Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maďarský kuřecí perkelt

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Meszarosovabolya Meszarosovabolya

Náročný

Doba přípravy 95 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 80 min

95 min (15 min příprava + 80 min tepelná úprava)

Maďarský kuřecí perkelt je pikantní šťavnaté jídlo s omáčkou, které ocení milovníci gulášů a podobných jídel. Není zahuštěný moukou, jen maso, koření a zelenina. Kuřecí perkelt není složitý, zvládne ho i začátečník.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 327 kJ /
1 034 kcal
Bílkoviny21,44 g
Tuky37,72 g
Vláknina79,56 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 116 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy133,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kura pokrájame na jednotlivé diely a nasolíme. Krok 2: V hrnci na rozohriatej masti orestujeme na jemno pokrájanú cibuľu, zelenú papriku pokrájanú na prúžky a paradajku pokrájanú na mesiačiky. Cibuľa má byť jemne do hneda, ale nie spálená. Stiahneme z ohňa a primiešame obe mleté papriky, zalejeme asi 300 ml vody, vrátime na oheň a vydusíme skoro na tuk - paprika sa nesmie spáliť. Krok 3: Pridáme znovu rovnaké množstvo vody, ale horúcej, aby sa neprerušil var a tento postup opakujeme ešte 4-5x, aby sa rozvarila cibuľa. Krok 4: Do tohto paprikového základu vložíme kura a opečieme za stáleho miešania. Krok 5: Podlejeme horúcou vodou a dusíme prikryté do zmäknutia mäsa. Podľa potreby podlievame malým množstvom horúcej vody. Krok 6: Hotový pokrm nemá mať veľa šťavy. Hustotu a chuť šťavy dáva práve rozvarená cibuľa a jej rôsolovitosť je podmienená kuracími kosťami. Tento perkelt sa preto nikdy nezahusťuje múkou. Krok 7: Podávame s haluškami (noky).

TIP: Nejlepší recepty na halušky. Jak je jednoduše připravit a s čím je podávat

Zveřejněno 14. 10. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maďarský kuřecí perkelt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VQj5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maďarský kuřecí perkelt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VQj5

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Toto je jídlo mého dětství, maminka (poloviční maďarka) ho vařila často, protože jsme to milovali. A teď ho vařím i já své rodině, a všichni ho rovněž milují, jako přílohu dělám noky. A jak jsem četla v jiných komentářích, někdo přidává česnek, tak já také. Jídlo je jednoduché na přípravu a určitě stojí za vyzkoušení! ;-)

Výborne,použila si skutočné suroviny a uvarila si výborné jedlo.

Obzvlášť oceňujem že si to nesprznila múkou, grilovacím korením, vegetou, korením na Maďarský kuřecí perkelt či inou blbosťou :-!

Výborný recept a skvělá chuť,moc díky :yes:-)

ja dávam i trocha cesnaku...:-*

Dala bych si...:yes: +1

Dakujem za bodíky a pekné komentáre:-K

Ešte by som rada doplnila, že Mosheho názor, čo je perkelt a čo paprikáš, je naprosto zhodný s mojim názorom. Každému z nás sa môže predsa stať,ako v spomínanej diskusii, že pri sústredení sa na recept, sa vymení názov, ale recept je napísaný správne. Najlepšie to vystihla Ivanka 79, že termín paprikláš asociuje pojem paprika a ľahko zvedie k zámene:-))Len pre ujasnenie: perkelt - len s paprikou a paprikáš - aj so smotanou:-))

:-D:-D:-D:-D

Milá Ibolya, nie je žiadny dôvod tajiť svoju národnosť medzi normálnymi ľuďmi. Zbieram kuchárky a recepty, ale s rajčinou a paprikou som sa stretla asi 2 razy. Ale dám na Teba, predsa len domáci znalec je domáci znalec. Ale asi to bude tak ako hovoríš, rôzne rodiny, rôzne recepty. Veď aj na strapačky je viacero receptov. V každom prípade paprikáše milujem a niekedy vyskúšam aj tento Tvoj recept. Pekný deň (u nás svieti už od nedele každý deň slnko, hneď je svet krajší).:-))

:yes::-p

Pridávam fotku,ale fotila som na začiatku varenia,hneď ako som zaliala vodou.Mala som aj prsia,tie som pokrájala,takže to nie je úplne ono:-8ale chuť bola výborná:yes:Varila som ešte v máji podľa receptu na Topkách.sk:-)

Milá Lalinka, ja som čistokrvná madarka, väčšina užívateľov topiek to vie, ja sa tým netajím. Podľa môjho vedomia paprikáš je v podstate perkelt, ta ako som ho uviedla, ale navyše zjemnený kyslou smotanou. Súhlasím s Tebou, že ak sa použije sladká smotana - je ešte lepší. My sme do perkeltu, ale aj paprikášu vždy dávali zelenú papriku aj paradajku - táto zelenina ešte podčiarkuje výslednú chuť. Takto to aj nezávisle od nášho rodinného receptu uvádza aj slávna a svetoznáma reštaurácia Gundel v Budapešti so 150 ročnou tradíciou. Iste platí však o tomto obľúbenom a rozšírenom jedle, že príprava môže byť aj v každej rodine trošku odlišná:-))

Paprikáš je perkelt (bez rajčín a paprík) + kyslá smotana (lepšie je aj so sladkou). Na kurací papríkáš sú najlepšie stehná - prsia sú suché a trup vraj tiež nie je veľmi vhodný (moja babička mala recept od maďarskej kuchárky a robila len zo stehien). Fakt je, že v maďarských receptoch uvádzajú naozaj v drvivej väčšine stehná. A, samozrejme, bez múky.

Už dávám do oblíbených a brzy udělám:yes:+7

Janka Remková, ani to extra nepáli, pokrm je len ľahko pikantný. Kto však nechce, nemusí pálivú papriku pridávať:-))

Ivuško, len doplním, aby bolo definitívne všetko jasné. Preložené z madarčiny "porkolt" /na pc nemám prehlasované o, nad o o majú byť horintálne 2 bodky vedľa seba/ znamená po česky v preklade "osmahnuto na paprice".:-))

Ivuška, to zblbol môj pc, našťastie nie ja:-Daj tak Ti dakujem z celého srdca:-))

Je to něco, jako paprikáš. Dělám hodně podobně, ale nepřidávám pálivou papriku, zelené papriky, ani rajčata. S tou pálivou paprikou a čili papričkou to musí být síla!!:-p:yes::yes:

:-DAha...tak než jsem doklofala dotaz, už jsi název receptu změnila......

:-)Ibi, prosím, už jsme zase u paprikáše a perkeltu. Tak JE mezi nimi rozdíl nebo ne:-? Recept máš nazvaný jako Paprikáš a v závěru receptu větu "Tento perkelt sa preto nikdy nezahusťuje múkou".......kdyby nebylo dohadů u jistého receptu na sk.topkách, kdy jste s Moshem kladli VELIKÝ důraz na rozdíl mezi perkeltem a paprikášem, neptala bych se.......ale takto - to mě zajímá. Díky za osvětu.

:yes::-p+1;-)

+4:yes:krásná dobrůtka:-p:yes:

...:yes::yes::yes:...dala jsem do oblíbených a posílám bodík...

Aj to bude dobrota:-pplusík:yes:

Mňám přesně něco takového jsem jedla na Slovensku, těsně u hranic s Maďarskem, luxusní, díky za recept, hned si píšu! :yes::yes::-)):-8

Tématické fráze:
kuřecí perkelt, perkelt kuřecí, maďarský paprikáš, kuřecí perkelt recept, kuřecí perkelt s haluškami, maďarský vepřový perkelt, perkelt, kureci perkelt s noky, kuraci perkelt, perkelt recept, recept kuřecí perkelt, recept na kuřecí perkelt, kurací perkelt recept, drůbeží perkelt, kuřecí perkelt recepty, kuřecí perkel, madarsky kureci paprikas, jak se vari madarsky perkelt, perkelt s haluškami, kuřecí perklet

Suroviny:
kuře, cibule, sůl, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, paprika čerstvá zelená, rajče, olej, voda

Přidat fotografie receptu