Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché a rychle připravené moučníky vedou snad ve všech domácnostech. Proto se jejich přípravě věnovali i Tereza Bebarová a Josef Maršálek v posledním díle pořadu Buchty po ránu. Mezi trojicí připravovaných receptů se objevila i velmi zajímavá banánová buchta na plech.

Banánové dezerty

Hit posledních let, tedy banánový chlebíček, si doma připravuje mnoho lidí. Podobně je to podle Josefa Maršálka i s dalšími dezerty, obsahujícími populární ovoce. Neznám prakticky nikoho, kdo by si rád nedal kousek banánového koláče nebo buchty,“ sdělil oblíbený cukrář v Buchtách po ránu.

Bez použití robota

Recept, který nabídl televizním divákům, je navíc velmi rychlý a snadný. „Je to typ amerického receptu, kterému nedokonalost sluší,“ pravil Maršálek s tím, že není třeba využívat robota či mixér, ale na přípravu moučníku stačí pouze metla a stěrka.

„Sice nám při prvotním míchání zůstávají velké kusy banánů, ale to nevadí, protože jakmile začneme přidávat další sypké ingredience a máslo, tak ta hmota se stává jemnější a jemnější,“ vysvětlil porotce Peče celá země.

Dvě mouky jsou důležité

V receptu Maršálek použil dva druhy mouky, z nichž jedna je celozrnná. „Tato buchta si ji může dovolit, protože tam máme třtinový cukr, banány či skořici, takže ingredience, co jsou takové zemité, do tmavé barvy,“ sdělil cukrář. „Myslím si, že třeba do banánových chlebíčků patří, dělá je hutnějšími a výživnějšími,“ dodal. Zvláštní roli má i kefír, který přidá vláčnost a příjemnou kyselost.

Aby byla buchta výjimečná, přijde na ni lahodný krém z arašídového másla. „Pokud vám při míchání začne houstnout, nelekněte se toho, to je vlastnost tohoto másla při kontaktu s tekutinou,“ podotkl Maršálek.

Trik s teplotou

Na první pohled nejsložitější fáze nastává až ke konci, kdy je třeba si připravit arašídy v cukru. Kvůli hlídání teploty cukrového rozvaru prozradil Maršálek trik pro ty, kteří doma nemají teploměr. Teplota 118 stupňů je v cukrařině významná, je takzvaně „na řetěz“. Potřebujete ji na laskonky, na indiány na turecké medy,“ vysvětlil nejprve cukrář.

„Pokud však nemáte teploměr, připravte si drátěné očko s průměrem 8-10 mm. Ponořte ho do vařícího cukru a profoukněte blanku, která na očku vznikne,“ popsal. Měla by se vytvořit bublina, ta ale značí pouze 115 stupňů. Ve chvíli, kdy vyfouknete řetěz bublin, máte požadovaných 118 stupňů,“ dodal s tím, že se nejedná o nic složitého.

Banánová buchta na plech

Na přípravu rychlého moučníku budete potřebovat: Na buchtu - 170 g celozrnné mouky, 200 g hladké mouky, 350 g přezrálých banánů, 3 vejce velikosti M, 170 g měkkého másla, 100 g rozinek, 6 g jedlé sody, 6 g prášku do pečiva, 4 g skořice, 360 g kefíru, 200 g třtinového cukru a 3 g soli. Na krém - 250 g termizovaného sýru, 1 g soli, 200 g arašídového másla a 150 g mléčné čokolády. Na ořechy - 50 g slaných arašídů, 1 g skořice a 60 g cukru krupice.

Jak na to?

  1. Banány oloupejte, rozlomte napůl a dejte do mísy. Lehce je rozmáčkněte vidličkou. Přidejte cukr a vejce a spojte s banány. Cílem není získat stejnorodou hmotu. Mohou zůstat větší kousky ovoce.
  2. Přilijte kefír, promíchejte a přidejte mouky. Opět metlou vše promíchejte.
  3. Ke směsi za stálého míchání nasypte, sůl, kypřící prášek, jedlou sodu a skořici. Nakonec přidejte změklé máslo a rozinky a naposledy pořádně zamíchejte.
  4. Dno plechu potřete olejem a vložte na něj pečící papír. Na něj nalijte hmotu a rozetřete dohladka po celé ploše plechu. Vložte do trouby, předehřáté na 160 stupňů, pečte 25-30 minut. Před vytažením vyzkoušejte špejlí.
  5. Během pečení si připravte krém. Do misky dejte sýr, rozpuštěnou čokoládu, arašídové máslo a sůl. Vše metlou promíchejte do hladkého krému, který poté nechte „odpočinout“ a poté jím potřete vychladlou buchtu.
  6. Jako poslední si připravte ořechy v cukru. Cukr nasypte do hrnce a přidejte vodu, zhruba 10 % hmotnosti cukru. Směs přiveďte k teplotě 118 stupňů, poté přidejte arašídy a skořici. Zamíchejte a odstavte z ohně. Lžící vše dobře míchejte do chvíle, kdy začne cukr krystalizovat a směs se změní z lesklé na matnou. Ořechy se také oddělí jeden od druhého. V ten moment je vysypte z hrnce a nechte vychladnout.
  7. Buchtu nakrájejte na řezy, které posypete cukrovými ořechy.

Rady slavného cukráře:

  • Banány mohou být přezrále klidně do černa.
  • Slupku od banánů můžete přidat k rajčatům nebo hortenziím, prospějí růstu rostlin.
  • Na spojení banánů s vejci a cukrem nepoužívejte tyčový mixér, kousky ovoce jsou žádoucí.
  • Místo rozinek můžete použít třeba pekanové nebo vlašské ořechy, nabízí se i dýňová semínka.
  • Přidat můžete i další koření jako muškátový oříšek nebo květ, hřebíček či badyán. To všechno mají banány rády.
  • Buchtu můžete podávat i bez krému, stačí ji jen po upečení pocukrovat.
  • Ideální při přípravě krému je to, když mají všechny ingredience pokojovou teplotu. Lépe se pak spojí.
  • Místo skořice můžete k arašídům přidat kari, uzenou papriku nebo grilovací koření.

Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Buchty po ránu - Banánová buchta na plech

Ukázat 10 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu skvělý banánový chlebíček:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Naposledy jste si prohlédli