Suroviny
Porce: 6-8
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 329 kJ / 2 708 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 31,14 g |
| Tuky | 174,88 g |
| Vláknina | 9,80 g |
| Cholesterol | 365 mg |
| Sodík | 2,91 g |
| Sůl | 7,00 g |
| Sacharidy | 51,77 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kohúta rozporcujeme, osolíme, okoreníme a necháme stáť.
Krok 2: V malom hrnci si pripravíme "mirepoix" - zmes na ochutenie omáčky. Na rozpustenom masle opečieme na jemno cibuľky, mrkvu a šunku, pokrájané na malé kocky, s cesnakom pokrájaným na plátky za pridania vetvičky tymiánu, vetvičky petržlenovej vňate a bobkového listu. Mierne osolíme, chvíľku spolu podusíme a odstavíme.
Krok 3: Na panvici na troche masla opečieme slaninu pokrájanú na kocky so šalotkami, cibuľou pokrájanou na jemno a plátkami šampionov. Necháme vychladnúť.
Krok 4: Porcie kuraťa opečieme na masle do zlata. Podlejeme pálenkou a necháme poloprikryté 20 minút dusiť. Zalejeme celou fľašou červeného burgundského vína, pridáme buquet garni a necháme bublať sotva znateľným varom na miernom ohni - "mijoter"- pokrm sa varom len ľahko čerí. Pridáme predtým podusené šampiony s cibuľkou, šalotkou a opečenou slaninou a ked je mäso takmer mäkké, pridáme aj mirepoix. Zahustíme žmolenkou z masla a múky, pokrm ešte 15 minút varíme. Podávame horúce s dusenou ryžou.
Zveřejněno 6. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kohout (kohút) na víně po burgundsku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z075
Moje poznámka
Kohout (kohút) na víně po burgundsku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z075
Nejnovější recepty
Staročeský houbový kuba
Přidáno před 6 hodinami
Vánoční roláda s čokoládovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Opilcův kapr
Přidáno před 11 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 18 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 21. 12. 2025 17:52:16
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Okoun mořský na sumahu
Kajkajak před 2 hodinami
Domácí piškoty
Marjet před 4 hodinami
Rychlá ořechová náplň do cukroví
zvon23 před 5 hodinami
Celerové karbanátky se šunkou a sýrem
Wanilor před 7 hodinami
Piškotová vosí hnízda
vladka.sme před 7 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Slavista62 před 7 hodinami
Jednoduchá hermelínová pomazánka
Slavista62 před 7 hodinami
Domácí šunková pěna
Slavista62 před 7 hodinami
Bramborový švýcarský salát
TondaJ před 8 hodinami
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 8 hodinami
Tématické fráze:
kohout recepty,
kohout recept,
slepice na víně,
recept na kohouta,
recepty kohout,
kohout na divoko,
kohout ala bažant,
kohout na červeném víně,
kuře po burgundsku,
recepty na kohouta,
kohout po burgunsku,
pečený mladý kohout,
pečený kohout na víně,
recepty z kohouta,
kachna po burgundsku,
bažant po burgunsku,
kohoutek na vine,
kuře po burgunsku,
bažant po burgundsku,
recept kohout
Suroviny:
máslo,
slanina,
česnek,
šunka,
tymián čerstvý,
bobkový list,
bobkový list,
pálenka,
víno červené,
žmolenka,
sůl,
pepř mletý,
Komentáře (26)
der Egerling znamená po slovensky šampiňón, nie je to špeciálne hnedá forma. Ostatne, huby, ako všetky rastliny a živočíchy majú smerodajné latinské názvy.
http://fr.wikipedia.org/wiki/Mirepoix_(cuisine)
http://www.isaveurs.com/glossaire/mirepoix.php
Ešte by som doplnila, že do Coq de vin sa používajú parížske šampiňóny, teda tie hnedé.
Francúzi tejto kombinácii zvyknú hovoriť "svätá trojica "
Brutzel-Svejk, toho vína naozaj nie je veľa, ide o pomalé dusenie zvané "mijoter", pri ktorom sa tekutina pekne odparí a varí sa dlho len sotva znateľným čerením a neprikryté, teda bez pokrievky
Já mám přesně k tomuto receptu poslední ne zrovna kladnou vzpomínku. V naší oblíbené hospodě vyměnili kuchaře .... z této klasiky, která byla na jídelníčku pravidelně a bylo to prostě
Takže si to budu muset udělat doma, jen kohoutka sehnat...
Nicméně, je to velmi chutné a skvělé