Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
1. 6. 2024 Vaření
K dobrému jídlu patří i dobré pivo. Zlatavý mok však k němu nemusíme jen popíjet – poslouží také jako kulinářská vychytávka, která mnohé pokrmy doladí k dokonalosti už při jejich přípravě. Kde všude najde pivo své uplatnění?
Pivo v kuchyni
Zatímco klasické světlé pivo dodá jídlu příjemně nahořklý šmak zjemněný nasládlým pivovarnickým sladem, to tmavé se postará o výraznou karamelovou chuť. K vaření se proto hodí obojí – záleží na tom, jaký výsledek očekáváte.
Pokud se pokrm s pivem přímo vaří, je vhodnější použít slabší. Při pečení vám naopak udělá lepší službu pivo s vyšším obsahem alkoholu – nejméně dvanáctistupňové.
Mohlo by vás zajímat
Podlévání a marinování
Stejně jako se maso s oblibou peče na víně, svědčí mu i pivní lázeň. Pivo navíc při vysoké teplotě vypění, a tak se dokonale křupavé kuře nebo jiná pečínka obejde i bez polévání v průběhu pečení. Typickým „lidovým“ receptem, na kterém si smlsne celá rodina, jsou pak buřty na pivu.
Pivo dělá maso křehčí, což oceníte také při marinování zvěřiny. Oblíbená je i kombinace s medem, která na mase či bůčku vytvoří chuťově vyváženou glazuru.
Drůbeží maso připravované s pivem je pak mnohem šťavnatější. Svou chutí si zároveň skvěle rozumí s exotickým ovocem, jako je ananas nebo pomeranč.
Mohlo by vás zajímat
Vaření s pivem
Stejných vlastností jako při podlévání a marinování můžete využít také při vaření v pivu. Mějte však na paměti, že čím déle se pivo v pokrmu vaří, tím intenzivnější chuť získává.
Volte proto raději pivo s nižším obsahem alkoholu a nepřehánějte to s dobou vaření. Kromě tradičního guláše můžete vyzkoušet například pivní polévku.
Křupavé těstíčko
Pokud jste milovníky smažených pochoutek, ale klasický trojobal vás už nudí, vyzkoušejte pivní těstíčko. Smažené pokrmy tak získají nevídanou křehkost, která pozvedne maso i zeleninu na vyšší úroveň. Pivo v těstíčku zároveň zabraňuje přílišnému nasávání tukem.
A jak je připravit? Jednoduše místo vody či jiné tekutiny použijte pivo. Vyzkoušejte třeba syrečky v pivním těstíčku podle našeho receptu.
Moučníky a pečivo
Pivo je také skvělým pomocníkem při pečení slaného i sladkého pečiva. Těsto s přídavkem piva rychleji kyne a díky obsahu pivních kvasnic získá po upečení jemnější texturu a křupavější kůrku.
Do těst a moučníků použijte spíše sladší pivo. Mile vás překvapí například v těstě na domácí rohlíky či štrůdl, ale i při přípravě čokoládových moučníků. Zkuste třeba tento pivní závin.
Podle našeho video receptu si můžete připravit třeba špekáčky na pivu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jíška a spol. Polévku či guláš zahustíte nejen moukou. Skvěle fungují i brambory a chleba
„Já rád jíšku. Taky ráda jíšku?“ ptá se Čochtan… Číst více
Říjnová nedělní menu ve znamení Havelského posvícení, prvních výlovů a sklizně zeleniny
Začal podzim, venku se ochladilo, z hub najdeme ve větším množství většinou už jen václavky, začínají výlovy rybníků a hony. Sklízíme a ukládáme na… Číst více
Upotřebit starší chléb nebo pečivo lze s trochou přemýšlení docela snadno. Nabízíme několik praktických nápadů
Starší chléb dobře prohlédneme, jestli se na něm netvoří plíseň. Jak plesnivění chleba předejít, popisuje náš článek. Pak přemýšlíme, jak starší… Číst více
Jak vařit efektivně a nevyhazovat jídlo zbytečně
Velký nový módní trend současnosti (Zero waste) není vlastně vůbec nový. Bezodpadové hospodaření a s ním spojené vaření měly v krvi celé generace… Číst více
Zero waste
Bezodpadový život neboli Zero waste je moderní životní styl bez zbytečného odpadu. Jde o šetrný způsob chování k přírodě. V gastronomii se to týká… Číst více
Jak udělat černého kubu? Základem jsou dvě suroviny
Jednoduché výživné jídlo U Litomyšli se tradiční pokrm nazýval krupková nadívanina s houbami, u Poděbrad ševcovský jahelník. U Tábora se k němu… Číst více
Nechte se inspirovat velkým přehledem nejlepších nápadů ze studené kuchyně. Spotřebujeme i zbytky z přípravy teplých jídel
S trochou důvtipu zpracujeme zbytky odkrojené z masa, zeleniny, pečiva, vajec, uzenin, sýrů apod. Mnohé z těchto zbytků (pokud už nejsou) je nutné… Číst více
Skromná kuchyně: Jak udělat z tvrdého chleba opět čerstvý a křupavý? Stačí voda a alobal!
Každý z nás to zná. Někdy to člověk neodhadne a… Číst více
Jak na smaženou rýži? Je to skvělá příloha a výborné hlavní jídlo, které vyzkoušíme podle jednoduchého receptu
Je to jednoduché a velmi chutné. Základem je předem uvařená rýže, která se smaží na pánvi. K ní je vhodné přidat pár základních surovin a za chvilku… Číst více
Občas nám při vaření nebo pečení zůstane přebytečný žloutek. Zpracujeme ho do těst a oceníme v domácí kosmetice
Pak přemýšlíme, jak je chytře upotřebit, abychom neplýtvali. Žloutky můžeme zamrazit s cukrem a pak je využít při pečení náročnějších zákusků. … Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Den světlého ležáku
7 jídel, která se neobejdou bez alkoholu: Vyzkoušejte "opilé" dobroty pro náročné jazýčky
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 13 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno před 19 hodinami
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno před 19 hodinami
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno před 21 hodinami
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Lilek tří barev
Přidáno 7. 6. 2024 10:33