Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdo by neznal Pribináčka – slavný „Pramen zdraví z Posázaví“? V letošním roce slaví krásných 70 let a vyrostlo na něm již několik generací. Víte ale, že dřív se neprodával po celé republice, ale někde si místo něj pochutnávali na Lakrumáčku, Ostraváčku nebo Pacholíku? 

Velká filmová reklama

„Chcete-li prospěti dítěti bledému, kupte mu Pramen zdraví z Posázaví…“ Úryvek ze slavné písničky z neméně populárního dětského filmu Ať žijí duchové, která byla přímo dokonalou reklamou na tento smetanový krém, zná snad každý. I když Pribináčka nebo jemu podobné krémy baštily děti s nadšením již dříve, po něm se popularita oblíbeného smetanového krému ještě zvýšila. A to přitom tehdejší podnik Pribina stála tato reklama jen několik kartonů, které poslal na natáčení. 

Pramen zdraví z Posázaví

Film byl sice natočen až roku 1977, dějiny Pribináčku však sahají mnohem dál, a to do poválečného období. Na počátku byla myšlenka vytvořit pro tehdejší děti nějaký produkt, která by jim chutnal a ještě jim poskytl dostatek vápníku a vůbec živin. Jindřiška Hessová z Mlékárenského a pastevního družstva v Přibyslavi tak vymyslela recepturu na tvarohový krém, který se roku 1947 začal prodávat pod názvy Eva, Bivoj, Perla a Mocca, a děti si jej zakrátko velmi oblíbily.

Samotný Pribináček se objevil na trhu roku 1954, což znamená, že letos slaví již své sedmdesáté narozeniny. Název vymyslela manželka tehdejšího ředitele podniku Pribina, na nějž se původní družstvo přejmenovalo, Jiřina Čapková. Ta bývá někdy uváděna i jako autorka celé receptury. Jisté však je, že způsob výroby krému z tvarohu a smetany zpočátku v Přibyslavi přísně střežili. 

V mnoha příchutích

Již od počátku se s nově vzniklým dezertem pojil slogan Pramen zdraví z Posázaví., který zdobil i voskované kelímky s papírovými víčky, které stačilo ohnout a daly se báječně používat místo lžiček, pokud se náhodou ztratila ta dřevěná, která byla součástí kelímku. Kelímky měly objem 80 g, přičemž Pribináček tehdy stál 1,50 Kčs. V dobách svého vzniku se smetanová pochoutka vyráběla v neuvěřitelných šestnácti verzích (třeba višňový, citronový, jahodový, kakaový i čokoládový).

V podniku se totiž tehdy dělaly i ovocné šťávy a džemy, což umožňovalo dodat Pribináčku spoustu příchutí. Přesto se na něj původně stály před obchody dlouhé fronty a často byl nedostatkovým zbožím, jak dokazuje i scéna z filmu Ať žijí duchové.

Lakrumáček, Ostraváček a další

Pribináček měl tehdy jen velmi krátkou dobu trvanlivosti – původně 24 hodin, později 48 hodin. I když podnik Pribina dovážel Pribináček do pěti krajů, dostat populární mléčný dezert do celé vlasti a ke všem dětem bylo těžké. Nakonec tak v Přibyslavi přestali recepturu tajit a poskytli ji dalším mlékárenským závodům. Zakrátko se tak objevila spousta dalších podobných výrobků, které se prodávaly pod různými názvy.

V brněnském závodě Lacrum tak měli Lakrumáčka, v Ostravě Ostraváčka, v Bohušovicích nad Ohří Bohunku, k dostání byl i Lipánek, Sněžka, Smetánek, Pacholík nebo Lázeňský krém. Většina z nich již zanikla, na původním Pribináčkovi si ale naštěstí můžeme pochutnávat dodnes. 

Náš tip: Pribináčka si můžete snadno vyrobit i doma, třeba podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Pribináček
Petrov, M.: Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více