Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kedlubny s mrkví a hráškem na česneku: Lehce okořeněná a podušená zelenina v jemné smetanové omáčce luxusně chutná
Zdroj: Toprecepty, mika59

Kedlubny se často dusí spolu s masem. Pro ty, co maso zrovna nemusí, tu máme recept na kedlubny s mrkví a hráškem na česneku. Výborné zeleninové jídlo se smetanovou omáčkou určitě zachutná nejen vegetariánům.

Kedlubna na talíři

Kedlubna patří mezi snadno dostupnou zeleninu, kterou si lehce vypěstujeme na zahrádce. Z hlediska gramatiky je úplně jedno, jestli ji nazveme kedlubna nebo kedluben. Tuto košťálovou zeleninu můžeme zpracovat téměř celou. Do jídla se hodí nejen bulva, ale také mladé lístky. Po umytí dáváme pryč kořínky a dřevnaté části.

Jemně nakrájené plátky kedlubny chutnají na krajíci chleba jako svačinka, dělat si z ní můžeme pomazánku, ale poslouží i jako hlavní jídlo. Přichystáme si z ní například plněnou kedlubnu, ale třeba zeleninové jídlo s omáčkou právě tak, jak je to uvedeno v níže popsaném receptu. 

Skladování kedlubny

Jak poznat čerstvou kedlubnu? Její listy jsou zelené a vypadají svěže. Pozdní odrůdy můžeme skladovat ideálně ve sklepě až několik týdnů. 

Kedlubna bez listů vydrží v přihrádce na zeleninu v ledničce zhruba týden, ideálně zabalená do vlhké utěrky. Když kedlubnu krátce (zhruba 3 minuty) oblanšírujeme, můžeme ji zamrazit.

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Kedlubny s mrkví a hráškem na česneku

Na čtyři porce potřebujete: 1 větší kedlubnu, 3 mrkve, 200 g mrazeného hrášku, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 200 ml smetany 12%, mléko, 1 lžíci másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, sůl, mletý pepř a libeček.

Jak na to? Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte je nadrobno, zeleninu na kousky. Máslo rozpusťte na pánvi, přidejte cibuli s česnekem a nechte je zesklovatět. Přidejte mrkev a kedlubnu a osmažte je.

Když pustí zelenina vodu, směs osolte a přidejte koření. Lehce podlijte, jen aby se zelenina dusila. Když je zelenina poloměkká, přidejte mouku rozmíchanou ve smetaně a hrášek. Povařte doměkka. Občas promíchejte, aby se omáčka nepřipálila. Hustotu upravte mlékem. Dochuťte čerstvě mletým pepřem, případně česnekem a podávejte s vařenými brambory.

Náš tip: S kedlubnami si můžete připravit i mrkev a brambory dušené s majoránkovou omáčkou podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku