Rychlý hrníčkový perník na plech: Krásně vláčný, nadýchaný a voňavý moučník hravě zvládne i kuchyňský začátečník
14. 1. 2025 Vaření
Hledáte rychlý a výborný perník na plech? Hrníčkový recept zvládne každý a navíc si ho můžete přizpůsobit podle vlastní chuti. Voňavý moučník stačí jen posypat cukrem nebo ho polít čokoládou.
Litý perník
Když nemáme čas, je právě litý perník báječným řešením. Rychlý a jednoduchý moučník může být během chvilky v troubě. Zvládnou to i ti, pro které pečení není právě velký koníček.
Co se dává do perníku
Součástí ingrediencí bývají základní suroviny, jako jsou mouka, cukr, mléko a olej, dále kypřicí prášek do perníku, případně perníkové koření (může obsahovat skořici, hřebíček, anýz, zázvor, muškátový oříšek, nové koření, ale také třeba kardamom) a kakao. Tyto suroviny dodají moučníku tu správnou chuť a krásně ho provoní.
Mohlo by vás zajímat
Jak perník vylepšit
Často si ale perník vylepšujeme marmeládou či povidly (do těsta, ale také doprostřed, stačí moučník rozříznout v polovině), nasekanými vlašskými ořechy, sušeným či kandovaným ovocem, variantou jsou i kousky čokolády.
Šťavnatější a voňavější bude perník po přidání lžíce medu. Někdo zase nedá dopustit na trochu nastrouhané mrkve, hodí se i kokos. Na dozdobení můžeme použít čokoládovou polevu nebo citronovou polevu. Perník ale stačí i jen posypat cukrem moučkou nebo na talířcích dozdobit kopečkem šlehačky.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Rychlý a výborný hrníčkový perník na plech
Na plech perníku potřebujete: 2,5 hrnku hladké mouky, 1,5 hrnku krystalového cukru, 2 hrnky mléka, 2 vejce, 6 lžic oleje, 3 lžíce marmelády, 2 lžíce kakaa, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžičku sody nebo kypřicího prášku, 1 prášek do perníku, tuk na vymazání plechu, hrubou mouku na vysypání a 1 cukrářskou čokoládovou polevu (nebo čokoládu).
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Všechny suroviny na těsto smíchejte dohromady. Nejprve promíchejte sypké a pak přidejte tekuté suroviny. Těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte cca 25-30 minut.
Na hotový vychladlý moučník rozetřete rozpuštěnou čokoládovou polevu a nechte ztuhnout.
Náš tip: Upečte si andělsky nadýchaný perník podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na pevnou šlehačku? S naším návodem to zvládnou i začátečníci
Jak vytvořit úžasné citronové měsíčky? Ochuťte je ořechy, čokoládou a rumem. O skvělou chuť se postará citronová poleva
3 snadné a rychlé moučníky, po kterých se jen zapráší: Jak na jablečný koláč nebo nadýchaný perník na plech?
Přečtěte si Zobrazit více
Jak louskat vlašské ořechy. Jednoduché postupy, které nám pomohou rychle získat ořechová jádra z tvrdé slupky
Jablkový perník: Díky ovoci je dokonale vláčný a báječně šťavnatý, čokoládová poleva dodá punc svátečního dezertu
Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek