Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jiří Martínek alias Doktor Vševěd na vaření moc není, ale špagety by zvládl.
Zdroj: se souhlasem TV NOVA

Vědomostní soutěžní pořad Na lovu má jako jednu z hlavních hvězd i vědeckého pracovníka – dr. Jiřího Martínka, který působí dojmem, že snad zná odpověď na každou otázku. Je však obávaný „Doktor Vševěd“ stejně zdatný třeba i v kuchyni? Jak to má vařením i oblíbenými pokrmy zjišťovaly Toprecepty.cz na představení podzimního programu TV NOVA.

Kde jsou „mezery“

Když tvůrci populárního soutěžního pořadu Na lovu, který uvádí TV NOVA, vymýšleli, jak pojmenují takzvané „lovce“, u Jiřího Martínka trefili naprosto přesně. Vzhledem k tomu, jakými znalostmi tento zaměstnanec Historického ústavu Akademie věd ČR oplývá, přezdívka „Doktor Vševěd“ k němu skutečně pasuje.

Historik a geograf přiznává, že například technické obory mu moc blízké nejsou, neřídí ani automobil, ačkoliv řidičský průkaz má, ale jak to má s jídlem a vařením?

Hlad nehrozí

Zdaleka nevím o jídle všechno. Něco ano, ale jedná se spíš o zajímavosti,“ sdělil pro Toprecepty.cz Martínek. V kuchyni se ovšem určitě neztratí. „Nejsem stabilním kuchařem, ale nějaké jednoduché věci si připravit dokážu. Jsem schopen zvládnout špagety se slaninou, zeleninou a olivami, kuře bych upekl, bramborové knedlíky z pytlíku jsem dal dohromady taky,“ říká Vševěd.

O hladu nezůstanu, ale na žádné velké vaření to není,“ dodává. Přitom, jak sám přiznává, manuální práce pro něj není největším koníčkem.

Nejvíc chutná za hranicemi

Kdyby měl volit kuchyni, kterou by označil jako svou nejoblíbenější, má Martínek jasno. „Vyhovuje mi nejvíc italská a řecká kuchyně, možná i proto, že jsou lehké. Rád si dám těstoviny či pizzu. Z řeckých specialit u mě vedou třeba souvlaki. To je něco, na co se člověk vyloženě těší,“ přiznal redaktor Biografického slovníku českých zemí pro Toprecepty.cz.

Ačkoliv si televizní lovec své soukromí stráží jako oko v hlavě a o rodině téměř nemluví, prozradil, že jeho manželka nejčastěji vaří českou klasiku. Na žádné zvláštnosti si prý u Martínků nepotrpí.

Milovník piva

Jestli si však na něco z gastronomie RNDr. Jiří Martínek, Ph.D. skutečně potrpí, je to pivo. „Když jsem v restauraci, tak si ho většinou dám, samozřejmě, ke sladkému to neudělám,“ říká s úsměvem. „Nerozlišuji ovšem, jestli si mám dát to nebo to pivo, zvláštní ke kuřeti, jiné k dalšímu jídlu,“ dodává.

Vzhledem k tomu, že rád cestuje po naší zemi i cizině, zlatavý mok zkouší na různých místech. „Pivo piju podle toho, kde jsem, snažím se pít místní,“ vysvětluje Martínek pro Toprecepty.cz. „Pár pivovarů jsem i prošel s exkurzemi, třeba v Třeboni, Sokolově nebo v Chomoutově u Olomouce,“ dodává.

A pokud vás tohle povídání nalákalo, zkuste si připravit podle našeho video receptu skvělé špagety s kuřecím masem, které by zvládl i Doktor Vševěd:

Recepty k tomuto článku