je dejte odkapat na ubrousek. Pudink dejte do sáčku s trubičkou a naplňte jím usmažené koblihy.
Náš tip: Pokud toužíte po klasice, můžete si přichystat tradiční koblihy podle tohoto videoreceptu:
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak udělat masopustní boží milosti, křehotinky, fánky či květinky? Jedno těsto nabízí mnoho možností
Tvarohové koblížky: Neodolatelně vláčná a slaďoučká masopustní dobrota je tak jednoduchá, že ji hravě zvládne začátečník
Jak na kvásek z droždí? Video poradí, jak ho správně připravit
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit dokonale hladký pudink? Jednoduché postupy ukážeme ve videonávodu
Masopust 2024: Kdy letos nastává čas jitrnic, koblih a pestrobarevných masek? Náš přehled provede celým obdobím
Oblíbeným masopustním moučníkem jsou koblihy. Jak je správně tvarovat a naplnit, poradí názorné video