Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salát z červené řepy: Výborná příloha k masu nebo lehká svačinka má pikantní chuť a na její přípravu stačí jen tři ingredience
Zdroj: Toprecepty, Miiri

Červená řepa je výborná podzimní zelenina. Kromě polévek je důležitou ingrediecí i řady dalších pečených či dušených pokrmů. Skvěle se hodí do různých salátů, které mohou mít spoustu podob.

Salát z červené řepy

Červená řepa je bohatá na vitaminy a minerály, a proto stojí za to si ji dopřát v sezónním jídelníčku. Samotná vyniká ostře vínovou barvou, když ji zkombinujeme se smetanou, což je mimochodem báječná volba, získá tmavě růžový nádech. 

Do salátu můžeme dát syrovou řepu, ale i vařenou, případně pečenou. Vynikající je v obou podobách. Často bývá v kombinaci s jablky, mrkví, ale také křenem, díky kterému navíc získá pikantní nádech. Kyselost salátům dodává nejen ocet, ale i citron, případně limetka. Z koření můžeme do salátu využít i kmín, pepř, chuti pomůže i česnek. Červená řepa je také výborná se sýrem, ať už zvolíme nivu, kozí sýr nebo jakýkoli jiný sýr s modrou plísní.

Salát z červené řepy si můžeme dát jako přílohu k masu, ale i ke svačince jen tak samotný s čerstvým pečivem.

Jak správně uvařit červenou řepu

Práce s červenou řepou je vždy tak trochu náročná, protože obsahuje silné červené barvivo. To se může nechtěně zbarvit kuchyňskou linku i naše ruce. Proto při zpracovávání stojí za to si pomoci třeba igelitovým sáčkem. A jak vařit červenou řepu?

  • Než budeme řepu vařit, dobře ji omyjeme.
  • Řepě odlomíme listy, kořínky a vršky neodkrajujeme. Pokud ji vaříme, loupeme až pak.
  • Pokud to není nezbytné, z řepy nic nevykrajujeme - kvůli nakrojeným místům bychom při vaření přišli o šťávu.
  • Řepu vložíme do studené vody, kterou můžeme trochu osolit.
  • Vaříme do změknutí. Jestli je řepa uvařená, zkontrolujeme tak, že do ní píchneme špejlí. 
  • Uvařenou řepu zchladíme ve studené vodě a pak ji vlažnou oloupeme, jde to snadno.

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Salát z červené řepy

Na 4 porce potřebujete: 6 středně velkých červených řep, 1 zakysanou smetanu, 1-2 stroužky česneku, sůl a mletý pepř.

Jak na to? V hrnci s vodou uvařte červenou řepu doměkka (zhruba 20 minut). Stroužky česneku oloupejte a utřete pomocí nože. Uvařenou řepu oloupejte, nastrouhejte nahrubo, přidejte česnek, sůl, pepř a nakonec vmíchejte zakysanou smetanu. Skvěle chutná vychlazený. Salát z červené řepy je výborný jako příloha k masu na grilu či k pečenému, nebo jako výborná svačina jen s pečivem.

Náš tip: Připravte si na večeři dietní salát z červené řepy podle následujícího video receptu: 

 

Recepty k tomuto článku