Švábské kobližky Fasnetsküchle: Tradiční masopustní pečivo musí být dozlatova osmažené a voní skořicí
3. 2. 2025 Vaření
K tradičnímu českému masopustu patří koblihy. Podobné pečivo však mají i u našich sousedů v Německu. Jejich Fasnetsküchle jsou také z kynutého těsta, ale jsou mnohem jednodušší na přípravu, neboť nemají náplň a z těsta se vykrojí jen jednoduché čtverečky.
Pro karnevalový čas
Fasnetsküchle jsou specialitou ve Švábsku, což je historické území v Německu, které se rozkládalo na části území dnešního Bádenska-Württemberska a západní části současného Bavorska.
Pečivo souvisí s místní karnevalovou sezonou, která ve Švábsku startuje až 6. ledna, kdy začínají po vesnicích chodit průvody, na nichž můžete obdivovat složitě vyřezávané dřevěné masky, jež bývají často až děsivé. Slovo Fasnet ostatně znamená v němčině karneval.
Mohlo by vás zajímat
Pečivo na Tučný čtvrtek
Nejvíc se ale pečivo připravuje až ke konci místního masopustu na „schmotziger Donnerstag“, jak se v Německu říká Tučnému čtvrtku – tedy čtvrtku před Popeleční středou. Pokud jste němčináři, nenechte se zmást – slovo schmotzig v tomto případě neznamená špinavý, ale mastný (vychází ze staré němčiny). Společně s těmito koblížky se obvykle ještě dělá jakási místní verze božích milostí, které se pro změnu říká Badische Scherben.
Dřív se smažily na sádle
Původně se švábské Fasnetsküchle a Badische Scherben smažily na sádle. V minulosti se totiž i v Německu během masopustu často poráželo prase, ale lidé se tedy snažili z něj co nejvíc zužitkovat před obdobím půstu.
Navíc bylo potřeba nějak využít všechny čerstvé a rychle se kazící suroviny, jako je mléko a vejce, a tyto smažené koblihy byly k tomuto účelu ideální. V současné době se ale častěji smaží buď na přepuštěném másle nebo na rostlinném oleji. A nejlepší je vychutnat si je hned po usmažení, kdy jsou čerstvé a nadýchané.
Jak na německé Fasnetsküchle?
Fasnetsküchle jsou vynikající samy o sobě, ale ještě lepší jsou posypané moučkovým cukrem nebo krupicovým cukrem smíchaným se skořicí. Místní si je v době karnevalu vychutnávají i se sklenkou pálenky nebo místního sektu. A pokud je chcete mít ještě lahodnější a nadýchané, nechte těsto kynout v chladu přes noc. A jak tedy Fasnetsküchle připravíte?
Budete potřebovat: 500 g mouky, 1/2 kostky čerstvého droždí, 180 ml mléka, 70 g másla, 50 g cukru, 2 vejce (M), 1/2 citronu (kůru z něj), 1 špetku soli, slunečnicový nebo řepkový olej na smažen, skořicový cukr na obalení.
- Zahřejte mléko s máslem na vlažnou teplotu. Rozpusťte ve směsi a nechte je 10 minut odpočívat
- Do mísy kuchyňského robotu odvažte mouku, cukr, vejce, citronovou kůru a špetku soli. Přimíchejte mléko s droždím a vše vypracujte v hladké kynuté těsto (pokud je stále příliš lepivé, vmíchejte po částech ještě trochu mouky). Těsto přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.
- Vykynuté těsto znovu krátce prohněťte. Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto na tloušťku 1 cm. Rádýlkem z něj vykrajujte čtverce nebo kosočtverce. Ty opět zakryjte utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout. Koblížky několikrát propíchejte vidličkou.
- Na pánvi rozehřejte olej (slunečnicový nebo řepkový) na smažení a fasnetsküchle na něm smažte z obou stran dozlatova. Ještě teplé je obalujte ve směsi skořice a cukru.
Náš tip: Jednodušší nekynuté tvarohové koblížky můžete osmažit podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Muenchner-kueche.de: Schwäbische Fasnetsküchle
Tourismus-bw.de: Fasnetsküchle aus dem Süden
Wikipedia.org: Fastnachtsdienstag, Schmotziger Donnerstag
Schmeck-den-sueden.de: Faschingsrezepte Teil 2: Schwäbische Fasnetsküchle (ohne Alkohol)
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na slovenské masopustní šišky: Chuť vylepšují rozinky naložené v rumu, o vůni se postará obalení ve skořicovém cukru
Proč nechat těsto kynout v lednici? Buchty i mazance budou mnohem lepší, když dodržíte tento postup
Masopustní akce 2025: Kde uvidíte pravou staročeskou zabijačku, kam na guláš zdarma a kde ochutnáte nejlepší tlačenku
Přečtěte si Zobrazit více
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti
Tučný čtvrtek je tu: Oslavit jej můžete šťavnatým a křehoučkým bůčkem pečeným na zelí, chuť a vůni mu dodá pivo
Pět nejoblíbenějších pomazánek na každý den: Připravte si k rychlé svačině či večeři tuňákovou, avokádovou nebo česnekovou