Postup přípravy
Krok 1: Sojové mléko zahřejeme na 35-40 °C a smícháme se sojovým jogurtem. Na každých 100 ml mléka počítáme 1 plnou kávovou lžičku jogurtu. Směs přelijeme do skleniček a zavíčkujeme. Necháme na teplém místě dokud jogurt nezhoustne, trvá to přibližně 8 hodin. Hotový jogurt uskladníme v lednici a spotřebujeme do jednoho týdne.
Krok 2: Zkoušela jsem použít sojová mléka Alpro, Provamel a Alnatura, jogurt se podařil ze všech. Jako zdroj jogurtové kultury jsem použila bílý jogurt Provamel, Alpro (k dostání je zatím asi pouze v zahraničí), Joya. Podobně lze „množit“ i kysané sojové nápoje, např. Sojkyšku.
Krok 3: Použitím vanilkového nebo čokoládového sojového mléka lze připravit výborný ochucený jogurt. Případně lze hotový jogurt dochutit kakaem (pozor na obsah mléka), džemem, medem nebo ovocem.
Krok 4: Pro „zrání“ jogurtu je vhodné jakékoli teplé místo. V zimě ho dávám na kamna, v létě za okno (v tom případě je třeba ho zabalit, aby k němu nešlo světlo). Také je možné ho nechat zabalený pod peřinou. Trochu sofistikovanější metodou je použití jogurtovače, není však nutný, opravdu stačí jen nějaké teplé místo.
Krok 5: Aktualizace květen 2013:
Poslední dobou se mi nedaří připravit hustý jogurt. Podle ohlasů návštěvníků mých www stránek nejsem sama. Pustila jsem se proto do pátrání, jak jogurtu pomoci, aby víc "zjogurtovatěl". Výrobci si pomáhají nejrůznějšími zahušťovadly, nám asi nezbyde, než si z nich vzít příklad. Zkoušela jsem zahuštění želatinou, které se osvědčilo (postup viz níže). Kromě toho by šlo pravděpodobně použít i bezlepkový škrob, např. kukuřičný nebo tapiokový, to jsem ale ještě netestovala. Krok 6: Kromě problémů s hustotou se mě často čtenáři ptají na možnost použití jiného rostlinného mléka než sojového. Zde mám bohužel špatnou zprávu, zdá se, že sojové mléko je opravdu nejvhodnější a jogurty z ostatních "mlék" (rýžového, mandlového, ovesného - pouze pro ty, kterým nevadí lepek) nezhoustnou, pravděpodobně z důvodu nízkého obsahu bílkovin. Krok 7: Příprava sojového jogurtu s využítím ztužovače:
Na 1 litr mléka počítáme 125-150 g sojového jogurtu a 1 balení želatinového ztužovače za studena (od Dr Oetkera). Sojové mléko zahřejeme na 35-40 °C, vmícháme jogurt a ztužovač, nalijeme do skleniček a necháme na teplém místě nebo v jogurtovači zrát.
Poslední dobou se mi nedaří připravit hustý jogurt. Podle ohlasů návštěvníků mých www stránek nejsem sama. Pustila jsem se proto do pátrání, jak jogurtu pomoci, aby víc "zjogurtovatěl". Výrobci si pomáhají nejrůznějšími zahušťovadly, nám asi nezbyde, než si z nich vzít příklad. Zkoušela jsem zahuštění želatinou, které se osvědčilo (postup viz níže). Kromě toho by šlo pravděpodobně použít i bezlepkový škrob, např. kukuřičný nebo tapiokový, to jsem ale ještě netestovala. Krok 6: Kromě problémů s hustotou se mě často čtenáři ptají na možnost použití jiného rostlinného mléka než sojového. Zde mám bohužel špatnou zprávu, zdá se, že sojové mléko je opravdu nejvhodnější a jogurty z ostatních "mlék" (rýžového, mandlového, ovesného - pouze pro ty, kterým nevadí lepek) nezhoustnou, pravděpodobně z důvodu nízkého obsahu bílkovin. Krok 7: Příprava sojového jogurtu s využítím ztužovače:
Na 1 litr mléka počítáme 125-150 g sojového jogurtu a 1 balení želatinového ztužovače za studena (od Dr Oetkera). Sojové mléko zahřejeme na 35-40 °C, vmícháme jogurt a ztužovač, nalijeme do skleniček a necháme na teplém místě nebo v jogurtovači zrát.
Zveřejněno 18. 1. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí sojový jogurt II
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/A9wP
Moje poznámka
Domácí sojový jogurt II
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/A9wP
Nejnovější recepty
Sušenky z mandlové mouky
Přidáno před 6 hodinami
Bryndzové pirohy
Přidáno před 10 hodinami
Klasické kynuté jidášky
Přidáno před 11 hodinami
Velikonoční linecká vajíčka
Přidáno před 22 hodinami
Točený mazanec s ořechy
Přidáno 14. 4. 2025 11:00
Cizrna s pórkem a sušenými rajčaty
Přidáno 14. 4. 2025 09:20
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečené brambory s brokolicí a kuřecím masem
JanaVoza před 58 minutami
Panenka s mačkaným hráškem a pečeným bramborem
Benetka před 1 hodinou
Tvarohové tiramisu
3M_BOYKA před 2 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
evavolflova před 3 hodinami
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
Fitulka před 4 hodinami
Koka sušenky
faluska před 5 hodinami
Filé s paprikami a kuskusem
ZboSy před 7 hodinami
Květákový mozeček
vervla před 7 hodinami
Hrachová kaše s máslem
BronislavaP před 10 hodinami
Tématické fráze:
domácí sojový jogurt,
sojový jogurt,
sojové jogurty,
jogurt ze sojového mléka,
domácí jogurt ze sojového mléka,
domaci sojové mléko,
alpro sojovy jogurt,
sojovy jogurt recept,
alpro jogurt,
sójový jogurt domácí,
joya jogurt,
recept na sojovy jogurt,
provamel jogurt,
sojove mleko alnatura,
sojový jogurt alpro,
domácí jogurt pod peřinou,
sojové jogurt,
alpro sojové mléko,
jogurt s živou kulturou,
jak udelat sojovy jogurt
Suroviny:
mléko sojové,
jogurt sojový,
ztužovač želatinový
Komentáře (17)