Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koňakové špičky jsou populárním dezertem, který si získal oblibu především u nás a na Slovensku. Tento zákusek vyniká výraznou chutí vaječného koňaku, která je perfektně kombinovaná s čokoládou a dalšími ingrediencemi. Příprava koňakových špiček ovšem není jednoduchá, proto, společně s finalistkou Peče celá země Terezou, nabízíme recept, jak si ji usnadnit.

Retro nově

Dezerty, které byly populární v dřívějších letech, se v dnešní době opět dostávají do středu zájmu. Známé sladkosti jako větrník, věneček, punčový dort či koňaková, chcete-li likérová špička se ovšem mění před očima. Nejen, že dochází k využívání nových receptur, ale někdy dochází i k vizuální proměně.

Dnes už není zvláštností, že uvidíte větrník připravený na plechu, větrník jako dort, který najdete v pražské cukrárně Myšák, nebo třeba rakvičky ve skleničce, jež nabízí kavárna CoffeeCup ve Františkových Lázních.

Stejně se dá připravit i špička, retro zákusek, který je tradičním způsobem poměrně složitý na výrobu. Ovšem, když špičku dáte do skleničky, celý postup si značně usnadníte, a přitom nepřijdete o tu chuť! 

Jde to i jednodušeji

Pro ty, kteří se neodvažují pustit do tradičního postupu, připravila, ve spolupráci s webem Toprecepty.cz, speciální špičky do skleničky finalistka letošního Peče celá země Tereza Olbrichtová.

Výhod je podle mě hned několik. Nemusíte shánět speciální zdobící špičku, není tak těžké vychytat perfektní konzistenci krému na stříkání a do skleničky se také vejde víc vaječňáku,“ říká s úsměvem pro Toprecepty.cz

„Dezerty do skleniček nebo kelímků mají také tu výhodu, že je můžete relativně snadno převážet a jsou tak ideálním pohoštěním na oslavy a setkání bez stresu, že se vám po cestě rozpadnou,“ dodává.

Domácí je lepší

Protože je ovšem Tereza zkušenou cukrářkou, je zvyklá si všechny komponenty připravovat sama. Pokud se tedy nechcete pouštět do výroby vaječňáku, nebojte se v obchodě sáhnout do regálu po těch, které jsou běžně v prodeji. U piškotů Tereza radí si připravit vlastní. 

„Myslím, že domácí piškotky vůbec nejsou složité na přípravu a jsou skutečně o hodně chutnější i samotné. Obzvlášť pokud je před pečením poprášíte moučkovým cukrem,“ sdělila účastnice Peče celá země webu Toprecepty.cz. 

„Vaječňák je trošku složitější, hlavně kvůli nutnosti míchání a hlídání teploty, má tendenci se díky sladkému Salku přichytávat. Tam bych se kupované variantě určitě nebránila,“ dodala.

Když by si měla sama v cukrárně vybrat, jaký dezert zvolí, bude mít jasno. „Já zbožňuju klasické věnečky s citronovou polevou. Momentálně ladím recept na dokonalý krém, který věnečky hned nerozmočí a vydrží i do druhého dne, zároveň ale nechutná jako kostka másla. Myslím, že se máte na co těšit,“ slibuje Tereza.

Koňakové špičky do skleničky

Na přípravu netradičních špiček budete potřebovat: Na čokoládový krém chantilly: 2,4 g plátkové želatiny, 100 g smetany 33%, 1 g soli, 50 g čokolády (70%) a 200 g smetany (33%). Na karamelový likér: 50 g žloutků (ze 3 vajec), 170 g smetany (31-33%), 120 g mléka, 200 g karamelizovaného salka, 1 vanilkový lusk a 100 g rumu. Na piškotky: 150 g vajec (3 ks), 115 g cukru krupice, 115 g hladké mouky a špetku soli. Na čokokrém: 200 g čokolády cca 54%, 280 g smetany 33%, 70 g žloutků, 100 g cukru krupice a 80 g másla.

Jak na to?

Chantilly

  1. Začněte den předem přípravou čokoládového krému chantilly. Nejprve dejte želatinu nabobtnat do studené vody.
  2. Smetanu se solí ohřejte pod bod varu, nalijte na čokoládu a přidejte plátkovou želatinu. Promixujte tyčovým mixérem, přidejte zbytek studené smetany, zakryjte a v lednici nechte do druhého dne. Poté vyšlehejte.

Likér

  1. Jako druhý si připravte karamelový likér. Všechny suroviny kromě rumu zahřejte v rendlíku za stálého míchání na 84 °C, poté přidejte rum, odstavte z ohně a nechte vychladit. Nebo si kupte vaječňák a máte tento krok ušetřen.

Čokokrém

  1. Nyní už je čas na přípravu čokokrému. Smetanu v rendlíku zahřejte pod bod varu a za stálého míchání ji nalijte na žloutky s cukrem.
  2. Poté vše vraťte do kastrůlku a zahřejte na 80 °C. Horkou směs nalijte na čokoládu, promíchejte a nechte vychladit na 35 °C.
  3. Pak přidejte máslo a promíchejte tyčovým mixérem. Směs nechte lehce vychladit, aby se při stříkání z cukrářského sáčku neroztékala.

Piškotky

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny (10-15 minut) a poté metličkou vmíchejte prosátou mouku se solí. Směs přendejte do zdobícího pytlíku s hladkou špičkou a stříkejte piškotky o velikosti 4-5 cm.
  2. Lehce posypte moučkovým cukrem a pečte na 170 °C 10-15 minut.

Kompletace

  • Do skleničky nastříkejte cukrářským sáčkem po obvodu čokokrém, do něj nalijte karamelový likér, přiklopte piškotem a navrch nastříkejte čoko chantilly krém. Můžete podávat.

Jak probíhala Terezina cesta soutěží Peče celá země se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Tereza - Peče celá země

Ukázat 17 fotografií

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit i klasické likérové špičky:

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli