Buchty na páře nebo povidlové knedlíky? Připravují se jako buchty, vaří jako knedlíky a důležité je správně umístit plátýnko
21. 6. 2024 Vaření
Nejsou buchty jako buchty. Někdy jsou to spíše knedlíky. Připravte si buchty na páře, které jsou vlastně oblíbené povidlové knedlíky. Vaření v páře není tak časté, ale výborné na to, jak získat chutné knedlíky.
Buchty trochu jinak
Buchty jsou víceméně naším národním jídlem. Obvykle je s různými náplněmi pečeme v troubě. Třeba na Slovensku se připravují "parené buchty", které známe jako povidlové knedlíky. Je jedno, jak se jim říká, v každém případě je to dobrota. Můžeme si je přichystat jako dezert i jako hlavní jídlo.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit buchty/knedlíky na páře
Tyto hotové bochánky se připravují na páře a existuje několik variant, jak to provést. Jednou z možností je v kastrolu na napnutém pláténku nad párou z vařící se vody. Druhou variantou je speciální hrnec na vaření v páře. Kromě toho také můžeme klasický hrnec doplnit o pařáček (kovový napařovací vějíř), který do hrnce vložíme.
V případě vaření v hrnci bez textilu, je třeba dno a boky, kde se knedlíky budou dotýkat nádoby, potřít olejem. Před každou novou várkou olejový nátěr zopakujeme.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Jak na buchty na páře – povidlové knedlíky
Na buchty budete potřebovat: 700 g polohrubé mouky, 400-500 ml mléka, 40 g práškového cukru, 30 g droždí, 1 vejce, sůl, 20 g másla a marmeládu/povidla. Na posyp: máslo, práškový cukr a kakao.
Jak na to? Z mléka, cukru a droždí připravte v misce kvásek a nechte ho vzejít. Z mouky, špetky soli, vejce, rozpuštěného tuku a vykynutého kvásku utřete těsto a nechte ho vykynout.
Na pomoučeném vále pak těsto vyválejte asi na 1 cm vysoko, rozkrájejte na čtverce asi 7 x 7 cm (velikost podle vkusu), do středu dejte půl lžíce marmelády a každý čtverec zabalte a vytvarujte do kulaté buchtičky (přesný tvar = půlkoule, buchtička je zespodu rovná). Do většího širšího kastrolu nalijte asi 5 cm vody a přiveďte k varu.
Potom na něj přivažte provázkem pláténko, může být utěrka (pozor, plátno musí být napnuté!). Dejte opět na sporák, když se voda opět začne vařit, snižte teplotu tak, aby pomaličku vřela.
Na utěrku skládejte buchty, nechte mezi nimi mezery, a zakryjte celý hrnec s buchtami jiným hrncem nebo mísou (dnem nahoru) tak, aby pára neunikala mimo. Buchty takto pařte 10 minut.
Vrchní hrnec odkryjte, buchty vyndejte a vložte další dávku. Hotové horké buchty posypte mletým mákem nebo kakaem, moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.
Náš tip: Připravte si buchty na páře podle následujícího videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty v 7 pádech Honzy Dědka: Cukrářka Mirka van Gils Slavíková prozradila léty prověřený recept od své babičky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu