Boloňské špagety
Známou boloňskou omáčku připravíme tentokrát se špagetami. Základem omáčky je cibule, mrkev, celer a hlavně rajčata, nesmí chybět mleté hovězí maso. Uvařené špagety na talíři přelijeme pikantní omáčkou a ozdobíme nastrouhaným parmezánem.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 307 kJ / 2 941 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 175,82 g |
| Tuky | 50,36 g |
| Vláknina | 69,61 g |
| Cholesterol | 400 mg |
| Sodík | 4,25 g |
| Sůl | 10,65 g |
| Sacharidy | 413,38 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli a česnek oloupeme, mrkev očistíme. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme najemno, česnek prolisujeme.
Krok 2: Na olivovém oleji pomalu opékáme prolisovaný česnek, nakrájenou cibuli, mrkev a celer po dobu cca 5 minut.
Krok 3: Zvýšíme teplotu, přidáme maso, osolíme a za stálého míchání osmahneme dohněda. Vzniklé hrudky rozmačkáme vidličkou.
Krok 4: Podlijeme vínem a necháme odpařit, přidáme vývar, rajčata, cukr a nakrájenou petrželovou nať.
Krok 5: Směs přivedeme k varu a snížíme teplotu. Za občasného míchání vaříme do změknutí masa cca 90 minut.
Krok 6: Pokud je třeba, dochutíme solí a pepřem.
Krok 7: Těsně před dovařením omáčky uvaříme špagety podle návodu.
Krok 8: Podáváme nepromíchané (těstoviny pouze přelité omáčkou) a dozdobené nastrouhaným parmezánem (popřípadě i lístkem petrželky).
Zveřejněno 19. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Boloňské špagety
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zm2r
Moje poznámka
Boloňské špagety
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zm2r
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 11 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 11 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 11 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 11 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 12 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 13 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 13 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 14 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 15 hodinami
Tématické fráze:
boloňské špagety,
bolonske spagety recept,
špagety po boloňsku,
originál recept na bolonské špagety,
recept boloňské špagety,
bolonské špagety s masem,
bolognské spagety,
spagety bolonske,
boloňská směs na špagety,
směs na boloňské špagety,
boloňská omáčka na špagety,
špagety bolognese,
boloňský špagety,
špagety recept,
recepty bolonske spagety,
recept na boloňské špagety,
pravé boloňské špagety,
bolonska smes recept,
bolonské špagety pro děti,
bolnské špagety
Suroviny:
olej olivový,
česnek,
cibule,
mrkev,
celer,
maso hovězí mleté,
vývar hovězí,
víno červené,
rajče sterilované,
cukr,
nať petrželová,
těstoviny špagety,
parmazán,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (53)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
No, použití hovězího masa je u tohoto rcp klíčové, že
magdalenka: