„Fazolová blča z Oltecu“ aneb fazolová polévka ze Starého Brna
Tato vydatná polévka, která nás příjemně zahřeje, je plná vůní česneku, majoránky a dalšího koření. Když ji připravíme k obědu, nemusíme ani chystat nic dalšího, polévka nás zasytí. Můžeme si k ní vzít chléb nebo jiné pečivo.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 060 kJ / 970 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 61,51 g |
| Tuky | 3,35 g |
| Vláknina | 56,71 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 400 mg |
| Sůl | 1,01 g |
| Sacharidy | 148,72 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 31. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
„Fazolová blča z Oltecu“ aneb fazolová polévka ze Starého Brna
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0LqG
Moje poznámka
„Fazolová blča z Oltecu“ aneb fazolová polévka ze Starého Brna
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0LqG
Nejnovější recepty
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 7 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 11 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 20. 12. 2025 12:19:24
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 44 sekundami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 11 minutami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 32 minutami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 35 minutami
Křupavé vafle se zmrzlinou
janakrejzarova před 42 minutami
Sekaná pečeně
bobnak před 2 hodinami
Pařížské řezy jednoduché
Koffi před 2 hodinami
Zapečené těstoviny s mletým masem a žampiony
jindrastec před 2 hodinami
Přírodní řízek z krůtího masa
Rabio před 3 hodinami
Candát po vsetínsku
Mirrika před 3 hodinami
Tématické fráze:
fazolová polévka,
fazolova polivka,
fazolová polévka od babičky,
domácí fazolová polévka,
fazolová polévka recept,
fazolová,
polivka fazolova,
fazolová blbča,
luxusní fazolová polévka,
poctiva fazolova polevka,
polévka fazolová,
polevka z fazoli z plechovky,
fazolová polévka z plechovky,
staré recepty,
staré sádlo,
staré sádlo,
fazolova polevka z fazoli z konzervy,
recept na fazolovou polívku,
fazolová polívka z konzervy,
fazolová polévka pro děti
Suroviny:
fazole bílé,
maso uzené,
cibule,
mrkev,
bazalka čerstvá,
sádlo,
sůl,
pepř mletý,
bujón zeleninový,
ocet,
majoránka,
česnek,
koření nové koření,
bobkový list,
jíška světlá
Komentáře (79)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
ten název hantecem mi tam nesedí, neb tu krásnou fazulovou polívku odsouvá mimo jako blču, anebo mohl být celý recept v hantecu..
Ale to není podstatné. Fazulovou polívku dělávám hooodně často pro celou rodinu i na pobytu na horách (kolem 20ti strávníků) a mívá opravdový úspěch.
Recept je velice zajímavý, zejmna s tou bazalkou.
Proti nadýmání mám vyřešeno tím, že namočenou fazulu vařím jen 5 minut. Potom vodu sleju a vařím znovu. Tím je nadýmání vyřešeno. Používám několik velikostí i barevností fazule.
Na talíři to i pěkně kreslí a působí na oči.
Nejak mi nesedí to pečení cibule, já ji osmažuji.
Majoránku a rozetřený česnek dávám na závěr a jen 2-5 minut povařím.
Je u nás zvykem dávat do polévky noky (Hrubá mouka, vajíčko, podravka nebo kuchárek kvůli barevnosti, podle chuti sůl)
Když dám do téměř uvařených fazolí ty nočky (malou užičkou, kolem 2-3 cm) vyplavou jako hotové a zároveň polévku lehce zahustí, tudíž nemusí se dávat mouka.
,,TOŠ TAK,,
kostička:
casino: a váš komentář také, už nedává smysl
Dietetik by Vám dal asi kopanec do pr---e!
No, vás patrně někdo kopl do hlavy, že...
250g bílých fazolí,domácí pol. nudle, suš.houby, papriková klobása
mletá paprika, kousek pálivé papričky dle chuti,cibule, česnek dle chuti.Namočené fazole uvaříme s namočenými houbami do měkka.Zahustíme cibulovou jíškou do které jsme zpěnili mletou pap
riku. Zavaříme dle vlastního vkusu domácí pol.nudle.Nakonec přidáme klobásu a česnek popř. majoránku a sůl. Je to recept od babičky z Moldávie.
Zdravím do daleké Kanady - obrať se s tím dotazem na majitele stránek:
e-mail: [email protected]