Louis de Funès byl gurmán. Nepohrdl ale vepřovými ledvinkami nebo zelňačkou a sám si pěstoval bio zeleninu
24. 2. 2024 Historie a zajímavosti
Cholerický četník ze Saint-Tropez, ale i noblesní majitel restaurace ve filmu Grand restaurant pana Septima patřil k nejpopulárnějším francouzkým hercům. Louis de Funès byl ovšem ve skutečnosti Španěl. Lásku k francouzské kuchyni ale předstírat nemusel. „Fufu“, jak se mu přezdívalo, byl gurmán.
Dobře se oženil
Louis de Funès uměl ocenit dobré a kvalitní jídlo. Role gastronomického průvodce, který hodnotí kvalitu a vytříbenost jednotlivých restaurací ve filmu Křidýlko nebo stehýnko, byla herci doslova šitá na míru.
Populární herec, kterého si většina lidí spojuje s rtuťovitým četníkem mluvícím hlasem Františka Filipovského, se v mládí potýkal s nedostatkem peněz.
Pracoval jako kožešník i prodavač, dlouho se živil jako barový pianista. Za války pak zažil i hlad. Dá se říct, že nejvíc si „polepšil“ sňatkem s druhou manželkou. Jeanne pocházela ze zámožné rodiny a zdědila zámek Clermont na Loiře.
Mohlo by vás zajímat
Na prvním místě kvalita
Ačkoli prostřednictvím televizních obrazovek Louis de Funès často vstupoval nejen do francouzských do domácností a diváci měli pocit, že ho dobře znají, opak byl pravdou.
Za branou svého domova si rád užíval přepych a luxus. A to platilo i o jídle. Nebyl žádný velký jedlík jako například jeho kolega Jean Gabin, ale vysoká gastronomie hrála důležitou roli nejen v jeho filmech, ale i v životě.
Jak prozradil jeho syn Olivier (mimochodem také herec), Funès preferoval menší porce pokrmů z kvalitních surovin, samozřejmostí pak bylo dokonalé prostírání a servírování.
Mohlo by vás zajímat
Na čem si „Fufu“ pochutnával?
Jak se můžeme dozvědět z knihy En cuisine aves Louis de Funès, tedy sbírky receptů z kultovních filmů, šlo o pokrmy, které měl herec rád i ve skutečnosti.
A překvapivě šlo i o zelňačku, které sehrála hlavní roli ve stejnojmenném filmu, na jehož scénáři se Funès podílel. Nepohrdl ani na první pohled obyčejnými a levnými vepřovými ledvinkami na cibulce, z dezertů pak měl rád kousek tvarohového koláče nebo jahodového dortu zdobeného bílou čokoládou.
Mohlo by vás zajímat
Propagátor bio zeleniny
Koho by ale napadlo, že jednou z největších zálib velkého (i když postavou malého) herce bylo zahradničení? Na zámku v Clermont pěstoval růže, ale ještě víc se věnoval svému skleníku a pěstování zeleniny. Bez nadsázky můžeme konstatovat, že Louis de Funès patřil k prvním propagátorům ekologického zemědělství.
Své soukromí si střežil, přesto dovolil několika novinářům navštívit právě zahradu a skleník, aby se o tuto vášeň podělil se světem. Horlivě obhajoval bio zeleninu a kvalitní potraviny a využívání místních surovin. To bylo na přelomu 70. a 80. let, kdy na vzestupu byla nadměrná spotřeba z dnešního pohledu nezdravého jídla.
Kvalitní a zdravé jídlo bohužel slavnému herci tolik život neprodloužilo. Jeho delší dobu nemocné srdce nevydrželo nápor třetího infarktu. Nezapomenutelný majitel restaurace ve filmu Grand restaurant pana Septima zemřel v roce 1983. Bylo mu 68 let.
Náš tip: Zdravou večeří z doma vypěstované zeleniny à la Louis de Funès může být i pohanka s restovanou zeleninou podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
cuisineactuelle.fr: Les recettes des films de Louis de Funès réunies dans un livre
radiofrance.fr: Un livre pour cuisiner avec Louis de Funès
discoverwalks.com: Top 10 Intriguing Facts about Louis de Funès
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Coco Chanel věřila, že víno a kaviár ji udrží věčně mladou. Ujížděla na horké čokoládě a občas si dala francouzskou cibulovou polévku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Jean-Paul Belmondo: Slavný francouzský herec miloval těstoviny penne al arrabbiata a potrpěl si na nedělní rodinné obědy
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Co jí spisovatel Stephen King? Známý autor hororů k životu i k psaní nutně potřebuje cheesecake. Ovšem jeden mu nestačí...