Zavináče
Oblíbenou kyselou rybí pochoutku si s tímto receptem můžete snadno připravit i doma. Očištěné ryby naložíme nejprve do octového nálevu, poté je řádně vykucháme a spolu s cibulí, kořením, zeleninou a dalším nálevem naložíme na hotovo.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 551 kJ / 3 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 120,00 g |
Tuky | 200,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 300 mg |
Sodík | 10,04 g |
Sůl | 25,00 g |
Sacharidy | 180,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z ryb odstraníme šupiny, vykucháme a důkladně opláchneme vodou. Hlavy, páteře a ploutve zatím ponecháme, odstraníme je později.
Krok 2: Potom ryby nasolíme. Solíme o něco málo víc, než při kuchyňské úpravě. Nasolené ryby vložíme do plastové dózy, uzavřeme a necháme v chladnu proležet 3-4 dny.
Krok 3: Po odležení ryby důkladně opláchneme ve studené vodě. Odstraníme tím nečistoty, které uvolnila sůl.
Krok 4: Nyní ryby zalijeme silným, čistým 6% octovým nálevem, který získáme tak, že do 1 litru 8% octa přidáme 0,5 l vody.
Krok 5: Ryby v nálevu necháme v chladnu ležet opět 3-4 dny. Potom je vyndáme a vypereme ve vodě.
Krok 6: Nyní odstraníme z ryb hlavy, ploutve a páteř. Jde to lehce. Ploutve nekladou téměř žádný odpor.
Krok 7: Na závěr marinované ryby začneme po vrstvách vkládat do čisté a umyté sklenice.
Krok 8: Mezitím připravíme nálev na konečné zalití. Nálev připravíme asi z 1/2 l octa, 1/2 l vody a 6 lžic cukru, který dobře rozmícháme. Podle chuti přidáme ještě ocet nebo cukr. Nálev by měl být chuťově podobný jako na okurky.
Krok 9: Prokládáme je nakrájenou čerstvou cibulí (nešetříme), uvařenou a řádně vychladlou kořenovou zeleninou a kořením. Vše zalijeme nálevem, který jsme si předem připravili.
Krok 10: Přidáme bobkový list, pepř a nové koření. Zeleninu můžeme použít i sterilovanou (např. Moravanka, okurky).
Krok 11: Ryby necháme ještě 1-2 dny v chladnu a potom máme konečně hotovo.
Zveřejněno 27. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zavináče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w1J
Moje poznámka
Zavináče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w1J
Nejnovější recepty
Jarní polévka s růžičkovou kapustou
Přidáno před 3 hodinami
Mini mazance s meruňkami
Přidáno před 3 hodinami
Biskupský beránek
Přidáno před 18 hodinami
Barevná vajíčka
Přidáno před 20 hodinami
Pikantní segedínský guláš
Přidáno před 20 hodinami
Extra rychlé rohlíkové knedlíky
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Velikonoční nádivka - jak ji dělám já
Blazenka před 4 minutami
Hrníčková bábovka
káťa před 25 minutami
Mazanec
VeraStranska před 43 minutami
Segedínský guláš
Dasa89 před 49 minutami
Klasický ruský boršč
Dasa89 před 49 minutami
Nádivka velikonoční
AnulkaB před 58 minutami
Rychlé nekynuté koblížky
lenka adamcova před 1 hodinou
Velikonoční mazanec
manina před 2 hodinami
Americké kotlety
evikju před 2 hodinami
Chlebové bagety
1Jirina před 2 hodinami
Tématické fráze:
zavinace z cejnu,
zavinace z cejna,
domácí zavináče,
jak se dělá zavináč,
ryby zavinace,
recept na domácí zavináče,
recept na domácí zavináče z cejnů,
nalev na zavinace,
cejn recepty,
zavinac ryba,
zavináč ryba,
cejn zavinace,
zavináč z cejna,
zavináče recept z cejnu,
zavináče z kapra,
plevelné rybky,
zavinace s cejnu,
jak udělat nejlepší domácí zavináče,
recept na zavinace z cejna,
tolstobik
Suroviny:
rybičky,
sůl,
ocet,
voda,
cukr,
cibule,
zelenina kořenová,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř černý
Komentáře (22)