Nejlepší potraviny pro hubnutí: Aby šla kila dolů bez hladu, dejte si vejce, ananas, či tuňáka
3. 1. 2025 Životní styl
Také si na začátku roku dáváte předsevzetí? Chcete zhubnout? Zjistěte, jaké potraviny zařadit do jídelníčku. Připravili jsme pro vás informace o vhodných potravinách a doporučení, jak si je vychutnat.
Potraviny pro hubnutí
Hubnutí patří mezi velmi častá předsevzetí na začátku nového roku. Většinou se ale nakonec ukáže náročnější, než se na první pohled zdá. Základem úspěchu je nejen pravidelný pohyb, ale také správně sestavený jídelníček. Jaké potraviny bychom měli zařadit, pokud chceme zhubnout zdravě a trvale?
Právě zařazení vhodných potravin do vašeho jídelníčku může být prvním krokem k úspěchu na cestě za lepší postavou. Důležité je nejen to, co jíme, ale také jak. Vyplatí se jíst pomalu, naslouchat svému tělu a snažit se vyhnout přejídání. Zdravé stravování není dieta, ale životní styl, který nás odmění nejen lepší kondicí, ale i také dostatkem energie a spokojenější myslí. Na které potraviny se zaměřit při snaze o hubnutí?
Mohlo by vás zajímat
1. Zelenina a ovoce
To, že velmi důležitými potravinami na cestě za hubnutím bude dostatek zeleniny a ovoce, je jasné. O které ale konkrétně jde? V zásadě jsou to ty s nízkým počtem kalorií, zásobárnou vitaminů a minerálů a hlavně vlákniny. Ta je totiž podstatným důvodem, proč se cítíme najedeni a zasyceni. Zvláště vhodná je:
-
Listová zelenina (například špenát, kadeřavá kapusta): Je nízkokalorická a obsahuje řadu živin.
-
Brukvovitá zelenina: Na hubnutí se skvěle hodí brukvovitá zelenina (brokolice, květák, zelí, kapusta, tuřín), protože má vysoký obsah vlákniny a nízký obsah kalorií. Výborně zasytí. Růžičková kapusta chutná výborně třeba s parmazánem.
-
Bobulové ovoce (borůvky, maliny, jahody): Bohaté na antioxidanty a vitaminy.
-
Ananas: Toto ovoce je výborné i v syrovém stavu. Obsahuje enzym bromelain, který pomáhá štěpit bílkoviny, a tak zlepšuje trávení.
2. Bílkoviny
Dostatečný příjem bílkovin je klíčem k udržení svalové hmoty a zrychlení metabolismu. Mezi nejlepší zdroje bílkovin patří:
-
Libové maso (kuřecí, krůtí): Obsahuje málo tuku a hodně bílkovin.
-
Ryby (losos, tuňák): Jsou nejen zdrojem bílkovin, ale také zdravých omega-3 mastných kyselin.
-
Vejce: Jsou zdrojem cenných bílkovin, a proto dokáží zasytit na dlouhou dobu.
3. Komplexní sacharidy
Sacharidy, to není jen bílý cukr. Komplexní sacharidy poskytují energii a zároveň pomáhají udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Co si dát?
-
Quinoa: Je bohatá na bílkoviny a vlákninu. Zkombinovat ji můžeme třeba se špenátem, cibulí a kukuřicí.
-
Sladké brambory: Batáty obsahují vitamin A a dodají pocit sytosti. Vychutnat si je můžeme ve sladké i slané podobě.
-
Ovesné vločky: Ideální volba pro zdravé snídaně. Doplnit je můžeme o ananas či jahody.
Mohlo by vás zajímat
4. Zdravé tuky
Tuky nejsou nepřítelem hubnutí, pokud si vybíráte ty správné. Zdravé tuky podporují správné fungování organismu a pomáhají při absorpci vitaminů.
-
Avokádo: Obsahuje mononenasycené mastné kyseliny, které jsou pro tělo příznivé. Vynikající je na chlebu rozmačkané s pokrájenými sušenými rajčaty, solí a pepřem. Připravit si můžete i cizrnovou pomazánku s avokádem.
-
Ořechy a semínka: Skvělý zdroj zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. posypat si s nimi můžeme třeba ranní kaši.
-
Olivový olej: Ideální do salátů nebo na vaření.
5. Fermentované potraviny
Probiotika obsažená ve fermentovaných potravinách podporují zdraví trávicího traktu, což je důležité pro úspěšné hubnutí. Zkusit zařadit můžeme:
-
Kefír: Obsahuje prospěšné bakterie a vitaminy.
-
Kimchi a kysané zelí: Bohaté zdroje probiotik a vlákniny poslouží jako výborná příloha k jídlu. Kvašenou zeleninu můžeme připravit nejen ze zelí a okurky, ale i z papriky, cibule, květáku nebo třeba brokolice.
Dieta nemusí být drastická, aby člověk zhubnul. Faktem ale je, že podstatou redukční diety je omezení denního přísunu kalorií. Nemusí to ale být nic nesnesitelného. Stačí vynechat nezdravé mlsání…
6. Tekutiny
Hydratace je důležitá pro metabolismus a detoxikaci organismu. Vedle obyčejné vody můžeme popíjet:
-
Zelený čaj: Obsahuje antioxidanty a může pomoci zrychlit metabolismus.
-
Bylinkové čaje: Například mátový nebo zázvorový čaj, které podporují trávení.
Náš tip: Pro hubnutí jsou důležité i bílkoviny a další cenné látky. Ty obsahuje třeba tuňák. Vychutnejte si ho spolu s těstovinami díky následujícímu video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na hubnutí žen po padesátce? Vynechte sladké nápoje a omezte přílohy, říká odborník na stravování Libor Mattuš
Zázvorový čaj pomáhá při nachlazení. Důležitá je správná doba luhování, s medem a citronem krásně prohřeje i báječně chutná
Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice? Stačí jen tři základní ingredience, správný postup a v lednici vydrží celý rok
Přečtěte si Zobrazit více
Jak "propašovat" ovesné vločky do jídelníčku dětí: Lívance naslano i na sladko nebo ovesné sušenky jsou jasná volba
Kvašená zelenina je snadnou variantou nakládání. Kromě zelí a okurek báječně chutnají i fermentované papriky, cibule nebo ředkvičky
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!