Zařiďte si doma automat na živiny
18. 5. 2020 Historie a zajímavosti
Už jste slyšeli o nakličování semen? Určitě si vzpomínáte na základní školu, kdy jste v pracovkách před Velikonocemi vysévali osení. A nakličování je velmi podobné. Akorát rostlinky neslouží k velikonoční dekoraci, ale k jídlu. Proč?
Protože naklíčená semínka jsou extrémně bohatá na živiny — vitamíny, minerály, proteiny, antioxidanty a enzymy. Stačí čtyři polévkové lžíce naklíčených semínek týdně a všimnete si změn k lepšímu. Zkrásníte, budete mít více energie, rychlejší metabolismus a pocit lehkosti. To jsou benefity, které ocení všichni, kteří se zajímají o zdravý životní styl.
Naklíčená semínka nabízejí nový rozměr i těm, kteří se zaměřují spíše na požitek z jídla. Jsou totiž rozmanité co do chuti i konzistence. Některé jsou pikantní, jiné nasládlé, některé chroupají, jiná jsou jako polévkové nudle. Vylepšíte jimi obložené pečivo, smoothie, slané kaše, polévky, maso, omáčky, dipy, zeleninové šťávy, jednohubky…
Jak si vypěstovat klíčky doma? Je to velmi jednoduché. Budete potřebovat semínka, vodu a misku nebo zavařovací sklenici. Vybraná semínka nejdříve na osm hodin ponořte do vody. Během této doby nabobtnají. Pak vodu vylijte a semínka nechejte odpočívat. Už druhý den začnou pukat a vyhazovat klíčky. Po dalších třech dnech je můžete sklízet a pustit se do kulinářského experimentování. Po dobu klíčení semínka proplachujte ráno a večer, aby zůstala vlhká.
Tento návod je velmi jednoduchý, vždy se řiďte postupem pro vybraná semínka, některá totiž klíčí dva dny jiné dva týdny. Klíčení usnadňují nakličovací misky Toraf. Přebytečná voda z nich odkapává do spodní nádoby, proto jsou semínka lépe chráněna před vznikem plísní. Tři patra misek umožňují nakličování různých druhů semínek v různou dobu — budete mít neustálý přísun živin a nových chutí.
Nakličování semínek není žádná novinka. Ale až nyní se dostalo do hledáčků food influencerů a staly se hitem, který chutná a přináší zdraví.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 18 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 21 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Znáte "kolínkoto"? Jemně pikantní a worchesterskou omáčkou ochucený pokrm z kolínek à la rizoto je jednoduchý a rychlý
Jak zahustit polévky, zlepšit jejich chuť a zvýšit výživnost? Skvěle je doplní nudle, noky, knedlíčky, kapání, svítky či krutony