Doktor Vševěd z pořadu Na lovu přiznal, jak to má s vařením: Špagety nebo knedlíky z pytlíku zvládnu, ale nic velkého nezkouším
27. 8. 2024 Rozhovory a reportáže
Vědomostní soutěžní pořad Na lovu má jako jednu z hlavních hvězd i vědeckého pracovníka – dr. Jiřího Martínka, který působí dojmem, že snad zná odpověď na každou otázku. Je však obávaný „Doktor Vševěd“ stejně zdatný třeba i v kuchyni? Jak to má vařením i oblíbenými pokrmy zjišťovaly Toprecepty.cz na představení podzimního programu TV NOVA.
Kde jsou „mezery“
Když tvůrci populárního soutěžního pořadu Na lovu, který uvádí TV NOVA, vymýšleli, jak pojmenují takzvané „lovce“, u Jiřího Martínka trefili naprosto přesně. Vzhledem k tomu, jakými znalostmi tento zaměstnanec Historického ústavu Akademie věd ČR oplývá, přezdívka „Doktor Vševěd“ k němu skutečně pasuje.
Historik a geograf přiznává, že například technické obory mu moc blízké nejsou, neřídí ani automobil, ačkoliv řidičský průkaz má, ale jak to má s jídlem a vařením?
Mohlo by vás zajímat
Hlad nehrozí
„Zdaleka nevím o jídle všechno. Něco ano, ale jedná se spíš o zajímavosti,“ sdělil pro Toprecepty.cz Martínek. V kuchyni se ovšem určitě neztratí. „Nejsem stabilním kuchařem, ale nějaké jednoduché věci si připravit dokážu. Jsem schopen zvládnout špagety se slaninou, zeleninou a olivami, kuře bych upekl, bramborové knedlíky z pytlíku jsem dal dohromady taky,“ říká Vševěd.
„O hladu nezůstanu, ale na žádné velké vaření to není,“ dodává. Přitom, jak sám přiznává, manuální práce pro něj není největším koníčkem.
Nejvíc chutná za hranicemi
Kdyby měl volit kuchyni, kterou by označil jako svou nejoblíbenější, má Martínek jasno. „Vyhovuje mi nejvíc italská a řecká kuchyně, možná i proto, že jsou lehké. Rád si dám těstoviny či pizzu. Z řeckých specialit u mě vedou třeba souvlaki. To je něco, na co se člověk vyloženě těší,“ přiznal redaktor Biografického slovníku českých zemí pro Toprecepty.cz.
Ačkoliv si televizní lovec své soukromí stráží jako oko v hlavě a o rodině téměř nemluví, prozradil, že jeho manželka nejčastěji vaří českou klasiku. Na žádné zvláštnosti si prý u Martínků nepotrpí.
Milovník piva
Jestli si však na něco z gastronomie RNDr. Jiří Martínek, Ph.D. skutečně potrpí, je to pivo. „Když jsem v restauraci, tak si ho většinou dám, samozřejmě, ke sladkému to neudělám,“ říká s úsměvem. „Nerozlišuji ovšem, jestli si mám dát to nebo to pivo, zvláštní ke kuřeti, jiné k dalšímu jídlu,“ dodává.
Vzhledem k tomu, že rád cestuje po naší zemi i cizině, zlatavý mok zkouší na různých místech. „Pivo piju podle toho, kde jsem, snažím se pít místní,“ vysvětluje Martínek pro Toprecepty.cz. „Pár pivovarů jsem i prošel s exkurzemi, třeba v Třeboni, Sokolově nebo v Chomoutově u Olomouce,“ dodává.
A pokud vás tohle povídání nalákalo, zkuste si připravit podle našeho video receptu skvělé špagety s kuřecím masem, které by zvládl i Doktor Vševěd:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Tom Hanks tak miluje řeckou kuchyni, že si otevřel vlastní restauraci a takhle tam dělá souvlaki
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Domácí rajčatový protlak je báječnou možností, jak zpracovat rajčata a uchovat si jejich chuť až do zimy
Přečtěte si Zobrazit více
Máte rádi boloňské špagety? Poznejte podivný příběh jídla, které vlastně ani není italské
Vynikající cuketové langoše bez kynutí: Cuketu v nich ani nepoznáte a těsto s její pomocí příjemně odlehčíte
Netradiční matjesy z cukety aneb Jak si naložit a uchovat cuketu na zimu trochu jinak