Poctivá domácí šunka
I když se může zdát, že návod je dlouhý, výroba domácí vepřové šunky není vůbec složitá. Navíc si doma připravíte šunku bez konzervantů, která není přesolená a vždy se podle tohoto receptu povede.
Suroviny pro 1 dávka
1 kg šunky
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 720 kJ / 1 128 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 210,00 g |
Tuky | 32,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 400 mg |
Sodík | 9,52 g |
Sůl | 23,50 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve opracujeme neboli očistíme maso, tj. vepřovou kýtu. Nejlepší je zbavit ji všech blan a tučného, aby zůstalo jen čisté maso. Jakmile je toto hotovo, nakrájíme ho na plátky 1,5-2 cm silné.
Krok 2: Plátky rozklepeme jako na řízek a nakrájíme na kostky cca 1,5 cm x 1,5 cm a vložíme do mísy. Takto připravené kostky posypeme cukrem a pořádně ho do masa zapracujeme.
Krok 3: Pak odměříme 100 ml studené vody, ve které důkladně rozpustíme sůl. Poté ji po částech přiléváme na kostky masa a hněteme, dokud maso nepustí bílkovinu. Zpracovanou směs přikryjeme aby neosychala a uložíme do lednice.
Krok 4: V lednici necháme uležet 3 dny s tím, že pravidelně aspoň 2x denně kostky prohněteme.
Krok 5: Po 3 dnech odebereme větší hrst kostek a rozsekáme (můžeme umlít, použít sekáček potravin nebo rozbít tyčovým mixérem, či rozkrájet nožem na malé kousíčky). Tuto rozsekanou hmotu přidáme zpět ke kostkám a naposledy důkladně prohněteme.
Krok 6: Do šunkovaru vložíme mikrotenový sáček a po vrstvách vkládáme uhnětené maso. Vždy dáme hrst a stlačíme - upěchujeme tloukem nebo malou naběračkou. Takto po hrstech šunkovar postupně napěchujeme. Nakonec sáček zavážeme a na pár místech propíchneme.
Krok 7: Uzavřený šunkovar uložíme do hrnce s vodou, voda by měla sahat 1 cm od uzávěru. Vaříme na 70-75 °C (hlídáme teploměrem na zavařování). Doba vaření je cca 1,5 hodiny.
Zveřejněno 1. 11. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Poctivá domácí šunka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Y9OA
Moje poznámka
Poctivá domácí šunka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Y9OA
Nejnovější recepty
Pomalu pečené vepřové v mrkvi
Přidáno před 21 hodinami
Zapečená brokolice
Přidáno 12. 3. 2025 16:02
Halušky s peperonatou
Přidáno 12. 3. 2025 14:02
Krkonošské sváteční škubánky
Přidáno 12. 3. 2025 13:55
Zapečený bramborový knedlík s brokolicí
Přidáno 12. 3. 2025 13:50
Báč s vinnou klobásou
Přidáno 12. 3. 2025 13:41
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Frankfurtská jemná polévka
Sahula před 1 minutou
Nejlepší koblihy, jaké znám
lendlova.j před 3 minutami
Africké kuře
Tommyk před 21 minutami
Pikantní špecle se slaninou a rajčaty
Lucie1001 před 1 hodinou
Vepřové nudličky podle Milana
agsk1 před 2 hodinami
Kuřecí "čína" se zelím
Horskadana před 2 hodinami
Žampionová omáčka
Ashelin před 2 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
PetrHajny před 4 hodinami
Banánové muffiny
Markeeta před 4 hodinami
Kulajda s cibulí
Monika146 před 5 hodinami
Tématické fráze:
domácí dušená šunka recept,
výroba domácí šunky,
recept výroba domácí šunky,
domaci sunka,
domací šunka výroba,
domaci dušená šunka,
domácí vařená šunka,
domácí šunka recept,
recept na domácí salám šunkový,
výroba dušené šunky,
domácí sušená šunka,
vyroba šunky,
sunka recept,
domaci šunkový salám,
recept na vyrobu sunky,
dušena sunka,
recept na dušenou šunku,
dusena sunka recept,
domaci vyroba sunky,
zavařování šunky
Suroviny:
kýta vepřová,
sůl,
cukr moučkový,
voda
Komentáře (7)