Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švejžužu v české verzi je úplně jiné než originál, ale chutná výborně. S rýží máte na stole skvělý oběd
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Švejžužu je směs marinovaného kuřecího nebo vepřového masa. Směs, ve které nechybí kari a worchester nechte marinovat do druhého dne, aby chuť byla co nejlepší. Usmažená masová směs je skvělá třeba s rýží.

Česká čína švejžužu

Toto jídlo je u nás poměrně oblíbené. Říká se mu šuej ču žou, švei-ču-žou, ale i švejžužu. Připravujeme ho z drůbežího nebo vepřového masa a může mít spoustu chuťových variant.

Ovšem s původní masovou směsí, která pochází z čínské kuchyně, kde ji znají jako shuǐ zhǔ ròu, nemá téměř nic společného. U nás směs připravujeme v různých variantách, přičemž téměř každá kuchařka trvá na té své, která je samozřejmě nejlepší. Švejžužu bývá hodně pálivé.

Původní čínské shuǐ zhǔ ròu

Shuǐ zhǔ ròu v překladu znamená ve vodě vařené maso. Typický pikantní pokrm sečuánské kuchyně je velmi starý a jeho původ sahá až do staré Číny, zhruba do období od 10. do 13. století.

Je zajímavé, že původní šuei-ču-žou se připravuje z hovězího masa, a navíc nakrájeného na tenké plátky. Je trochu překvapením, že se pošíruje v silné polévce ze zeleniny a chilli pasty pixian. Pokrm se dochucuje sečuánským pepřem a přelévá rozpáleným chilli olejem.

Do českých domácností se pokrm rozšířil z kdysi luxusní restaurace (jedné z prvních čínských restaurací v Evropě), která se nacházela v pražské Vodičkově ulici. 

Ingredience na švejžužu

Švejžužu u nás připravujeme z drůbežího nebo vepřového masa. Pokud zvolíme vepřové maso, bude se hodit kýta, případně méně prorostlá krkovice. Do marinády využijeme bramborový škrob, díky kterému ve směsi s vodou vznikne správně mazlavá konzistence. Důležité je i ochucení, které zprostředkuje ideálně tmavá sójová omáčka (má hustší konzistenci a intenzívnější slanou chuť).

Ze zeleniny v tomto případě bývá součástí zelí, použít můžeme i papriku nebo řapíkatý celer. Pokud doma nemáme tradiční chilli pastu pixian s fermentovanými boby (koupíme v prodejnách s asijskými potravinami), můžeme přidat sušené nebo čerstvé chilli papričky, případně chilli pastu nebo omáčku

Marinování

Když se řekne marinování, většina z nás si představí zejména přípravu masa, při které měkne a a získává lahodnou chuť koření. V marinádě (obvykle směsi oleje, soli a bylin, často také vína) bývá…

Příprava švejžužu

Pro čtyři strávníky si připravte: 500 g kuřecího masa (nebo vepřového) a 1 červenou papriku. Marináda na maso: 2 žloutky, 2 lžičky worcesteru (nebo sójové omáčky), 1 lžičku Solamylu a 1 lžičku kari.

Jak na to? Maso nakrájejte na nudličky, červenou papriku očistěte a nakrájejte ji. Vše dejte do mísy. V misce si ze všech ingrediencí připravte marinádu, dobře ji promíchejte a nalijte do mísy na maso. Promíchejte a dejte odležet na 24 hodin do ledničky.

Vyndejte maso z ledničky a nechte ho přizpůsobit se pokojové teplotě. Rozehřejte pánev, přilijte olej a do rozehřátého oleje dejte maso. Prudce restujte, dokud není maso hotové, trvá to zhruba 10 minut. Podávejte s rýží, hranolky nebo jen s chlebem.

Náš tip: Úpravu marinování můžete využít i na marinované kuřecí řízečky z trouby. Připravte si je podle následujícího video receptu:

 

Recepty k tomuto článku