Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sirup z rýmovníku

Hodnocení receptu je 5,0 (60×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby odležení

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Rýmovník můžete mít jako pokojovou květinu, kterou skvěle využijete i v kuchyni. Když je sezóna chřipek a nachlazení v plném proudu, nepříjemné příznaky nám pomůže zmírnit třeba právě rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj vyrobit domácí sirup.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 002 kJ /
4 064 kcal
Bílkoviny1,26 g
Tuky0,72 g
Vláknina4,14 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 010,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pomeranč a citron oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme k nim listy rýmovníku a vše zalijeme litrem vroucí vody. Zatížíme a necháme 24-48 hodin louhovat. Krok 2: Scezený voňavý nálev dáme do hrnce, přisypeme cukr a mírným varem svaříme na hustotu sirupu. Krok 3: Ještě horký plníme do čistých sklenic. Po naplnění očistíme hrdla, zavíčkujeme a uchováváme na chladném místě.

TIP: Jak chránit sirup v láhvi, aby se nekazil

Zveřejněno 28. 11. 2016

Poznámka autorky cathleen

Recept mám od kamarádky. Sirup jsem připravovala ze 2 dávek lístků rýmovníku a použila jsem 5 citronů a žádné pomeranče.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sirup z rýmovníku

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v62m

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sirup z rýmovníku

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v62m

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (57)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborný! 🤩 I pubertální syn ocenil v čaji. 😅😂

Eva555: díky ☺️ Snad pomůže! 🙏

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborné při rýmě a nachlazení.👍

Děkuji za recept, určitě si připravím na období chřipek a nachlazení a podělím své blízké.

Iness: PROSÍM O RADU,SIRUP ZA STUDENA TADY ČTU ŽE SE VODA NEDÁVÁ A JINDE JSEM ČETLA L VODY...TAK NEVÍM CO S TÍM-CHTĚLA BYCH ZKUSIT TEN ZA STUDENA...MOC DÍKY ZA ODPOVĚĎ.JANA

Marcela2: Citrusy se nesmí vařit s kůrou

Iness: dělala jsem už v létě nevařený sirup asi dle stejného zdroje , ale dávala jsem méně cukru a více se mi osvědčilo z citronu jen vymačkat šťávu. Měla jsem velkou úrodu a dělala asi do 5 sklenic a nyní již s úspěchem užíváme.

Tak Ivuš, dnes jsem sirup naložila. K rýmovníku jsem přidala citron, mandarinku a čerstvý zázvor <3. Jsem zvědavá jaký bude :-D

cathleen: Tak jsem se dočetla, že krájení nevadí, ale nakrájený se požívá spíše do nevařeného sirupu, aby se lépe uvolnila šťáva :-8
SIRUP Z RÝMOVNÍKU NEVAŘENÝ
Potřebujete:
Uzavíratelnou skleněnou nádobu
Alespoň 50 větších lístků rýmovníku – čím více, tím lépe
Cukr krupici (podle velikosti sklenice a množství listů cca 1 kg)
Citrón, limetka, pomeranč – podle chuti
Citrónovou šťávu

Postup:
Lístky lehce propláchněte ve studené vodě a překrájejte na půlky, aby se lépe uvolňovala šťáva. Citrón, limetku nebo pomeranč (podle chuti) kartáčkem pečlivě omyjte a rozkrájejte na plátky. Do vypláchnuté sklenice pak střídavě vrstvěte lístky, cukr, citrónovou šťávu a citrusy, než je nádoba plná. Uzavřete a nechejte stát za oknem. Během několika týdnů byste měli pozorovat, že se cukr rozpouští, podle potřeby případně můžete zlehka promíchat a zase upěchovat. Obsah sklenice pravidelně kontrolujte, aby na povrchu nezačala vznikat plíseň. Jakmile je vnitřek skleněné nádoby kompletně tekutý, přeceďte přes plátno a dobře vymačkejte. Sirup jednoduše uchováte ve skleničce v chladu a temnu, v chladničce, sklepě nebo chladné spíži.

Zobrazit 3 starší odpovědi

Jak dlouho se asi tak má vařit? Zkoušela jsem, ale je hořký.:-(

cathleen: Tak děkuji, příště už se mi doufám povede:-)

Zobrazit 3 starší odpovědi

Zdravím Vás přátelé, mám jeden dotaz k sirupu, co se stane, když dám do nálevu víc lístků (o hodně víc ;-)) mám totiž rýmovník velkej "jak kráva" :-D a vždy před zimou ho stříhám, stane se něco ? můžu se předávkovat ? :-D děkuju za odpověď, Pavel :-)

Pavel: to nevím, Pavle, nikde jsem se nedočetla. Ale i bylinkama se můžete předávkovat, tak bych přebytky buď někomu rozdala nebo udělala sirupu více (parádní dárek :-8 ) nebo ho nastříhejte a dejte zakořenit do vody - pořád potkávám lidi, co se po sazeničkách poptávají;-)

Petra Kudláčková 27. 11. 2017 12:17
Kolik sirupu je z tohohle množství, prosím?

Petra Kudláčková: vařila jsem ho před rokem, tak nepamatuji, jestli 3 nebo 4 tyto sklenice. Obsah ml nevím - možná poradí někdo další, kdo vyzkoušel?

Kata a Skubanci 22. 11. 2017 13:29
Prave dodelan,vareni pozvolna lehce pres dve hodiny,nevim jestli se tim nezlikvidovalo veskere dobre vlastnosti rymovniku,ale chut lehce karamelova.Do caje dobre:-D ,skoda,ze nejde vlozit foto

Sirup jsem dělala, akorát jsem přilepšila počtem lístků, prostě jsem nešetřila.:-8. Barva a hustota je ovlivněna vařením a opravdu ještě ve sklenici zhoustne téměř jako med. Lístky jsem ničím nezatěžovala, pouze přikryla utěrkou, aby mi do nádoby nelezly breberky;-). Je vynikající. Měla jsem teď problémy s chřipkou a stačilo pár lžiček a kašel téměř zmizel. Děkuji tedy autorce receptu a vám ostatním vřele doporučuji.:yes:

fredicek: díky za zprávu :-K Tento sirup pomohl také mně, je opravdu výborný:yes:

Naděžda Horova 5. 11. 2017 12:47
Vyzkouším a dám vědět děkuji

Klara Vlastnikova 31. 10. 2017 10:38
Dekuji za odpoved.

A jak jste dosáhli té tmavé barvy já ho mám bezbarvý ale ninak je dobrý

Eva: Evi, někde jsem tu, myslím, psala, že jsem sirup nechala nechtěně hodně dlouho vařit. K hodně tmavé barvě pak přispělo i focení ve slunku;-)

Dobry den, muze i pulrocni mimco? a jak jste a cin zatizila pri louhovani? Dekuji za odpoved.

klara: omlouvám se za přehlédnutí dotazu...jestli může půlroční miminko, netuším, ale spíš bych asi nedávala.
Zatížila jsem obráceným talířem, je těžký, stlačil rostliny pod hladinu ;-)

Kde siruo uchováváte? Díky

Tereza: pro jistotu ho mám v lednici;-)

Musím říct, že je to velmi lahodný sirup :D Moc díky za inspiraci. Dělala jsem postup dle receptu, ale místo pomeranče jsem dala citrony :D :yes: :yes: :yes:

nedim: také jsem dala jen citrony, píšu to v poznámce. Děkuji za vyzkoušení i krásnou fotku:-K

Dobry den, poradi mi nekdo? Nejak jsem to zvorala a dala cukr uz do "louhovani". Pujde z toho sirup druhy den udelat? Dekuji za odpoved.

Helena: omlouvám se za pozdní odpověď, byla jsem mimo domov. Jak píše Nadja, asi to vadit nebude. Sceďte i s listy, možná bych lístky před vyhozením lehce opláchla v troše vody, aby na nich zůstalo co nejméně cukru, a tu vodu přidala k sirupu, který povaříte...

Nadja: díky za záskok:-K

Zobrazit 3 starší odpovědi

můžou čaj i sirup těhotné?

Klára: Klárko, to opravdu nevím. Nikde jsem nečetla ani omezení ani doporučení pro pití v těhotenství.

Dnes jsem naložila , určitě to bude velká dobrota. Rýmovník používám již dlouho ale jenom jako čajík. Moc děkuji za receptík:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Skvělý nápad:-K

Dělám podobně,citrusovy plody,rymovník,cukr a navic pridávám zázvor :-)

Ja si utrhnu 2-3listky podle velikosti a natrham na male kousky,zaliju varici vodou,necham 10min.luhovat,pridam stavu z citronu a piju jako caj 3*denne:) Mne pomaha do 3 dnu.Ryma se mi uvolni.

Lenka: díky za radu :-K bude se určitě hodit:yes:

To je super recept..jen by mě zajímalo, jestli má pak po svaření nějaké léčebné účinky nebo je to jen chutné sladidlo..
Jinak myslím, že není třeba žádné speciální pravidlo k množení...stačí uštípnout pár mm nad rozvětvením z lístků... tam za pár dnů už vyhodí u každého lístku nový výhonek. Odšťíplá část ve vodě za chvíli vyhodí kořínky... pěstuji jak v květináči tak i přímo ve vodě... ;-)

Tessi: sirup je nejen lahodný a voňavý, vhodný do čaje jako sladidlo i prevence - píší v různých článcích na internetu.
Je prý vhodný na rýmu, nachlazení, kašel a zvýšenou teplotu a pomáhá při bolestech hlavy i proti zažívacím obtížím;-)

Já sice rýmovník mám, v létě jsem ho dostala, ale už žádné rady k použití kromě rozemnutí lístku a dýchání jeho vůně. Děkuji za rcp.

No, to je pecka, takže mohu použít i tu mou kytičku - na vůni a na zdobení moučníků,:-K co mám nyní na vdolečkách? 35 lístků, tak ten můj rýmovník má okolo 45 lístků nyní, takže dál budeš pěstovat rýmovník a zbylo něco v květníku ??

cathleen: jj

Zobrazit 4 starší odpovědi

<3tento recept na sirup me moc potesil,protoze jsem nezkousela.A jelikoz mam astma rymovnik je ohromny ,jak k inhalaci,tak muze byt i v kazde mistnosti,kde se potom lepe dycha.Ma spoustu jinych vlivu na jine nemoci.A taky se jednoduse rozmnozuje,staci dat do vody a zakoreni.To tady dodavam,protoze posledne jsem si vsimla,ze nekteri ani nevedeli,co to rymovnik je.Ja ho mam opravdu na kazdem okne po celem dome.:-K:yes::yes:

Znám ho:yes:Dělá ho sousedka a já hned jak mně Rýmovník naroste udělám také:yes:Mám ho zatím malý:no:

savlinka: a máš ho na okně? Mně tam švihá jako blázen :-8

K receptu nejsou žádné komentáře.

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
sirup z rýmovníku za studena, rymovnik recepty, syrup z rýmovníku, recepty z rýmovníku, šťáva z rýmovníku, rýmovník sirup za studena, použití rymovniku, rymovnikovy sirup, rymovnik syrup, med z rýmovníku, sirup z rýmovníku nevařený, rýmovník, rymovnik recept, čaj z rýmovníku, rýmovníkový syrup, co z rymovniku, recept na sirup z rýmovníku za studena, štáva z z rýmovníku, sirup na kašel z rýmovníku, syrup s rýmovníku

Suroviny:
rýmovník, pomeranče, citron, voda, cukr

Přidat fotografie receptu