Devět způsobů, jak zahustit polévku bez mouky: Skvělé jsou pohanka, jáhly i luštěniny, tvrdý sýr dodá další rozměr chuti
23. 1. 2025 Vaření
Vaříte polévku a nechcete ji zahustit moukou? Existuje řada dalších a často i zdravějších surovin, které si můžete vzít na pomoc. Inspirujte se našimi návrhy a připravte vynikající polévku.
Jak zahustit polévku bez mouky
Hustá polévka je obvykle symbolem pořádné domácí polévky, ale mouka není jediný způsob, jak dosáhnout požadované konzistence. Existuje mnoho způsobů, jak zahustit polévku bez mouky. Pohanka, jáhly, vločky nebo zelenina nejsou jen zdravější alternativy, ale také polévku obohacují o zajímavé chutě.
Vyzkoušejte různé metody a najděte tu, která nejlépe odpovídá vašim chutím. Inspirujte se tipy, čím zahustit polévku:
Mohlo by vás zajímat
1. Pohanka
Pohanka je skvělý způsob, jak zahustit polévku a přidat jí lehce ořechovou chuť. Více látek v ní zůstává, když ji propláchneme, namočíme do vlažné vody a necháme nabobtnat. Pokud chceme proces urychlit, stačí ji propláchnout, přidat do polévky a povařit, dokud nezměkne. Trvá to zhruba 20 minut. Můžete pohanku také rozmixovat pro jemnější konzistenci.
Náš tip: Hodí se třeba do polévky s houbami.
Mohlo by vás zajímat
2. Ovesné vločky
Ovesné vločky jsou snadno dostupné a ideální pro rychlé zahuštění. Stačí je přidat do polévky a nechat je chvíli povařit, aby se rozpustily a polévku zahustily. Pokrmu dodají trochu šlemovitou strukturu. Vaří se necelých pět minut.
Náš tip: Můžete si s nimi přichystat třeba zeleninovou polévku s ovesnými vločkami.
3. Vejce
Vejce lze použít jako výborné zahušťovadlo, pokud chceme dosáhnout hladké konzistence. Vejce rozšleháme v misce a za stálého míchání ho pomalu vléváme do horké, ale ne vroucí polévky. Jinak by se vytvořily hrudky.
Náš tip: Přichystejte si třeba zeleninovou polévku s vajíčkem.
4. Jáhly
Jáhly jsou další zdravou variantou zahušťovadla bez mouky, kterou dobře znají hlavně ti, kteří konzumují bezlepkovou stravu. Předem je propláchneme horkou vodou, aby ztratily hořkost, a poté je povaříme přímo v polévce. Jejich uvaření trvá zhruba 7-10 minut. Můžeme je také rozmixovat, pokud dáváme přednost hladkému krému.
Náš tip: Využijte jáhly třeba v jáhlové polévce.
5. Kroupy
Kroupy jsou tradiční ingrediencí, která polévku nejen zahustí (dodá jí šlemovitost), ale také jí dodá vydatnost. Stačí je dobře propláchnout studenou vodou, přidat do polévky a nechat vařit, dokud nezměknou. Trvá to zhruba půl hodiny až necelou hodinu (podle jejich velikosti). Když chceme proces urychlit, můžeme je předem namočit, budou pak i méně nadýmavé.
Náš tip: Kroupy můžeme přidat třeba do vydatné gulášové polévky.
6. Zelenina
Rozmixovaná zelenina je univerzálním řešením. Mrkev, brambory, dýně, cuketa nebo květák se snadno rozvaří a lze je rozmixovat na hladké pyré, které polévku přirozeně zahustí.
Náš tip: Příkladem husté zeleninové polévky je brokolicová polévka.
7. Luštěniny
Luštěniny jako jsou fazole, čočka nebo cizrna, jsou vynikající pro zahuštění a navíc obsahují spoustu bílkovin. Stačí je uvařit a rozmixovat.
Náš tip: Přichystejte si například italskou čočkovou polévku. Luštěninu můžete i rozmixovat dle vašich představ.
8. Strouhaný sýr
Tvrdý sýr, jako je parmezán, se skvěle hodí pro zahuštění krémových polévek. Stačí ho nastrouhat a za stálého míchání přidat do horké polévky. Dodá jí i další chuťový prvek.
Náš tip: Uvařte si rajčatovou polévku s parmezánem.
9. Chia semínka nebo psyllium
Zajímavou variantou zahuštění jsou chia semínka a psyllium. Využívají se hlavně v případě zdravějších variant polévek. Stačí je přidat do polévky a nechat nabobtnat, aby vytvořily gelovou strukturu. Přichystejte si třeba brokolicovou polévku s chia semínky.
Náš tip: Následující polévka je rovnou zahuštěna jak krupicí, tak i vajíčkem. Připravte si ji podle tohoto video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vývar z vepřových kostí si zaslouží péči. Pečené kosti a pomalé tažení mu dodají sílu a fantastickou chuť
Banánky v čokoládě z mrazáku podle Terezy z Peče celá země: Jednoduchý recept zvládne každý, výsledek je lepší než originál
Jak si vychutnat kroupy podle našich babiček: Kroupová smaženice, polévka nebo kroupové zelí chutnají božsky a moc nestojí