Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žampionový krém

Hodnocení receptu je 5,0 (85×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ivulinka ivulinka

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Krásně hustý a voňavý žampionový krém má nezaměnitelnou chuť a vůni. Uvaříme ho snadno podle osvědčeného receptu a doplníme oblíbeným kořením i čerstvými bylinkami. Na talíři ještě polévku ozdobíme svěží petrželkou a přidáme křupavé krutonky z rohlíků.

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 001 kJ /
478 kcal
Bílkoviny13,61 g
Tuky26,04 g
Vláknina22,20 g
Cholesterol 77 mg
Sodík 46 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy38,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechnu cibuli nakrájíme najemno. Krok 2: Poté cibuli v rendlíku orestujeme na 2 lžících másla, přidáme polovinu očištěných a na plátky nakrájených žampionů a zesklovatíme je na cibulce. Krok 3: Přisypeme hladkou mouku, kterou osmahneme a zalijeme necelým litrem studeného vývaru. Krok 4: Řádně rozmícháme nebo rozšleháme metličkou, vložíme bobkový list, osolíme a opepříme. Vaříme za občasného míchání 20 minut. Krok 5: Bobkový list vyjmeme a polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Krok 6: Potom ji vrátíme na oheň, přilijeme smetanu, přidáme nasekaný kopr a necháme provařit. Krok 7: Na talíři zdobíme zbývajícími žampiony, které jsme na pánvi orestovali na 1 lžíci másla do zlatavé barvy, a čerstvou petrželovou natí.

TIP: Jak orestovat žampiony?

Zveřejněno 5. 3. 2011

Poznámka autorky ivulinka

Zdroj: recept z časopisu Vlasta někdy před více jak 10 lety, malinko mnou poupravený.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žampionový krém

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wEEJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žampionový krém

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wEEJ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (70)

Moanka: :-D:-8:-K

ivulinka: To se nedivím! :-D Kdyby mi takhle někdo vyvářel, taky se budu bránit jídelnám… :-D A to by udělal asi každý… ;-)

Moanka: Tak to jsem se zasmala i ja:-D...pry petihvezdickovy hotel:-D:-D:-D
Varim, protoze musim, na obedy v praci nechodi nikdo z moji rodiny.
Mejte se krasne:-K papa:-*

ivulinka: Tak to jste mě pobavila. :-D Já myslím, že Vy si uvařité jak v pětihvězdičkovém hotelu… :-8 ;-) <3
U nás se po tom fakt jen “zaprášilo”… :-D
Děkuji. :-K

Moanka: A ja opet dekuji za mily komentar a velmi zdarilou fotku:-K
PS: delate mi chute a chtela bych byt vasi kamaradkou dnes na obede:-D

Velmi lahodný krém. :-8 <3 :yes: Vřele doporučuji a děkuji za recept… :-K

Výborný krém! Děkuji za recept. Jen kopr jsem nedávala, ten si schovávám na koprovku 🤣

:-)<3:yes::yes::-K

Nejlepší žampiónová polévka, co jsme kdy uvařili! Bez kopru, protože ho nemáme a s přidáním jedné brambory (rozmixované s žampiony), protože náhodou ležela sama ve sklepě na polici :-)

Vynikající:yes:

Komtesina: Děkuji:-K

Výborná polévka, mňam :-K

zdendazemda: a já děkuji za pochvalu:-K

Nemá chybu. Děkuji za recept.

Bez masoxu by to nešlo ? :-*

Uvařeno (už 2x), snědeno. Poprvé bez kopru, podruhé s koprem; kopr se mírně "pere" s chutí žampionů, ty jsou pak méně výrazné. Ke koprové variantě jsem nedal už petrželku. Místo masoxu jsem dal domácí vývar.
Manželka vyslovila přání, že by v polévce mohlo být pár kostiček brambor; příště to zkusím.

Tonja: Některá videa jsou Achillovou patou zdejších, jinak skvělých, stránek.

Tonja: Ty houby na rozmixování nejsou vůbec opečené ! To nemá chuť ! Jen je hodí na tu cibuli a rozmixuje.:-// Petrželka není přidána k opečeným žampionům na vrch, po dobu restování ! Je přidána jen k hotové polévce a to není ono a dokonce, je to opékané i bez soli ! To by dopadlo "nem dobře" na houby patří petržel a sůl. Jinak to není k jídlu.

Vidím nesoulad mezi psaným receptem a videem: ve videu není přídavek mouky (asi zásmažka na zahuštění), smetanu kuchařka leje do polévky během mixování, nepřidává žádný kopr.

KatkaCechova: dekuji za komentar, mam radost:-K

Hezký den, polévku jsem vařila úplně přesně podle receptu, jen kopr jsem použila sušený. A chutnala výtečně! :-):yes:

Valis: :-*

Výborná polévka <3 Místo smetany jsem dala šlehačku , takže docela kalorická bomba , ale spokojenost :yes:

Výborná polévka! Příště jen zkusím dát méne smetany, ale pošmákly jsme si <3:yes:

Jdu ji zkouset a taky budu vynechavat kopr, tak snad bude i tak dobra

Výborná .. také jsem vynechal kopr. Nemám ho příliš rád .. :yes:

Polévka byla dnes k obědu, je suprová:-p:-p:-p:-p, vynechala jsem též kopr.:-8 Másla jsem trošičku přidala;-). Určitě brzy zopakujeme;-)

pazderka83: mám radost, děkuji:-K

Jee ta je.... Vynechala jsem kopr a žampiony nahoru, místo toho jsem dělala z dvojité dávky :yes: Vynikající!!!

Zdenka1: děkuji:-), určitě i bez kopru byla dobrá;-)

Výborná polévečka:-p. Kopr jsem nedávala, zůstala jsem jen u té petrželky. Bodík Ti ale dám:-D:yes:

vcacky: mám návrh: ten masox vynechejte, autorku to nezabije a Vás to zklidní ;-):-D

Hlavně ten Masox je důležitý. Nedej Bože aby jste tam dala vývar, to by vás zabilo!!! :-((
Tolik dobrých věcí a vy to "píp" Masoxem.

:yes::yes::yes:

jestli můžu ještě vylepšit -:yes: den dopředu si udělám kuřecí vývar - na zalití místo vody. a nedávám kopr, ale jinak tenhle krém fakt miluju!

Aneta::-K:-K;-):-)děkuji.

Neskutečně dobrá polévka! :yes: Vynechala jsem kopr a místo masoxu dala zeleninový bujon a všichni jsme se oblizovali až za ušima. Budu ji vařit často :-)

Poštolka: jsem moc ráda za tvůj úspěch u rodiny:-K

Poštolka 19. 4. 2014 07:10
Výborná, slavím s ní úspěch a na vyžádání rodiny musím opakovat.:-p

Tak tohle je výborná polévka, ukládám do oblíbených a posílám bodíka...:-):yes:

be.amenity: děkuji jak za pochvalu, tak i za fotečku:-K

Ivi, polévka byla vynikající, chutnala dokonce i manželovi, jenž je výhradně masožravec :-) Takže bodík :yes: A dovolila jsem si přidat fotku :-8

I když jsem neměla kopr, tak byla výborná! :-* Bodík letí! :yes:

akorát jsem krém uvařil a opravdu je vynikající akorát jsem nedal kopr (moc ho nemusím):-p dávám palec na horu

mám jí hrozně moc ráda jednou jsem ji ochutnala u naás na hotelu a byla vynikající udělám si možná zítra jen tak na chut.Super:yes:

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
žampionový krém, žampionový krém recept, žampionový krém pohlreich, zampionovy krem polevka recept, polévka žampionový krém, zampionovy krem polevka, recept žampionový krém, recept na žampionový krém, žampionová krémová polévka, žampionová polévka, zampionovi krem, zapionovy krém, žampiony krém, zampinovy krem, zampionovy krem recepty, sampionovy krem, recepty zampionovy krem, krémová žampionová polévka, žampionová krém, žampionový

Suroviny:
žampióny, cibule, máslo, mouka hladká, vývar masový, smetana na vaření, sůl, pepř mletý, bobkový list, kopr, petrželka

Přidat fotografie receptu