Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trvanlivé ovocné šťávy

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 120 min

140 min (20 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Osvěžující a sladká ovocná šťáva zajisté v parném létě přijde k chuti nejen dětem, ale i dospělým. Zpracovat do ní můžete jakékoliv ovoce ze zahrádky. A pokud ji budete dobře skladovat, vydrží i dva roky.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Ovoce pečlivě omyjeme, nejlépe třikrát, z toho jednou ve vlažné vodě. Krok 2: Oprané ovoce dáme do nádoby, ve které ho budeme vařit a nalijeme na něj vodu. Krok 3: Nad rybíz (odstopkovaný) do výše 13 cm, nad ostatní stačí 6-8 cm. Přivedeme ho pomalu k varu, ale nevaříme a takto ho pak necháme 2 hodiny vylouhovat. Krok 4: Pak ho přecedíme přes husté síto. Krok 5: Na každý litr šťávy dáme 850 g cukru, opět přivedeme k varu, ale jen přivést, nevařit. Krok 6: Na 4 l šťávy přidáme 1 sáček kyseliny sorbové, zamícháme a přecedíme přes síto, do kterého dáme 1 cm vrstvu sterilní gázy. Ta se vymění po 3 l šťávy. Krok 7: Láhve vymyjeme horkou vodou a plníme je horkou šťávou. Krok 8: Uzavřeme je až druhý den korkem a nebo jiným uzávěrem. Krok 9: Takto zpracované šťávy vydrží v chladnu a temnu až 2 roky, aniž by se zkazily.

TIP: Naše letní ovoce

Zveřejněno 21. 7. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Trvanlivé ovocné šťávy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Pzq6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Trvanlivé ovocné šťávy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Pzq6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Já přidávám osobně kyselinu citrónovou, vydrží nám, dokud se nevypije;-). Posílám fotečku:yes:

Já se zeptám asi dost blbě, zvlášť, když vím, že mi to tady už někdo říkal..:-/ Co je to kyselina sorbová? Já bych to určitě zkusila taky;-)

Zdeni, určitě je to tak, jak píšeš. Děkuji za upozornění,:-K tak to dopadá, když člověk myslí na více věcí najednou. :-//;-)

To množství cukru mělo být asi 0,85 kg a ne 0,85 dkg ?

Domácí šťávy jsou super:yes:7 bodík

tak hodně podobně děláváme i u nás,včetně té "sorbovky"ještě se nikdo neotrávil ani neumřel;-):-Dšťáva je výborná,krásně voní a vůbec..protože to znám,tobě boda posílám..a jestli to půjde(to víš,já jsem ženiální,co se techniky týče:-D)zkusím dodat foto;-):yes:

Kodadová: Také jsem toho názoru, že chemie co nejméně, nejlépe vůbec, ale někdy to zkrátka jinak nejde. A jestli si myslíš, že se s ní nikde a v ničem nepotkáváš, tak se podívej na tento odkaz. Myslím, že existují větší "hnusy" než je tato kyselina, jen o tom málokdo ví, já ale nikomu nic nevnucuji a ani nechci za nikoho nerozhoduji ;-) http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E200

Kodadová 21. 7. 2010 11:45
kyselina sorbová je pěknej hnus. Dost škodlivé E. Snažím se těmto konzervantům všemožně vyhnout.:-((

Dělám hodně podobně, je opravdu moc dobrá a nekazí se.

Tématické fráze:
štáva z ostružin, domací sťáva z ostružin, domácí šťáva, domácí ovocná šťáva, výroba domácí šťávy, šťáva z ostružín recept, domácí ovocné štávy, domáčí šťávy, co je kyselina sorbová, výroba šťávy, domací štava z ovoce, domácí výroba ovocné štavy, recept na ovocnou štávu, domácí ostružinová šťáva, domácí výroba štávy, domácí ovocné šťávy recepty, výroba ovocných šťáv, recepty na štavy, ostružinová šťáva, ovocná domácí šťáva

Suroviny:
ovoce, cukr, kyselina sorbová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu