Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zkusili jsme připravit kávové želé: Hit letošního léta se snadno dělá, skvěle vypadá a božsky chutná
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Dobrot s chutí kávy existuje celá řada, už jste ale slyšeli o coffee jelly neboli kávových želé kostkách? Tento zábavný dezert se připravuje ze samotné kávy, takže vás povzbudí ve chvílích únavy a milovníky želé pochoutek přímo nadchne. Nejlépe chutná s mlékem a snadno si jej připravíte i doma. 

Kávové bubble tea

Znáte specialitu, která ještě před pár lety byla u nás velkým hitem a stále je v oblibě, tedy bubble tea? Tak právě jemu se coffee jelly neboli kávové želé hodně podobá, případně se přímo do bubble tea přidává.

Samotný bubble tea je totiž čajový nápoj původně z černého, zeleného nebo i ovocného čaje, který se vylepšuje tapiokovými perlami. Místo nich do nápoje ale někde dávají i malé želatinové kostičky s kávovou příchutí. Zatímco bubble tea pochází z Tchaj-wanu a v oblibě je v mnoha asijských zemích, kávové želé je v současnosti nejvíc populární hlavně v Japonsku

Recept z 19. století 

Zajímavostí je, že v minulosti se tato specialita běžně vyskytovala v anglických kuchařkách z počátku 19. století, nejde tedy o žádnou novinku. V původních předpisech se káva smíchávala s želatinovou směsí získanou z telecích nožiček, posléze se začala používat klasická práškové želatina. Na počátku 20. století se dokonce kávové želé doporučovalo jako zdravější alternativa běžné kávy.

Kávové želé se pak stalo velmi populární v Americe, kde se běžně servírovalo v tradičních restauracích. Na počátku 20. století se pak coffee jelly dostalo do Japonska, kde se stalo velkým hitem a dokonce se podávalo v japonských pobočkách kávového řetězce Starbucks

Káva ve formě želé

I když se výroba kávového želé může zdát na první pohled složitá, ve skutečnosti je velmi snadná a každý si tuto dobrotu může jednoduše připravit i doma. Ostatně, vyzkoušeli jsme si to taky, naše zkušenosti najdete níže!

Vystačíte si vlastně s pouhými třemi ingrediencemi – kávou, cukrem a agarem. Tento želírující přípravek z mořských řas se na coffee jelly běžně používá právě v Japonsku, přičemž jeho předností je, že je čistě rostlinný. Klidně jej ale můžete nahradit želatinou v prášku nebo plátkovou. (V tom případě pak postupujte podle návodu na obalu se želatinou.) 

Jak na domácí coffee jelly?

Kávové želé je možné podávat buď samotné nebo zalité mlékem jako netradiční kávový nápoj. A jak si je připravíte?

Budete potřebovat: 3 šálky espressa a tolik vody, abyste získali necelých 500 ml tekutiny, 45 g cukru, 4 g agaru v prášku (k dostání běžně v samoobsluhách nebo v obchodech se zdravou výživou), 180 ml kondenzovaného mléka a 180 ml klasického mléka (případně můžete použít i rostlinné).

  1. Připravte si silné espresso, smíchejte jej v odměrce s cukrem, agarem a takovým množstvím teplé vody, aby celkové množství tekutiny bylo 480-500 ml. Místo espressa můžete použít i hodně silnou překapávanou kávu a rovnou si připravit požadované množství.  
  2. Směs pak přelijte do malého hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu, aby se cukr a agar rozpustily. Při mírné teplotě vařte asi 1 minutu, aby se agar aktivoval. Zkontrolujte, zda se agar opravdu rozpustil. 
  3. Kávovou směs pak nalijte do nějaké obdélníkové misky nebo formy o rozměrech 20x13 cm, můžete ale použít třeba i menší tvořítka na led. Nechte vychladnout při pokojové teplotě 30 minut. Pak misku přendejte do chladničky na 3 hodiny nebo do úplného ztuhnutí.
  4. Hotové kávové želé vyklopte, nakrájejte na kostičky, přendejte do sklenic a zalijte mlékem smíchaným s kondenzovaným mlékem. Želé je možné podávat i zdobené šlehačkou nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny. 

Zkušenosti redaktorky Hanky: 

  • Příprava želé byla snadná, dělala jsem je z práškového agaru, který je běžně k dostání (vyrábí jej třeba Vitana). Agar se snadno rozpouštěl a pak i rychle tuhnul.
  • Směs jsem nalila do plastové krabičky a nechala v chladu ztuhnout. Snadno šla vyklopit i nakrájet na kostičky.
  • Jak je vidět na úvodní fotce, želé jsem dala do skleniček a zalila mlékem, které se tím trošku ochutilo a připomínalo ledovou kávu. Dovedu si ale představit servírování želé třeba i s vanilkovou šlehačkou. Každopádně, je to zajímavý letní dezert. 

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Coffee jelly
Saltnpepperhere.com: Coffee agar jelly
Thespruceeats.com: Coffee Jelly

Náš tip: V horkých letních dnech oceníte určitě i ledovou kávu, kterou si můžete udělat podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku