Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí maso na smetaně s houbami

Čerstvé houby (nejlépe vlastnoručně nasbírané) dodají další rozměr každému druhu masa, hovězí nevyjímaje. Kořením a houbami ovoněná smetanová omáčka přelitá k němu na talíř a vhodnou přílohu udělá nedělní oběd ještě svátečnější.

Hodnocení receptu je 4,7 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

dzungila

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 816 kJ /
912 kcal
Bílkoviny126,51 g
Tuky21,99 g
Vláknina25,25 g
Cholesterol 280 mg
Sodík 3,52 g
Sůl8,63 g
Sacharidy41,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hovězí maso nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmažíme do zlatova, přidáme maso a zprudka orestujeme. Krok 2: Když se maso zatáhne, osolíme, přidáme masox všechno ostatní koření. Krok 3: Zalijeme vroucí vodou, pokud jsme nedávali Masox přidáme vývar a pod pokličkou dusíme do poloměkka. Krok 4: Očištěné, na kousky nakrájené a propláchnuté houby dáme k masu a dusíme společně. Krok 5: Zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě a pořádně provaříme. Krok 6: Nakonec vlijeme smetanu, dochutíme octem a necháme přejít varem.

TIP: Jak na domácí houskové knedlíky

Zveřejněno 27. 6. 2009

Poznámka autorky dzungila

Podáváme s houskovým knedlíkem, nebo těstovinami.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí maso na smetaně s houbami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DRDk

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí maso na smetaně s houbami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DRDk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

Mňamka, u nás s širokými nudlemi.

Skvělý recept, zkusila jsem s kuřecím masem a přidala jsem nakonec zelenou petrželku. Smetanu jsem prevařila a ocet jsem nedávala. Moc jsme si pochutnali. Dávám palec nahoru a ukládám si. ;-)

Zkusila jsem v sobotu podle tohoto receptu, jen s malou úpravou - bez octu. Výsledek vynikající. Maso změklo asi po hodině a půl, dusila jsem jen pod pokličkou. Houby jsem dala nakládané. Smetanu vždy převařím, přijde mi, že když to neudělám, nedrží konzistenci. Děkuji za výborný recept.

casino: Já tedy věřím. Nicméně si myslím, že to nemusí být jenon důsledkem toho, jak bylo maso nakrájeno. Někdy máte plátky nebo kostky z jednoho kusu, nakrájené stejným způsobem, a některé jsou měkčí, jiné tužší. :-O

No, asi mi nebudete věřit, sám si nevěřím;-)

Zaujaly mě dva poslední komentáře...:-)
Když před tep. úpravou krájím hovězí na plátky, tak přes vlákna..., Chtěl jsem zkusit i krájené po vláknech:-O

"Můj" řezník byl jak puk, když jsem chtěl z jednoho kusu masa dva plátky po vlákně a dva, stejně tlusté, přes vlákno. Zná mě - zvládl to perfektně i bez blbých řečí :-)
Doma jsem do masa paličkou nebušil a jen tak ho hodil na "skleněnou" cibulku a dusil trochu podlité na sporáku. Patrně to nebylo maso z krávy ale z býčka, protože za 80´ bylo jedlé.
Testovali jsme s MAKRONKAMI naslepo a shodli jsme se na 100%:
MASO KRÁJENÉ PO VLÁKNECH BYLO MĚKČÍ:-O:-O:-O

natomesejde: Kvalita, stáří hovězího - to si musíte ohlídat u nákupu a nakrájení - ne přes vlákno, ale podél vlákna - špatně. Obojí dohromady se fakt vaří špatně do měkka;-)

natomesejde 10. 10. 2015 18:59
Zdravím a prosím o radu (snad pro příště). Maso nechce změknout. Na přání jsem místo na kostky maso nakrájela na plátky, orestovala z obou stran (dohromady cca 2-3 min.) a teď vařím, už přes dvě hoďky a maso je stále "gumové". Nemám papiňák! Takže vařím norm. pod pokličkou... Kde jsem udělala chybu? Díky předem.

Pepa Podlaha 20. 1. 2015 10:30
ahoj kuchtici. Jsem uz dost let bez zeny, ziji v Sydney a tak me obcas popadne nalada na vareni. Na ceske vareni myslim. A docela mi to jde. Dostal jsem od znamych ceske susene houby a tak co s nima. Hovezi na houbach napadlo me. A tady jsem nasel technologicky postup, jak bysme rekli za totace. Jezdim do Cech kazdy rok v lete a pokazde si vezu zpet pul kufru vselijakeho koreni a omacek v sacku. Objevil jsem v Tesco houbove koreni. Teda trida, plne "Ecek" jak se rika u vas, ale co. Tak jsem postupoval podle tohoto navodu a uspech zarucen. Jen ty cerstve houby....daji se nahradit zampionama, ale to jsem nechtel. A zahustovat moukou? V Kauflandu se dostane instantni jiska svetla i tmava. Nema chybu, jak rikate. Uvitam jakekoli rady a "vychytavky", taky hezke slovo. Ahoj a dobrou chut!

dnes jsem dělala (bez masoxu,octu) a mňamooozní-s čerstvýma hřibama :-)

Mňam ;-);-);-)

Ještě k té smetaně. Fakt je, že v knihách receptů se píše "na závěr smetanu a už nevařit", takže to vím, ale stejně převářím.

Výborné.moc nám to chutnalo.Jen jsem to trochu změnila,spíš nedala.Numusíme houby,takže bez hub a octa,ale stejně to byla dobrota.Dávám 15 :yes:.Pokusím se dát fotečku ;-)

dávám +, vyzkoušela jsem a mňam mňam....

Petti.k, já vždycky smetanu krátkou dobu provařím. Tím jsem ještě nikdy nic nepokazila.;-) Tak ať se ti omáčka povede a potom koukej přidat fotky...:-))

jsem zacatecnik ve vareni a tento recept vypada jednoduse..a jak to je tedy s tou smetanou?dekuji za odpoved.at mam jasno a muzu se do toho pustit :-)

Tématické fráze:
hovězí na houbách se smetanou, hovězí na houbách, hovězí maso na houbách, hovězí na houbách a smetaně, hovězí na smetaně, hovězí na houbách na smetane, hovězi na maso na houbách, maso na houbach, maso na smetane, hovězí na houbách recept, hovězí na houbách a na smetaně, hovězí maso recepty, hovězí na smetaně a houbách, hovězí s houbami, hovězí na hříbkách se smetanou, maso na houbach a smetane, hovězí na houbách smetana, hovezí na na houbách, houbová omáčka s hovězím masem, recepty z hověziho masa

Suroviny:
hovězí zadní, cibule, houby čerstvé, olej, kmín celý, sůl, koření nové koření, pepř černý, bobkový list, masox hovězí, mouka hladká, ocet, smetana na vaření

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu