Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sedlácká bída

Hodnocení receptu je 5,0 (149×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jahoda jahoda

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 45 min

50 min (5 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Jednoduché recepty z pár surovin nikdy nezklamou. Obzvlášť pokud se jedná o klasické a poctivé recepty našich babiček. Pár brambor, hrst těstovin, výborné zelí a chutné vydatné jídlo je na stole. Přestože je v názvu bída, recept uspokojí chuťové pohárky, zasytí žaludek a ušetří peněženku.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 719 kJ /
411 kcal
Bílkoviny16,98 g
Tuky1,87 g
Vláknina28,10 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,02 g
Sůl15,00 g
Sacharidy68,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, uvaříme v osolené vodě s přidáním kmínu a potom pomačkáme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Krok 2: Těstoviny uvaříme v osolené vodě a scedíme. Krok 3: Mezitím osmažíme na pánvi na oleji nakrájenou cibulku a přidáme kysané zelí. Chvíli restujeme a potom podlijeme troškou vody a dusíme asi 15 minut do odpaření tekutiny. Krok 4: Samostatně opečeme slaninu, nakrájenou na malé kostky, vmícháme do zelí, přidáme těstoviny, brambory, opepříme, případně dosolíme, lehce promícháme a přidáme nakrájený libeček. Krok 5: Na ozdobení slaninu nebo krkovici nařízneme ozdobně do hřebínku a osmahneme na pánvi (můžeme si nachystat při restování slaniny).

Jak vyrobit a upotřebit kysané zelí

Zveřejněno 23. 8. 2010

Poznámka autorky jahoda

Zdroj: "Hrníčková kuchařka jednoduše".

Tuším, že to není nic neznámého, ale na Topkách jsem tyto suroviny dohromady nenašla.

Na tu "bídu" to byla pro nás bašta.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sedlácká bída

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gnv9

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sedlácká bída

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gnv9

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (62)

:yes: díky za nápad .... Jen jsem to udělal tak že: do remosky jsem dal brambory se sádlem a na pánvičce jsem osmahnul nakrájenou klobásu s cibulkou taky na sádle a pak jsem přidal kysané zelí.......a bylo to chro-chro.....
<3

<3 takže dneska tohle spáchám díky za recept:yes::yes::yes:

dávám bodíííík moc dobrééééé :yes::yes::yes:

Tyhle jídla miluju, zaujala mne úvodní fotka, nemluvě pak o receptu. <3<3 Zítra je večeře jasná :-):yes:

Takhle nějak si vařila naše babička. Chudinka..

Waclaw: je fajn, že babičku aspoň politujete, taky koukám, že to asi s vnoučkem neměla úplně lehké:-D

fakt jo? Brambory a nudle dohromady..? To musim zkusit, ja miluju brambory, manzel nudle, tak uvidime :-?:-)

Pajato: ... a hlavne to kysané zelí, bez toho by to nemělo šmrnc:yes::-8

Kateřina 27. 9. 2017 15:36
Znám podobný recept, kterému se říká Grenadýrmarš. Naučila mě to kamarádka a jsem ji vděčná. :-K
Uvařené brambory, kolinka, osmažená cibulka, sůl, pepř. Vše smíchat a pak už jen plnit bříška. :-Q

Určitě výborné. Připomíná mně to mů j "pel mel". Zbyla mně rýže, brambory, maso plus zelenina, vše do římského hrnce a do trouby zapéct. Byl to kupodivu dobrý pokrm. Přidávám bod.
Bartolotti

to je náhoda, já to vařila taky a výborné, jen jsem místo krkovice dala gothaj (vařila jsem ve stylu co dům dal:-D), dovoluji si přidat foto:-)

Dneska somsa inspirovala na obed pre mna a vyborne ,pochutila som si:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

Dajda: I já znám uhlířinu jako brambory s noky se slaninou nebo osmaženou cibulkou na sádle. Moje mamka to vařila a já to měla moc ráda.

Dobrá kalorická bomba,hlavně plná bříška velkou,určitě chutnou,porcí:-p a pak šup k počítači,nebo na gauč..jo a ještě zapít kofolou.Hurá k obezitě,hlavně dětí;-(ˇ

Dajda: tady jde spis o to zaradit mezi jidelnicek zivou organickou stravu a jist denne vyvazene slozky .

Zobrazit 2 starší odpovědi

Něco pdobného jsem právě dodělala manželovi k večeři a nám oběma na zítra na oběd:-) Vypadá to moc dobře, jen místo slaniny jsem dala čabajku a debrecinku a brambor bylo od včera maličko, tak jsou tam hlavně těstoviny.

Takže tuhle bídu máme dneska k obědu:-D, je velice dobrá:yes::yes::yes:

Ále co..Grenadýr nebo uhlířina,vypadá to moc pěkně,až se mi začali sbíhat sliny..:-D:yes:

tuzarova.libuse 18. 11. 2016 20:58
Samozrejme, že cesi tu pochoutku znají. V Čechách se jmenuje Uhlirina. Jídlo havířů. .Já ji delam často, jelikož nám chutna.recept mám od prababičky

Dajda: :yes::yes::yes: Tak to dělávala moje babička a tak to dělám i já... :yes::yes::yes:

Zobrazit 2 starší odpovědi

Moze to byt dobre ,Sedliacka bieda/ skusim ,ako sa moze niekto cudovať ,ze ako chutia zemiaky s cestovinou...ved granadir sa tak robi.

Janina: ale samozřejmě že češi grenadýr znají :-D:-D:-D:-D Akorát to má různý název podle zvyklostí;-);-)

Zobrazit starší odpověď

Připomíná mi to polévku s kapaním a bramborem

Hm neuměla jsem si představit, jak chutnají těstoviny s bramborami 8-(, , no a tak jsem to zkusila uvařit.
a hádejte budu bídu vařit určitě častěji<3

melca: ... a co teprve s kysaným zelíčkem, to je mňamka :yes:
Ti smajlíci jsou děsní, takže bez nich díky za vyzkoušení, mám radost
jahoda

Anna Drbalová 28. 6. 2016 07:45
Má to název Sedlácká bída,ale do bídy to má daleko,když je tam anglická slanina a uzená krkovice:-)

Podobnému jídlu se také říká " lepenice", ale je bez těch těstovin, jak někteří z Vás zkusili. Tak jak tak ,je to staročeské jídlo a i v chudých domácnostech se vždy nějaké brambory a zelí našlo. A ze "zabíjačky" i kousek uzeného prasátka.;-)

Tohle není grenadýr, ten se vaří sice podobně, ale přeci jinak, není v něm zelí ani slanina ani česnek, nebo teda podle strého receptu to tam nemá co dělat. Ale i takto to může být moooc chutné :-)

jahoda: Vždyť ano, máte pravdu :-) O grenadýru se mluví jen v komentářích, byla to spíš reakce na ně, než na samotnýrecept :-)

Zobrazit starší odpověď

Vámoši Tomáš 26. 5. 2016 11:33
Ako sa tam dá pridať foto z našich výtvorou?Poradte prosím.

Vámoši Tomáš: je třeba se tu zaregistrovat - pak jde fotka vložit lehce. A třeba i nějaký nový recept...?;-)

Vámoši Tomáš 26. 5. 2016 11:09
Práve to idem variť.Keď sa podarí bude aj foto.Ďakujem priatelia za túto stránku,stále je čo zdokonalovať v dobrom jedle<3

Milena Cejpová 16. 5. 2016 18:59
Ano,je to dobrota.dělávám to často,jen ale místo těstovin dávám zbylé knedlíky houskové,místo zelí a masa hodně,hodně usmažené cibule.Výborná uhlířina.:-)

U nás se Grenadýrmarš neuchytil pro kombinaci brambor a těstovin,takže když je z tohoto jídla vynechám tak by to mému mlsnému muži mohlo i chutnat. rozhodně to stojí za vyzkoušení-i když to je bída jen podle názvu.:-)

Ivan Chalaš Mgr. 1. 5. 2016 13:31
jo, je to rozhodně dobrota, ale myslím si, že ta krkovice nebo slanina už z toho nedělá bídu, klidně se to dá jíst i bez toho a chutná to také senzačně, může se přidat i česnek !!!!!
iv

Babička to dělávala často, je to něco na způsob uhlířiny, ale vždy to chutnalo:-):-D

mamka vařila něco podobného,jen bez slaniny a uzeného..jmenovalo se to grenadír..ale mě to moc chutnalo..:)

Jouzazhor: Tak ano to bylo ono...také se tomu na Žižkaperku:-) říkalo házedlo přes bidlo..:-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

sidonia kamencikova hrivikova 11. 12. 2015 10:58
nádherná spomienka na detstvo ale aj sladká prítomnosť.:-K

Dělávala nám to babička i bez zelí.. Dodnes na ty ňamky vzpomínám.Se zelím bída,bez zelí přezbidlo :yes:

Já moc nemusím těstoviny, tak místo nich dávám luštěniny, pohanku nebo kuskus a taky dobrota... Vlastně, kuskus je taky těstovina :yes:

františek smékal 7. 12. 2015 14:21
jen k těm bramborám je to úžasný protě co dům dal starej dobrej recept a s obměnou to děláme abychom se vypoádali s tím co zůstalo v lednici ale moc dobrý:yes:

Jahůdko, teď to na mně juklo z náhodných receptů, vypadá to moc fajn, tak vyzkouším mám uloženo a pak Ti písnu :-p:yes::yes::-K

Eliza: Krásná "bída", krásné fotky - díky moc za ně:-*;-):-K

Mňam, s těstovinama i bez nich:-p:-*:yes:....+1

My jsme to měli ještě "bídnější", chudobnější - bez těstovin. Přidala jsem fotky k nejpodobnějšímu receptu zde.:-)

Jahůdko - lahoda - tuhle bídu si musí každý vychutnat a oblíbit :yes::-D

Takovou " bídu " bych si taky dala říct :yes:+:-p

Moc jedle to vypadá :-p :yes:

Bída fakt vypadá jinak,ale nápad je to dobrý...fotka přímo láká..ukládám a asi brzy vyzkouším..:-p:-p:-p:yes::-D

Krásné fotky a báječné jídlo.Jasný bod a ukládám.:yes::yes:

:yes::yes:

Jestli takhle nádherně vypadá bída, tak to beru :-p:-p

Nádhera;-);-);-)

Načíst další komentáře (1)

Tématické fráze:
sedlácké brambory, sedlácké těstoviny, sedlácké brambory recept, bida, recept na sedláckou bídu, bída recept, sedlácká omeleta, selska bida, recept bída, recept na bídu, sedlácká pánev, sedlácká polévka, sedlácká krkovice, jídlo bída, sedlácké těstoviny recept, recepty bída, sedlacká, recept na sedlácké brambory, sedlácká bída-recept, bída recepty

Suroviny:
brambory, nudle široké, zelí kysané, cibule, slanina anglická, krkovice uzená, sůl, pepř mletý, kmín celý, olej, libeček čerstvý

Přidat fotografie receptu