Kadlíkova masová konzerva
Pokud chcete dlouhodobě skladovat maso, nemusí nutně skončit v mrazáku. Zkuste si vyrobit domácí vepřovky. Konzervace masa ve vlastní šťávě je jedním ze skvělých způsobů zpracování. Až si ho namažete na čerstvý chléb, vzpomenete si na mladá léta.
Suroviny pro 1 dávka
14 sklenic
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 26 820 kJ / 6 410 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 1 130,00 g |
| Tuky | 210,00 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 2,35 g |
| Sodík | 2,90 g |
| Sůl | 5,00 g |
| Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme na drobné kostky.
Krok 2: Kůže předvaříme (použijeme zkonzervovaný vývar z kořeněného laloku, viz předchozí recept autora).
Krok 3: Do masa vmícháme sůl s velkým množstvím rozetřeného česneku, opepříme, pokmínujeme a dáme na dva dny odležet do lednice.
Krok 4: Sklenice skládáme v následujícím pořádí: na dno kousek předvařené kůže, poté vyplníme sklenici masem, zakryjeme dalším kusem kůže a zalijeme necelými 100 ml masového vývaru.
Krok 5: Naplněné sklenice otřeme dočista, důkladně uzavřeme a sterilujeme 2x po 1,5 hodině na teplotu 100-110 °C, v rozmezí 24 hodin.
Zveřejněno 24. 2. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kadlíkova masová konzerva
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5l9v
Moje poznámka
Kadlíkova masová konzerva
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5l9v
Nejnovější recepty
Vánoční oplatky
Přidáno před 5 hodinami
Medové kuličky
Přidáno před 7 hodinami
Pikantní smažený kapr
Přidáno před 8 hodinami
Nakládaný sýr s pečenými rajčátky a česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Červená řepa s burratou a piniovými oříšky
Přidáno před 9 hodinami
Nepečené sacher kuličky
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem
Ututatise před 4 minutami
Poctivá vánočka
metrix7 před 7 minutami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Slavista62 před 31 minutami
Krkovička z trouby
Sahula před 31 minutami
Těsto na perníčky - hned měkké
habis před 54 minutami
Perníčky, které jsou hned měkké
AlienkaKalousova před 1 hodinou
Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
milhausz1984 před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
busy_dad před 1 hodinou
Celerová pomazánka
Toms1 před 1 hodinou
Rajská omáčka s masovými kuličkami
poirotka před 2 hodinami
Tématické fráze:
domaci masova konzerva,
domací masové konzervy,
domácí zavařované vepřové maso,
domácí vepřová konzerva,
zavařovaní masa,
domácí zavařování masa,
zavařování masa do plechovek,
domácí masové konzervy recept,
konzervy na zavařování,
domácí vepřovka,
zavařování do plechovek,
kadlikova vepřová konzerva,
zavařování do konzerv,
plechovky na zavařování masa,
plechovky na zavařování,
zavařování masa recepty,
vepřová konzerva,
zavařování konzerv,
domácí vepřové konzervy,
recept na masovou konzervu
Suroviny:
maso vepřové,
podbradek vepřový,
kůže vepřová,
česnek,
sůl,
pepř mletý,
kmín celý
Komentáře (146)
naskládám do sklenic,zaliju tím vypečeným sosem,zavíčkuju a cca dvě hodiny zavářím,také zvolna ...Dá se potom vzít na chleba,rychlé rizoto,knedlo-zelí
https://www.toprecepty.cz/recept/19150-kadlikuv-ov...
Viz 5.krok receptu.
Zavařovali jsme polévky,maso ,jakékoliv,drůbeží,vepřové,saláty z okurek ,rajčat,klobásky,a taky dle doby, když jsme jeli.Vždy jsme pak jen doškrábali brambory,uvařili rýži,těstoviny, na co byla chuť.Úplně jsem na to zapomněla, teďka už jsem sama a někdy bych měla chuť na zavařené masenko,úplně si vybavuji tu dobrou chuť i jenom tak na chleba.
děkuji vám kadlíku za ochotu, neb vy mě jistě poradíte, tolik zkušeností, a jak to vydrží dlouho...nemyslím kdy se to sežere...však víte co mám na mysli...
hezké svátky p.p.
cibule umí kvasit... proto je nutná sterilace! A pravdu dvakrát, po 24 hodinách, a překročit 100°celestýna! V zavařovacím hrnci - klsickém plecháči pozinkovaném, se ta teplota klidně vyžene na 108 stupňů... A když se podrží,. nezkvasí a neožije ani jedna kvasinka.... Za tím si stojím, zavařuju už víc jak 30 let...
Milan Matej:
Díky za radu a doma jsme usoudili, že cibuli s česnekem si dáme čerstvou k té domácí vepřovce na talíř
Dobrý den... ne, nekazí... spíš chytá ztracenku! Mizí rychleji, než stačím zavařovat další. Ale opravdu je nutná sterilace 2x, vyhnat teplotu nad 100°C, a držet ji.
No, snad Kadlik: promine, že se vykecáváme pod jeho receptem
Martin:
Připravil jsem maso podle vašeho návoduhttp://www.zabijacky.cz/news/zavarovani-masa-do-sk...
a za sebe rád říkám, že něco podobného, chuťově vyváženého, DOMA PŘIPRAVENÉHO, jsem už dlóóóuho nejedl
No, a mačaft nad tou vepřovinou taky pochrochtával blahem a komplimenty nešetřil...
***
Zavařoval jsem do masovek PIKOK 300g od Lidla.
Z masa 1,5kg (1kg libového bůčku + 0,5kg plecka + 1kg obíračky pečené pro výpek na zalití masa ve skle) čisté váhy bylo na zkoušku 6ks a jenom se po nich zaprášilo
Zavařoval jsem (92°C, 2x 60 minut) v kastrole a příště budu konzervovat v zavařovacím kotli, co jen se do něho vejde...
S normální solí je maso nakonec méně růžové, ale opravdu o trošku.
Mimochodem máte úžasné sklenice na zavařování
A druhý dotaz - když nedáváte rychlosůl, ale normálně solíte - jak moc jiná je výsledná barva masa ve sklenici? Nevypadá to pak jak normálně vařené maso ?
Vepřové zavařené s ml.cukrem (mladým?, mletým?) by mi asi nechutnalo
Kvůli těm stupňům: používám desetilitrový hrnec, na dno položím obráceně kvalitní vietnamský pařák bez nožiček (po dvou použitích na knelíky upadly), dám sklenice a vodu nad víčka. Když začne voda bublat tak vím, že dle zákonů Země má voda kolem sta stupňů Celsia což na zavařování stačí.