Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hřebíková polévka

Hodnocení receptu je 4,9 (42×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jan.alois jan.alois

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Malý Péťa se zeptal a umíš sekyrkovou jak v té pohádce? Protože jsem ho znal, celý já. Tak jsem řekl, já umím jen hřebíkovou. Tak jí uvař, zněla prosba. Jenom když mi pomůžeš. Dal souhlas a šlo se na to. Ty uvař bramboračku.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 241 kJ /
775 kcal
Bílkoviny26,27 g
Tuky39,64 g
Vláknina10,66 g
Cholesterol 557 mg
Sodík 294 mg
Sůl0,62 g
Sacharidy72,88 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vezmi veškerou zeleninu co máš a nastrouhej, rajčata se nestrouhají, ta oloupej. Jak? Namoč do hodně horké vody a počkej, až slupka praskne a rozkrájej je. Krok 2: Dej do hrnce kousek másla a kousek sádla, na zdraví se vybodni. Protože na oleji to není ono. Krok 3: Osmaž na tom tuku zeleninu, přidej kůži ze špeku. Ty nemáš? Tak kus uzeného. Nebo kůži z uzeného kolena. Nemusím ti všechno říkat, máš svoji hlavu. Nezapomeň zalít vodou - tu zeleninu. Krok 4: Jo, den předem si uvař kroupy. Já jen sáhnu do mrazáku a mám zmražený. Jasně, že před tím vařený. Krok 5: A dej do té polévky... Vrzni tam dva bobkový listy a nové koření podle tvého zvyku. Usměj se na miláčka, aby zjihl, pak ho polib a pošli do garáže pro největší hřebík co má ? Ten ne - už zase? Pořádně ho odrbej v horké vodě - miláčka ne - hřebík. Krok 6: Dej ho do hrnce k tomu všemu, jo musí to děti vidět, to je důležitý úkon a ještě přidej houby čerstvé nebo sušené. Já raději obojí. Krok 7: Brambory jsem neříkal? Ty tam dej taky nakrájený -co? oloupaný? Asi ne – ty si hrozná, vždycky oloupaný. Krok 8: Jo, sůl a trochu maggi. Krok 9: Vař to jako bramboračku ku, ku, ku. Krok 10: Přidej tam trochu jíšky a nech to povařit. Krok 11: Ještě rozšlehej dvě vajíčka, nech srazit v té polévce a je hotovo. Krok 12: Nalij plné talíře, když byly děti malé, tak v létě do mísy a na dvůr ke stolu, všichni z jedné... Krok 13: Krajíc chleba dej té zvěři, nebuď lakomá, každému svůj. A do večera je od nich pokoj. Krok 14: Jo, ten hřebík vyndej a jestli nezměkl, tak schovej na příště.

Jak udělat dobrou bramboračku - nejlepší recepty

Zveřejněno 31. 5. 2010

Poznámka autora jan.alois

Pamatuj, je to pro děti a musí u toho být. Ať pomáhají, bude jim chutnat, vždyť je hřebíková a vařily ji samy. Jasně, že u našich na dovče jsem ji musel vařit, aby děda ochutnal taky a on nám tam nasypal pantofláčky. To byla dobrota.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hřebíková polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kr26

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hřebíková polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kr26

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Pověstná ,,Sekerovka" sekeru pořádně odrbat a no nedávám rajčata za to rychleměkonoucí luštěniny jako červenou čočku a mražený hrášek po hrsti, vařím na chalupě a vždy za asistence dětí když je venku hnusně.... část jich zaměstnám tím že jim na čistý stůl dám hrst mouky a vyklepnu jedno vajíčko , až mají nudlový těsto každý si nakrájí, nebo vyformičkuje svoje tvary které si v horké vodě uvaří.... vězte že na to dopoledne zapomenou na všechny mobily-tablety a budou z nich ty nejlepší pomocníci do kuchyně:-)

Půvabný recept, půvabně napsaný. Moc se mi líbí a věřím, že u dětí zažil zaslouženou a záviděníhodnou pozornost:yes:

mě se recept líbí a zvlášť ten postup, je to hezky vtipně napsáno:-)
a Maggi není povinné, že?:-D

Amanita pantherina 3. 10. 2017 18:02
:-O
Je to jako když pejsek a kočička pekli dort. Možná bych to snědla, kdybych měla moc velký hlad, bez maggi a jíšky, když už tam máte kroupy. Raději tu sekyrkovou, jak vařil v pohádce Korn. ( Honza málem králem ).
Svému synovi bych to nedala ani za trest. Zeleninová polévka se dá uvařit i chutně.
Malá pochvala za pohádku.

cathleen: Ok budu se snažit.

Zobrazit 6 starších odpovědí

:-D:-D:-D, , skvelé, nabudúce skúsim namiesto klinca=hřebejka (:-?) :-D:-D:-D:-D, pridať sekyrku, prípadne Sekyru :-p:-p:-p

Krásně napsané...pobavila jsem se tedy moc.A myslím že i ta polévka bude na jedničku s hvězdičkou :-D;-):yes:

Aloisi-Jene,krásné to máš celé:-!:yes::-K

Honzo, moc milé, fakt to pohladí:-8Díky:yes::yes:+

:yes::yes::yes:parádička:yes::yes:

Ten recept je pohlazeníčko po dušičce. Moc dobře se to čte. :-)):yes::yes:+

heddvika 6. 7. 2010 07:32
:yes::yes::yes:
tak to bylo krásné...fakt bomba:-)

Krasne, ulozila jsem si do oblibenych a posilam bodik. :yes::-):-K

Znám tu pohádku trochu jinak, ale nakonec od toho pohádky jsou... Každému utkví v paměti něco jiného...a existuje mnoho verzí ;-). Každopádně je to krásný, originálně pojatý recept a posílám mu bod.:yes::-K

podání origoš:yes::yes::yes::-D

dobrýýýý,no...recept i obsah...:-D:yes::-D

Načíst další komentáře (10)

Tématické fráze:
sekyrková polévka, uvař to, pohádka sekyrková polévka, recepty polévky, pohlazeníčko, pohádka opolévce, hřebíková jana, polévka sekyrková, sekyrková polévka recept, recepty-polévky, pohadka.o.polevce, pohadka o sekyrkove polévka recept, recepty na polévky, vtipně napsaný recpt, polevka z pohadki, sekyrková polévka pohadka, vtipně napsaný recept, schovej.cz, sekyrkova zdenka, polévky v pohádkách

Suroviny:
mrkev, petržel, celer, rajče, máslo, sádlo, špek, kroupy, bobkový list, koření nové koření, koření hřebíček, houby čerstvé, brambory, sůl, maggi, jíška, vejce

Přidat fotografie receptu