Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně sušit houby? Důležitá je velikost plátků i teplota při sušení v troubě, babky a některé další druhy se ale k sušení nehodí
Zdroj: Lucie Cermanová, Toprecepty

Právě rostou houby, je tedy ideální čas vyrazit do lesa a přichystat si zásoby na celý rok. Uchovávat je můžeme například sušením. Zjistěte, jak je sušit, aby vydržely i několik sezón, a na co si dát pozor.

Které houby se dají sušit

Sušené houby jsou plné chuti krásně se hodí do řady jídel kromě smaženice. Když je namočíme do vody, je možné je pak přidat do polévky, rizota, hodí se i do těstovin, do omáčky a dalších pokrmů, ve kterých bychom použili čerstvé houby.

Právě teď v říjnu si můžeme v košíku přinést domů pořádnou lesní úrodu. Jen je třeba důkladně kontrolovat, co si domů z lesa odneseme. Houby je nejlepší hned v lese důkladně očistit a dát do košíku. Červivých, plesnivých nebo dalších významně poškozených hub, kterým nepomůže jen okrájení, se zbavíme hned v lese, mohlo by dojít k přenosu na ostatní kusy.

Sušit se doporučují pevné houby. Patří mezi ně především hřiby, kozáky, klouzky, nebo třeba křemenáče. Nevhodné jsou zase babky, růžovky, lišky i pýchavky.

Jak připravit houby na sušení

Přinesené houby není třeba příliš čistit, protože důkladnou očistu bychom měli provést už v lese. Houby před sušením nikdy nemyjeme. Pokud je potřebujeme dočistit, vezmeme si na to malý nožík a štěteček. Na sušení jsou vhodné jen zdravé kousky a houby, které jsou pevné a nejsou mokré. Sušit můžeme klobouky i nohy.

Jak silné plátky hub na sušení?

Aby se houby dobře usušily, je třeba je nakrájet na plátky, které nejsou úplně tenké, ale ani příliš široké. Houby nakrájíme zhruba na 3-5mm plátky a dáme je sušit, přičemž se nám nabízí několik variant. 

Jak dlouho a na kolik stupňů sušit houby?

Délka sušení hub se odvíjí od metody, kterou pro proces zvolíme. Houby totiž můžeme sušit přirozeně na vzduchu, v troubě a v sušičce. Každá z metod má svá pravidla, kterými je potřeba se řídit, aby byly houby správně usušené. Sušení může trvat od 4 hodin do zhruba 5 dnů. Nejkratší je při tom sušení v sušičce, nejdelší sušení volně na vzduchu.

Obecným pravidlem, které můžeme využít u všech postupů je to, že nakrájené houby dáváme vedle sebe, nikdy přes sebe, aby špatně neschly a neplesnivěly. Okolo hub necháváme také trošku místa.

Jak sušit houby bez sušičky?

Nejjednodušší a nejefektivnější je sušení hub v sušičce. Pokud ji ale nemáme, můžeme je sušit volně v prostoru, třeba na plechu pokrytém papírem. Takový plech dáme ideálně k topení, pokud je venku teplo, můžeme ho dát i ven, ale ne na slunce, mohly by se zapařit. 

Na slunce můžeme dávat jen houby na sítu, protože je hezky prodyšné. Tímto způsobem houby vysychají rychleji.

Jak sušit houby v troubě

Další metodou sušení je trouba, ideálně s ventilátorem nebo horkovzduchem. Dáváme si ale pozor, abychom houby neupekli, a proto je sušíme na co nejnižší teplotu, opět na plechu vyloženém pečicím papírem nebo silikonovou podložkou. Teplota by se měla pohybovat maximálně do 50 °C.

Sušíme při pootevřených dvířkách (stačí do nich dát vařečku), aby mohla unikat vlhkost. Jednou za čas plech vyndáme, houby obrátíme, aby mohly lépe vysychat, a znovu ho vrátíme do trouby. Sušení hub v troubě trvá několik hodin (asi 6-12) v závislosti na mokrosti hub a tloušťce plátků.

Jak poznat usušené houby

Usušené houby poznáme podle toho, že jednotlivé plátky jsou křehké a když se je pokusíme ohnout, snadno se zlomí. Pokud jsou houby v tomto stavu, můžeme je nechat úplně vychladnout a přesunout do zcela čisté a suché sklenice a dobře uzavřít. Pro suché houby je také typické jejich šustění při vzájemném kontaktu.

Jak sušit houby v sušičce

I v sušičce sušíme houby tak, aby byly narovnány vedle sebe. Sušíme při teplotě maximálně 50 °C. V závislosti na stavu hub se budou sušit zhruba 4-8 hodin. 

Jak dlouho vydrží sušené houby ve sklenici?

Usušené houby je třeba skladovat v naprostém suchu, ideální nádobou je sklenice s dobře těsnícím víčkem. Při dobrém skladování mohou sušené houby vydržet i více sezón, ale měli bychom je spotřebovat do tří let. Houby by měly být uloženy v naprostém suchu, třeba ve sklenici s dobře těsnícím víčkem.

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak správně namočit sušené houby?

Po usušení je třeba houby opět aktivovat do šťavnatého stavu. Jak na to? 

  • Díky studené vodě bude chuť hub velmi intenzivní. Oceníme ji hlavně v omáčkách, houbových polévkách nebo tradičním houbovém kubovi.
  • Horká voda zase urychlí délku namočení. Je ale třeba počítat s tím, že tato varianta mírně potlačí chuť a je ji vhodné využít v případě, že chceme nechat vyniknout i ostatní ingredience. Výborná je pak v bramboračce, nádivkách, různých směsích a plackách.

Houby obzvláště ve studené vodě necháváme máčet alespoň půl hodiny. Vodu z namáčení využijeme místo vývaru nebo na podlévání.

Náš tip: Připravte si z hub třeba hovězí roštěnou na houbách s grilovanými bramborami podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku